SASE:Ljeto prošlo, dionice rastu

Berza

Ljeto prošlo, dionice rastu

Ljeto prošlo, dionice rastu

Sunce i more izgleda su investitorima na Sarajevskoj berzi popravili raspoloženje, i barem privremeno, vratili optimizam, jer je većina dionica u septembru zabilježila mjesečni rast nezabilježen u ovoj godini.

U prosjeku, vrijednost dionica na SASE tokom septembra porasla je za 7,4 posto, koliko je iznosio septembarski rast indeksa SASX-10, kojeg čini 10 najlikvidnijih dionica na SASE, i ovo je najveći mjesečni rast ovog indeksa u poslednje tri godine.

Ipak, kada se radi o devetomjesečnom saldu, stanje na SASE izgleda puno sumornije. I pored rasta, vrijednost indeksa SASX-10 na kraju septembra bila je, u odnosu na početak godine, manja za 7,5 posto, što znači da su investitori na SASE nakon prvih devet mjeseci i dalje u minusu.

Na vrhu liste dobitnika u septembru našla se dionica sarajevske Elektroprivrede BiH, čija je cijena porasla za 20 posto, daleko iznad prosjeka tržišta. Zahvaljujući ovom skoku, dionice EP BiH su se našle među malobrojnim, čiji su vlasnici u odnosu na početak godine ipak u plusu, što kod EP BiH iznosi pristojnih 13,7 posto rasta.

I dionica Sarajevo osiguranja obradovala je investitore u septembru sa natprosječnim rastom od 13,5 posto, što je i njen najveći mjesečni rast u poslednjih 18 mjeseci. I pored ovog impresivnog skoka dioničari Sarajevo osiguranja još uvijek nisu došli na “zelenu granu” već su i dalje u minusu, jer je u odnosu na početak godine njena cijena i dalje niža za 9,8 posto.

Nakon četiri mjeseca kontinuiranog pada i dionica Energoinvesta završila je septembar u plusu, zabilježivši rast od 11,9 posto. Ipak, dioničarima Energoinvesta ovo i nije neka utjeha, jer je cijena dionica Energoinvesta na kraju septembra još uvijek bila za 29,7 posto niža u odnosu na početak godine.

Zarada na dionicama Bosnalijeka – 60 posto

Nakon septembarskog rasta od 6,5 posto dionica BH Telecoma “isplivala” je iz minusa pa je i u odnosu na početak godine njena cijena na kraju septembara bila veća za četiri posto. Devetomjesečna zarada možda i nije impresivna ali u situaciji kada je većina ostalih dionica u istom periodu investitorima donijela samo gubitak, bilo kakav plus je odličan rezultat koji bi investitore trebao učiniti zadovoljnim. Utoliko prije što je BH Telecom jedna od rijetkih kompanija koja redovno isplaćuje dividendu pa je ukupna zarada dioničara veća nego što to pokazuje samo rast njene tržišne vrijednosti.

Barem na kratko, obradovali su se i dioničari HT Mostar jer je po prvi put u ovoj godini i ova dionica konačno zabilježila mjesečni rast, i to pet posto. Za investitore riječ je više o svojevrsnom tračku nade, jer u odnosu na početak godine, na kraju septembra tržišna cijena ovih dionica i nakon rasta još uvijek je bila gotovo za trećinu, odnosno 31,2 posto niža, što je značajan gubitak i dalkeo iznad prosjeka tržišta.

Dionice Bosnalijeka, iako sa skromnim septembarskim rastom od 3,4 posto, nakon prvih devet mjeseci ove godine su apsolutni rekorder, jer je na kraju septembra njihova cijena bila za 59,6 posto veća nego na početku godine.

Zasluga za rekordan ovogodišnji rast dionica Bosnalijeka pripada prije svega borbi za kontrolu nad ovom kompanijom, gdje se na jednoj strani našao menadžment kompanije, a na drugoj Vlada FBiH, kao pojedinačno najveći dioničar sa nešto manje od 20 posto vlasničkog udjela.

Situacija je postala napetija kako se u igru uključuju novi igrači, pa na kraju najveću korist imaju mali dioničari, jer potražnja za njihovim dionicama raste.

{fusionchart id="111" SASE 0912}

Najveći gubitnik Elektroprivreda HZ HB

Val septembarskog optimizma među investitorima mimoišao je dionice mostarske Elektroprivrede HZ HB. Dok je većina dionica bilježila veći ili manji rast, dionice mostarske Elektroprivrede su i dalje nastavile padati, uz septembarski pad od dva posto, što je već četvrti mjesec zaredom kako cijene ovih dionica padaju, bez vidljivih naznaka da bi se njihovo potonuće moglo zaustaviti.

Za investitore, devetomjesečni saldo dionica EP HZ HB je razlog za duboku depresiju, jer je između januara i septembra njihova tržišna cijena pala za rekordnih 39,7 posto, što ih čini liderom gubitnika na SASE u ovom periodu.

Nakon neočekivano snažnog rasta dionica u septembru, investitori priželjkuju da je to “ono pravo” te da septembarski rast označava konačnu promjenu višegodišnjeg negativnog trenda na SASE, te da je dno konačno dosegnuto i da cijene dionica sada mogu ići samo na više.

Skeptici, sa druge strane , septembarski rast vide tek kao izuzetak koji potvrđuje pravilo, te da se suštinski ništa bitno nije promijenilo ni u domaćoj ekonomiji, niti u ukupnom političkom i poslovnom okruženju BiH što bi uzrokovalo povaratk investitora i dolazak svježeg novca na SASE, bez čega nema ni održivog oporavka tržišta.

Da li je zaista “sušnim godinama” na SASE konačno došao kraj, kako se nadaju optimisti, biće izvjesnije tek nakon poslednjeg ovogodišnjeg tromjesečja, ukoliko rast cijena dionica bude nastavljen i u narednih nekoliko mjeseci. U suprotnom, septembarski rast biće samo kratkotrajno zatišje prije nastavka bure i slaba utjeha razočaranim investitorima.

(zurnal.info)