Sarajevska berza:LJETO NA SASE: Dionice Bosnalijeka ponovo rastu

Berza

LJETO NA SASE: Dionice Bosnalijeka ponovo rastu

Nastavak sapunice u Bosnalijeku, gdje više niko ne zna ko u stvari upravlja kompanijom, ponovo je obradovao postojeće dioničare. Dionice ove kompanije tokom jula porasle su za 12,4 posto, što je treći mjesec kako bilježe kontinuiran rast.

LJETO NA SASE: Dionice Bosnalijeka ponovo rastu

Nastavak sapunice u Bosnalijeku, gdje više niko ne zna ko u stvari upravlja kompanijom, ponovo je obradovao postojeće dioničare. I pored ljetnog zatišja na SASE, dionice ove kompanije tokom jula porasle za 12,4 posto, što je treći mjesec kako bilježe kontinuiran rast.

Loša vijest je da je ovaj rast dioničarima praktično samo nadoknadio izgubljeno nakon drastičnog pada ovih dionica u aprilu, kada su tokom mjesec dana izgubile četvrtinu svoje tržišne vrijednosti.

Bez obzira na rast  tokom poslednja tri mjeseca, dioničari su sa ovom dionicom i dalje u gubitku ,jer je njena cijena na kraju jula bila za 3,5  posto manja od cijene na početku godine.

Većina ostalih investitora na SASE u julu je nastavila da gubi novac, jer su u prosjeku, tržišne cijene dionica pale za 0,7 posto, koliko je iznosio pad indeksa SASX-10 koji čini 10 najlikvidnijih dionica na SASE.  

Uz dionice Bosnalijeka, međi izuzecima koji potvrđuju pravilo, našle su se i dionice BH Telecoma koje su takođe zabilježile mjesečni rast, 4,5 posto.

Kao rezultat ljetnog zatišja,  cijene  dionica HT Mostar, sarajevskog Klasa, Elektroprivrede BiH i Hidrogradnje, ostale su nepromjenjene u odnosu na prethodni mjesec, što je za njihove dioničare u suštini dobra vijest.

Od početka godine dionica Klasa  mahom je mirovala ili bilježila sporadičan pad. Konačan rezultat za investitore je da su od početka godine na dionicama Klasa izgubili 18,1 posto uloženog kapitala dok je u slučaju HT Mostar taj gubitak znatno veći, 26,6 posto, što je daleko iznad prosjeka tržišta.

Najveći gubitnici dioničari Hidrogradnje

U odnosu na početak godine najviše su izgubili dioničari Hidrogradnje, jer iako je cijena ove dionice u julu ostala nepromjenjena, pad  u prethodnim mjesecima  rezultirao cijenom koja je na kraju jula bila 27,6 posto manja od cijene na početku godine.

Tokom prvih sedam mjeseci ove godine, dioničari Hidrogradnje ili su mjesec završavali sa novim gubitkom ili je u najboljem slučaju cijena ostajala nepromjenjena. Tako da je najbolje čemu se mogu nadati investitori je da se mjesec završi bez promjene cijene jer je do sada svaka promjena značila novi gubitak.   

Nešto bolje su prošli dioničari HT Mostar, jer kako je cijena ovih dionica u julu ostala nepromijenjena, to znači da su u odnosu na početak godine dioničari i dalje u skromnom plusu od 4,6 posto.

S druge strane dioničari mostarske Elektroprivrede HZ HB, Sarajevo osiguranja i Energoinvesta bili bi presretni da su i cijene ovih dionica u julu ostale nepromjenjene. Na njihovu veliku žalost, cijena se promijenila, ali na niže.

Dionica mostarske Elektroprivrede HZ HB u julu je potonula za 10,3 posto, ali je zahvaljujući rastu u prethodnim mjesecima, na kraju jula njena cijena ipak bila veća nego na početku godine, za simboličnih 0,8 posto.

Kako je ova dionica iz mjeseca u mjesec pokazivala sklonost ka divljim oscilacijama, bilježeći velike skokove ali isto tako velike padove na mjesečnom nivou, dioničarima ostaje samo da nagađaju da li će kraj godine dočekati sa zaradom ili gubitkom.

Ova neizvjesnost puno je manja u slučaju dionica Sarajevo osiguranja čija je tržišna cijena na SASE u julu pala za 9,8 posto, dok su u odnosu na početak godine investitori u minusu od 15 posto.

Sudeći po kretanju cijena ove dionice od početka godine, gdje je mjesečni rast obično bio simboličan a pad znatno veći, dioničari imaju dobre šanse da ovu godinu završe sa gubitkom, mada je u preostalih pet mjeseci trgovanja na SASE sve moguće.

Istu sudbinu dijele i dioničari Energoinvesta, jer je i ova dionica juli završila u minusu od 6,3 posto pa je time gubitak za investitore od početka godine narastao na 16,6  posto.Topi se državni kapital

Ključna zajednička karakteristika u slučaju Hidrogradnje i Energoinvesta je da je riječ o firmama u kojima je država većinski vlasnik sa 67 posto kapitala kao i da se privatizacija ovih kompanija odavno najavljuje dok u međuvremenu njihova tržišna vrijednost kontinuirano pada.

Pad većine dionica na SASE tokom jula je očekivan jer je očigledno da su i oni malobrojni investitori utjehu potražili na moru, jer je ukupan promet na SASE tokom jula iznosio tek 6,6 miliona maraka, što je najmanji mjesečni promet od početka ove godine. 

Sudeći po prethodnim godinama, kraj sezone godišnjih odmora trebao bi probuditi i berzu iz ljetnog mrtvila, barem kada je riječ o obimu trgovanja.
(zurnal.info)