SPONZORSKE POLITIKE BH. FARMACEUTA (2):Milionska izdvajanja za nagrade ljekarima

Istražujemo

SPONZORSKE POLITIKE BH. FARMACEUTA (2): Milionska izdvajanja za nagrade ljekarima

Objavljujemo drugi dio priče o istraživanju provedenom u 33 evropske zemlje i prvi put javno objavljenim podacima o tome sa koliko novca farmaceutska industrija direktno finansira ljekare. Ovdašnje firme ili negiraju plaćanja ljekara ili ne odgovaraju na upite

Milionska izdvajanja za nagrade ljekarima
Ilustracija

Podaci objavljeni na inicijativu Evropske federacije farmaceutske industrije i nacionalnih udruženja EFPIA svjedoče o milionskim iznosima sponzorstava farmaceutske industrije. Ukupno 25 farmaceutskih kompanija koje posluju u Hrvatskoj i koje obezbjeđuju 60 posto tamošnjeg tržišta lijekova, isplatile su u 2015. godini 105 miliona kuna odnosno oko 27 miliona maraka zdravstvenom sektoru, od čega se 40 posto sredstava odnosi na direktno finansiranje kotizacija, putnih troškova, smještaja i drugih usluga zdravstvenih radnika.

U Hrvatskoj su, kao mjera jačanja transparentnosti poslovanja i jačanja profesionalnog integriteta neki ljekari pristali da im se objave imena i iznosi koje su primili od proizvođača lijekova.
"Čak 97 posto građana Hrvatske podržava redovno sudjelovanje liječnika na stručnim edukativnim skupovima, a njih 89 posto podržava javnu objavu podataka o prenosu vrijednosti," saopštava Udruženje „Inovativna farmaceutska industrija“ IFI iz Hrvatske.

Podaci o finansijskim transakcijama farmaceutske industrije zdravstvenom sektoru objavljeni su i u susjednoj Srbiji. Inicijativu je podržalo i Ministarstvo zdravlja.
"Osnovni motiv za objavu podataka je želja da se uvođenjem većeg nivoa transparentnosti javnosti omogući bolje razumevanje složenih i već visoko regulisanih odnosa između farmaceutske industrije i zdravstvenih radnika i zdravstvenih organizacija. Kroz bolje razumevanje podižemo legitimitet tih odnosa na viši nivo", kažu za Žurnal iz srbijanskog udruženja proizvođača lijekova Inovia.

 

Benefiti se mjere s ljudske strane

ZADA Pharmaceuticals iz Lukavca proizvodi 53 lijeka koji se izdaju na ljekarski recept. ZADA lijekovi se nalaze na esencijalnim listama u svih deset kantona Federacije. U prošloj godini kompanija je ostvarila 4,3 miliona maraka prometa.
 -Donacije ZADA Pharmaceuticals usmjerene prema zdravstvenim ustanovama odnose se na nabavku medicinske opreme, renoviranje i osposobljavanje novih objekata, bolnica, ambulanti i pretežno uvijek su medijski propraćene, a i informacije o istim se nalaze na našoj web stranici, iz  čega se može lako donijeti zaključak o visini finansijskih sredstava koja su donirana, ukoliko javnost zanima ta informacija - navodi Amela Alibabić iz ZADA Pharmaceuticals.

Prema dostupnim podacima, ZADA je tokom 2015. godine donirala lijekove za 13 domova zdravlja - UKC Tuzla, Polikliniku Merhamet Mostar, Bolnicu Jajce i Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin Fojnica - ukupne vrijednosti 123.870 maraka. Iste godine ZADA je finansirala renoviranje i nabavku opreme - televizor, laptom, projektor, namještaj - za Edukacijski centar u Domu zdravlja Živinice, te finansijski pomogla izgradnju Dnevne bolnice i Laboratorija kliničkih vještina odjela za Infektologiju UKC Tuzla. Podaci o vrijednosti ova dva sponzorstva nisu navedeni.
- Mi u ZADA Pharmaceuticals ne gledamo samo u smjeru koju ćemo korist imati od donacija i sponzorstava, gledamo dosta šire i više sa ljudske strane. Kada znate da možete da pomognete nekome u ostvarenju njegovih ciljeva, kada vidite da ste jednu nenu usrećili što ste joj poklonili lijek koji koristi i za koji taj mjesec neće morati odvojiti novac od svoje penzije - kaže Alibabić.

 

Podrška u skladu sa profitom

Amsal Pharmaceuticals na upit Žurnala odgovara da uopšte ne pružaju sponzorstva zdravstvenom sektoru.
„Nažalost, Amsal Pharmaceuticals do sada nije bio u prilici da radi u punom kapacitetu, zbog toga što naši proizvodi uglavnom i još uvijek nisu prisutni na esencijalnim listama lijekova. Nakon dvije godine poslovanja provedenog u neuspjelim pokušajima za uvrštavanjem naših proizvoda na esencijalne liste lijekova, tek sada nalazimo svoje mjesto na pozitivnim listama određenih kantona", kažu iz Amsala i dodaju da u budućnosti imaju namjeru da "podrže zdravstvene ustanove u BiH u njihovom radu".

Amsal je u 2015. godini ostvario promet u vrijednosti 173.454 maraka. Farmavita je, sa 18,7 miliona maraka prometa u 2015. godini treći najveći proizvođač lijekova u BiH. Nisu odgovorili na pitanja Žurnala, kao ni Pharmamed.

 

Bez kontrole države

Odnos proizvođača lijekova i ljekara regulisan je Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima i Pravilnikom o načinu oglašavanja lijekova i medicinskih sredstava. Nadzor nad oglašavanjem lijekova stručnoj javnosti treba da vrši farmaceutski inspektor Agencije.
- S obzirom da su u Agenciji samo tri farmaceutska inspektora, čija je nadležnost kompletna proizvodnja i promet lijekova i medicinskih sredstava u BiH, za sada nije vršen inspekcijski pregled oglašavanja lijekova i medicinskih sredstava prema stručnoj javnosti -
kaže za Žurnal Tijana Spasojević-Došen, šef odsjeka za Informisanje o lijekovima i medicinskim sredstvima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i dodaje da je prijava za neregularno oglašavanje bilo: Svakako, uvijek se dešava da nosioci dozvola jedni druge prijavljuju kada je u pitanju neregularno oglašavanje lijekova, i u tim slučajevima Agencija je do sada reagovala na način da opomene nosioce dozvole. Nalaganje ovakvih korektivnih mjera svaki put je imalo za rezultat korigovanje oglašavanja na način da bude u skladu sa Zakonom i Pravilnikom.

Evropsku praksu pozdravljaju.
- Svaka transparentnost u radu je uvijek dobrodošla i ovo što se sada dešava u EU, po ovom pitanju, sigurno će se desiti i u BiH jednog dana. Međutim, treba imati na umu na kom stepenu razvoja je naše društvo uopšte, te da i po nekim drugim pitanjima kada je transparentnost u radu u pitanju, EU je daleko ispred nas -
ocjenjuje Došen – Spasojević.

Na istom fonu je i Ljekarska komora Kantona Sarajevo.
- Mi ćemo sebe morati primorati da imamo najčistiji odnos sa farmaceutikom, to je jedan od zadataka Komore. U BiH sve dođe kasnije, i televizor i mobilni telefon, pa i standardi ponašanja -
kaže Fahrudin Kulenović, predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

A standardi ponašanja i transparentnosti proizvođača lijekova članica EFPIA su jasni. Kažu, riječ je o civilizacijskom dosegu i praksi koja je naročito poželjna u zemljama čiji se javni zdravstveni sistem suočava s velikim izazovima - finansijskim, organizacionim i funkcionalnim i čiji je pravosudni sistem nedovoljno efikasan. Opisali su tako, slučajno ili ne, upravo Bosnu i Hercegovinu.

(zurnal.info)

Pročitajte i prvi dio priče: Bosnalijek i Hemofarm kriju podatke o plaćanju ljekara