Elektroprivreda Elvedina Grabovice:Milionski poslovi za partnersku firmu porodice Lagumdžija
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Elektroprivreda Elvedina Grabovice: Milionski poslovi za partnersku firmu porodice Lagumdžija

Samo od Lagumdžijinog asistenta Elvedina Grabovice, kao generalnog direktora Elektroprivrede BiH, partnerske firme porodice Lagumdžija dobile su ugovore vrijedne najmanje 10 miliona maraka

Milionski poslovi za partnersku firmu porodice Lagumdžija
FOTO: bhdijaspora

„Ćao Đorđe. Nadam se da si se odmorio preko vikenda... Upravo sam iz banke. Nema nikakvog priliva ni na vidiku. Ja ću opet sutra, mada se ni sutra ne radi u Hrvatskoj. Ali ako je plaćeno u petak onda bi trebalo da bude sutra“, pisalo je u mailu kojeg je 26. decembra 2011. godine Lamija Ćeremida poslala na adrese Đorđa Talevića i Amine Radonja.

MILIONSKI POSLOVI

U rubrici subject pisalo je „b4b“. Četiri mjeseca ranije, u rubrici „najpovoljniji ponuđač“ za „proširenje (Roll out) SAP informacionog sistema za upravljanje finansijama (FMIS-a)“ u JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo pisalo je „b4b“ Zagreb. Vrijednost  dodijeljenog ugovora - 2.989,014,00 eura.

Na prvi pogled, sve navedeno djeluje potpuno nepovezano. Ali za dalji tok priče bitna je identifikacija.  Đorđe iz maila je Đorđe Talević-tadašnji direktor marketinga SAP West Balkans do.o. Firma B4B ovlašteni je distributer SAP softvera. Formalni šef i u toj firmi bio je Đorđe Talević. Autorica maila s početka  teksta je Lamija Ćeremida, djevojački Radonja. Lamija je sestra Amine Radonja danas poznatije kao Amina Lagumdžija – supruga Zlatka Lagumdžije. Firma b4b isporučila je SAP Elektroprivredi BiH. Direktor Elektroprivrede BiH tada je bio Elvedin Grabovica. Asistent Zlatka Ladumdžije.

Dakle, nepuna dva mjeseca nakon što je tadašnja SDP-ova Vlada FBiH imenovala Elvedina Grabovicu za generalnog direktora Elektroprivrede BiH, to javno preduzeća dodijelilo je firmi b4b posao vrijedan skoro 6 miliona maraka. Četiri mjeseca kasnije, svastika tadašnjeg predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije obavještava direktora marketinga firme koja je dobila posao da na račun njene privatne firme „još nije legao novac“.

„Davno je to bilo. Ne sjećam se svih detalja“, kaže danas Lamija Ćeremida nakon što smo je upitali da li je imala ikakve poslovne veze sa firmama b4b i SAP.

Malo kasnije, tokom razgovora, prisjetit će se da je njena firma M.P.M Plus radila promocije za „b4b“ i „SAP“.
„Organizovali smo neke događaje za njih“, potvrdit će Lamija Ćeremida, formalna suvlasnica firme M.P.M. Plus.

Njena poslovna partnerka je njena sestra Amina Lagumdžija. Mjesec dana nakon što je SDP, sa Zlatkom Lagumdžijom na čelu, uspio formirati Vladu Federacije, u aprilu 2011. godine, prema sudskom Rješenju, Amina Lagumdžija je svoju firmu Ars Creativa pripojila firmi u vlasništvu Lamije Ćeremida, pa su tako sestre postale suvlasnice firme M.P.M. Plus. Upravo je ova firma kasnije dobijala marketinške poslove od kompanija koje su dobijale milonske poslove od javnih preduzeća kojima su upravljali SDP-ovi kadrovi.

DESET MILIONA OD ASISTENTA

Samo od Lagumdžijinog asistenta Elvedina Grabovice, kao generalnog direktora Elekroprivrede BiH, „b4b“ je dobio ugovore vrijedne najmanje 10 miliona maraka. Nakon prvog ugovora vrijednog skoro 6 miliona maraka, Lagumdžijina svastika i supruga od pomenute firme „očekivale su priliv novca“. Da poslovna saradnja između firme „b4b“ i firme u vlasništvu Amine Lagumdžija i Lamije Ćeremida nije trajala samo jednu godinu, dokazuju narudžbenice i fakture koje su u posjedu Žurnala.

Krajem oktobra 2012. godine Elektroprivreda BiH dodijelila je firmi „b4b“ ugovor vrijedan 734 hiljade maraka. Dogovoreni su poslovi „održavanja SAP sistema“ koji su instalirani godinu ranije. Tačno mjesec kasnije, na adresu firme u suvlasništvu supruge predsjednika SDP-a dolazi narudžbenica.

„Poštovani,molimo vas da za dan 29. novembar organizujete godišnji tradicionalni skup SAP West Balkans. Skup će okupiti vodeće kompanije iz javnog i privatnog sektora u BiH, te će vodeći stručnjaci SAP-a i SAP partnerske kompanije b4b predstaviti najnovija SAP rješenja“, pisalo je u narudžbenici koju je Lamiji Ćeremida poslao Đorđe Talević.

Pet  dana kasnije, firma M.P.M Plus izdaje fakturu za ugovorene poslove prema kojoj je SAP bio dužan isplatiti oko 1500 eura.

„Ne sjećam se svega. Davno je to bilo“, ponovit  će Lamija Ćeremida nakon što smo je upitali koliko je imala transakcija sa kompanijama b4b i SAP.     Tragovi u bankama i dalje postoje, a policija već izuzima dokumentaciju koja se odnosi na ugovor firme b4b sa Elektroprivredom BiH.

(zurnal.info)