Nakon istraživanja Žurnala:Ministarstvo privrede poništilo građevinsku dozvolu Općine Trnovo

Istražujemo

Nakon istraživanja Žurnala: Ministarstvo privrede poništilo građevinsku dozvolu Općine Trnovo

Žurnal već odavno upozorava na kriminal koji se na Bjelašnici odvija kroz izmjene urbanističkih planova i namjernu parcelizaciju, a početkom februara objavili smo i film "Ubijanje olimpijskih planina". Samo 10-ak dana nakon toga Ministarstvo komunalne privrede poništilo je urbanističku saglasnost i građevinsku dozvolu koju je Općina Trnovo izdala investitoru Govza za već izgrađeni objekat na Babinom dolu. Upravo se u ovom slučaju ogleda jedan od primjera namjerne parcelizacije, a o čemu je ranije govorio Mirvad Zenuni koji u zgradi do ovog objekta ima apartman

Ministarstvo privrede poništilo građevinsku dozvolu Općine Trnovo
Opština Trnovo između zgrada ostavlja parcele u svom vlasništvu

Desetak dana nakon Žurnalovog filma „Ubijanje olimpijskih planina“, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo poništilo je urbanističku suglasnost i građevinsku dozvolu koju je Općina Trnovo izdala investitoru Govza za već izgrađeni objekat na Babinom dolu.

Predmet je vraćen prvostepenom organu, odnosno Općini Trnovo, na ponovni postupak.

NAMJERNA PARCELIZACIJA ZEMLJIŠTA

 Žurnal je ranije u nekoliko navrata pisao o nelegalnoj gradnji na Bjelašnici i kriminalu koji se odvija kroz izmjene urbanističkih dozvola i namjernu parcelizaciju zemljišta. Na ovo je upozoravao i Mirvad Zenuni koji na Babinom dolu ima apartman i to u zgradi do objekta investitora Govza, za koji kaže da je izgrađen izvan dozvoljenih gabarita i da su po iskopu građevinske jame u njihovim stanovima nastala oštećenja. Nakon što je sa još nekoliko stanara angažovao advokaticu saznalo se da je Općina Trnovo namjenski između zgrada ostavila komad zemlje u svom vlasništvu kako bi oni bili ti koji su trebali dati saglasnost za izgradnju ovog objekta.

To je ta namjerna parcelizacija koja se radi kako bi Općina uvijek bila ta koja daje drugom investitoru dozvolu za gradnju. To je rupa u zakonu koju je u ovom slučaju iskoristila Općina, odnosno načelnik Ibro Berilo“, kazao je Zenuni ranije za Žurnal.

Vlast u Kantonu Sarajevo prećutno odobrava nelegalnu gradnjuKriminal na Bjelašnici Vlast u Kantonu Sarajevo prećutno odobrava nelegalnu gradnju

Zenuni je sa još nekoliko stanara podnio zahtjev Općini Trnovo, kao prvostepenom organu, da se obnovi postupak (izdavanja dozvola) okončan rješenjima Općine od 1.6, 30.08. i 10.09. 2021. godine. Njihov zahtjev je odbijen rješenjem iz maja 2022., na šta su se oni žalili.

U žalbi je stajalo da je prvostepeni organ odbio prijedlog za obnovu postupka iz razloga što Zenuni i ostali stanari nisu susjedi parcela.

„Pobijana građevinska dozvola nema sve zakonom propisane elemente Zakiona o prostornom uređenju KS, odnosno nisu uzete u obzir u sva prava i obaveze investitora prema stanarima susjednih stambenih zgrada“, navedeno je, između ostalog, u žalbi. Dalje navode da je Općina Trnovo ovakvim postupanjem povrijedila i odredbe Zakona o upravnom postupku jer se nije vodilo računa o zaštiti prava svih obaveznih učesnika u postupku izdavanja građevinske dozvole, a čemu je prethodila urbanistička suglasnost. Ističu da je pobijano rješenje u suprotnosti sa urbanističkim projektom Bjelašnica I faza i odlukom o korekciji ovog projekta.

U žalbi su istakli da u predmetnoj urbanističkoj saglasnosti za koju je izdata građevinska dozvola nije urađena ni priprema građevinskog zemljišta, a što je bila obaveza. Također ističu da je Općina Trnovo, kao prvostepeni organ, donijela rješenje kojim odbija prijedlog za obnovu postupka uz obrazloženje da se između parcela, objekta koji je tada bio u fazi izgradnje i onog u kojem su vlasnici apartmana, nalazi parcela koja je u vlasništvu Općine.

KONTRADIKTORNO RJEŠENJE OPĆINE

Iz Općine su naveli da su postupajući po podnesenom prijedlogu za obnovu postupka koji je, kako kažu, okončan pravomoćnim rješenjem Službe za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu čovjekove okoline od 10.09.2021. i kojim se izdaje odobrenje za građenje investitori Govza za izgradnju poslovnog objekta apartmani sa javnim sadržajem na lokalitetu Babin do. Dalje navode da protiv tog rješenja nije izjavljena žalba i da je postalo konačno 27.09.2021.

Što se tiče Općine, podnosioci prijedloga za obnovu postupka, nisu zainteresirana strana jer parcele na kojima se nalaze zgrade sa njihovim apartmanima nisu granične sa onom od investitora Govza.

Ministarstvo je u svom rješenju, a što se vidi iz njihovog obrazloženja, ustanovilo da Općina nije pravilno primijenila citirane odredbe Zakona, te da je dispozitiv njihovog ožalbenog rješenja kontradiktoran obrazloženju. Iz tog razloga je predmet vraćen na ponovni postupak.

Protiv ovog rješenja Ministarstva ne može se izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor tužbom u roku od 30 dana. 

Više o nelegalnoj gradnji na Bjelašnici možete gledati u Žurnalovom filmu iz februara ove godine „Ubijanje olimpijskih planina“.

(zurnal.info)