Dijagnoza parapatriotizam:Ljubav prema vlastitoj poziciji u domovini
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Selvedin Avdić

Dijagnoza parapatriotizam: Ljubav prema vlastitoj poziciji u domovini

Ako je patriotizam ljubav prema domovini, parapatriotizam je ljubav prema vlastitoj poziciji u toj domovini. Patriotizam može biti koristan u doba društvenih kriza, kada može postati pokretačka snaga svih građana, da budu odgovorniji i vrijedniji. Parapatriotizam buja u doba društvenih kriza, uglavnom u vidu parazita koji se kače na budžet

Ljubav prema vlastitoj poziciji u domovini

Šta je parapatriotizam? 

Ako je patriotizam ljubav prema domovini, parapatriotizam je ljubav prema vlastitoj poziciji u toj domovini. Patriotizam može biti koristan u doba društvenih kriza, kada može postati pokretačka snaga svih građana, da budu odgovorniji i vrijedniji. Parapatriotizam buja u doba društvenih kriza, uglavnom u vidu parazita koji se kače na budžet.  

Ko su parapatrioti? 

Hulje, kao i nacionalisti.  Uglavnom dolaze iz nacionalističkih krugova. Doduše, mogu se godinama kriti iza kojekakvih maski, ljevičarskih, građanskih, bilokakvih, ali one pucaju na prvi znak krize. Kao što znamo razlika između patrioizma i nacionalizma trebala bi, pojednostavljeno, biti to što patriota voli svoje i poštuje tuđe, a nacionalista smatra da je njegova nacija u svemu superiornija od drugih. S druge strane, parapatriota voli i poštuje sve koji mu omogućavaju da ostane na poziciji moći, ali istovremeno mrzi sve, uključujući i pripadnike vlastite nacije, koji mu to uskraćuju. 

Parapatriota se u državu kune da nije nacionalista nego patriota.

Kako ih prepoznati?

Parapatrioti su naglasniji kada treba istaći svoj patriotizam. Čestit čovjek ne može dobiti riječ od njih. Najčešće se oglašavaju kada moraju odbraniti ničim zasluženu poziciju u društvu. One koji ih ometaju u tome optužuju za nedostatak patriotizma. Naravno, mjera za patriotizam su oni sami. 

Rado će tuđe žrtve predstaviti kao vlastite. Kao i zasluge. Esktremni parapatriota u stanju je snimiti čitavu televizijsku seriju u kojoj će falsificirati činjenice.

Parapatriote su dosadne i naporne osobe. Odlikuje ih nedostatak humora i opšteg obrazovanja.

Gdje ih možemo pronaći?

Na cijelom području Bosne i Hercegovine. Umreženi su i čvrsto povezani interesnim vezama. Žive na račun i na štetu države. Parapatriote najradije sarađuju sa parapatriotama iz naizgled suprotstavljenih tabora. Ako ih optužite za nedosljednost pravdaće se da to rade iz patriotskih pobuda. Parapatriota će drugom parapatrioti oprostiti ugrožavanje države, nacije, religije pa čak i ratni zločin samo da bi spasio vlastitu poziciju.   

Kako se boriti protiv parapatriotizma?

Najbolje bi bilo kada bi paraziti svoj patriotizam upražnjavali besplatno i u svoja četiri zida. Idealno pod ključem, jer svaka njihova javna manifestacija pokazala se izuzetno štetnom po društvo. Dok se to ne desi, pri kontaktu s njima poželjno je novčanike držati u unutrašnjem džepu.  

(zurnal.info)