BSTS, uz malu pomoć politike:Nadziranje cesta u BiH višestruko skuplje nego u Hrvatskoj!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

BSTS, uz malu pomoć politike: Nadziranje cesta u BiH višestruko skuplje nego u Hrvatskoj!

Stotinu kilometara održavanja sistema u Federaciji BS Telecom Solutions naplaćuje 4,3 miliona, a softversko rješenje za čak 1000 kilometara u Hrvatskoj - devet miliona!

Nadziranje cesta u BiH višestruko skuplje nego u Hrvatskoj!

Pohvalila se ovih dana kompanija “BS Telecom Solutions” uspjehom u Hrvatskoj. Dobila je posao izrade softverskog rješenja za nadzor i vođenje saobraćaja na autocestama u ovoj državi, vrijedan oko 9 miliona maraka. Pomoću njihovog softvera biće nadzirano nešto više od hiljadu kilometara autoceste.  Riječ je dakle o izradi softverskog rješenja, no pravi posao krije se u održavanju sistema i tek treba vidjeti da li će im i pod kojim uslovima biti povjereno i održavanje sistema, te da li će izboriti monopol kakav imaju u Bosni i Hercegovini.

“BS Telecom Solutions” održava hardverski i softverski sistem Autocesta Federacije. Kada uporedimo ovdašnjih stotinjak kilometara i onih hiljadu u Hrvatskoj, jasno je da je posao “domaće” firme koju je osnovala istoimena firma iz Češke, a vlasnika iz BiH, ovdje izuzetno profitabilniji.

osnivači BS TS a.s.

Za posao održavanja hardverskog dijela sistema naplate cestarine, te sistema nadzora i upravljanja na svim dionicama autoceste A1 u periodu 2019-2022 godina, “BS Telecom Solutions” je sa Autocestama FBiH sklopio ugovore ukupne vrijednosti 4,3 miliona maraka bez PDV-a. Dakle, stotinu kilometara održavanja sistema u Federaciji iznosi gotovo polovinu vrijednosti posla u Hrvatskoj koji se odnosi na 1000 kilometara!

Autocestama nije važna cijena

Uporedo su u konzorciju sa firmama “Deling Tuzla” iagencijom “Securitas” dobili 4,3 miliona maraka vrijedan posao pokrivanja svjetlosnom promjenljivom signalizacijom petlji na dionici autoceste Bilješevo-Sarajevo sjever.

 

Ugovor za održavanje softverskog dijela sistema naplate cestarine vrijednosti ugovora 3,8 miliona ističe krajem naredne godine. Žurnal je već pisao o ovom poslu, kojeg su Autoceste Federacije svojevremeno sklopile na osnovu prenesenog licencnog prava od strane „Instituta Mihajlo Pupin“. Tako je ovaj beogradski institut praktično preuzeo pravo da odlučuje ko će dobiti posao.


 dodjela održavanja sistema Pupin&BS TS

Iako su u međuvremenu Autoceste FBiH razdvojile postupke javne nabavke za održavanje hardverskog i softverskog održavanja, ugovore neprikosnoveno dobija „BS Telecom Solutions“. Nekoliko Žurnalovih sagovornika uvjerava da se isti posao može raditi mnogo jeftinije. Samo da nema postojećeg monopola...

Istraga i pretresi bez rezultata

U povremenim reagovanjima iz “BS TS” naglašavaju stručnost, dok istovremeno negiraju da njihova poslovna ekspanzija korespondira sa ulaskom SDP-a u vlast i preuzimanjem dva javna preduzeća - Autoceste FBiH i Elektroprivreda BiH. 

Na čelu Autocesta bio je Ensad Karić, a Elektroprivrede Elvedin Grabovica. Grabovica je nakon odlaska sa direktorske pozicije nastavio održavati konkekciju sa “BS TS” o čemu je Žurnal pisao. Prije dvije godine pripadnici FUP-a su po nalogu  Tužilaštva Kantona Sarajevo izuzimali dokumentaciju iz BH Telecoma i Elektroprivrede BiH, a koja se odnosi na ugovore koje su ta javna preduzeća potpisala sa privatnim kompanijama “BS TelecomSolutions” i B4B.

Žurnal je ukazivao i na poslove koje je u BiH ugovarala firma B4B te ostvarila milionsku zaradu. Svojevremeno je ova zagrebačka kompanija bila neprikosnovena u oblasti ugradnje SAP aplikacije za Elektroprenos BiH, BH Telekom, Elektroprivredu BiH te EP HZHB, sve na račun političke podrške.

Elektroprivreda BiH je, primjera radi, SAP licence kupovala od beogradske “SAP West Balkans”. No od 2012, umjesto da im direktno prodaju licence, iz Beograda ih usmjeravaju na B4B Zagreb, sa obrazloženjem da  prema pravilima kompanije samo ta firma ima pravo prodaje licenci u BiH sa održavanjem!?

Ni tada ni sada još nikada nije urađena tzv lokalizacija sistema, iako je to iz Beograda obećano više puta. Tako je u direktnoj komunikaciji tadašnjeg rukovodioca IKT sektora EP BiH Džeme Borovine i vlasnika firme B4B Mate Čatića dogovaran sadržaj pisma kojeg će direktor “SAP West Balkans” Vladimir Popović uputiti upravi Elektroprivrede sa nikada ispunjenim obećanjem da će uraditi lokalnu verziju SAP sistema.

korespodencija Borovina-Čatić

dopis Vladimira Popovića Grabovici i Borovini

Žurnal je pisao kako je u Hrvatskoj SAP zamijenjen 14 puta jeftinijim sistemom od onog koji je prodavao “B4B”!  Bivši direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica negirao je bilo kakav uticaj na izbor B4B kao partnera, navodeći da je o svemu odlučivala bivša uprava na čelu sa Amerom Jerlagićem. Sve prezentovano i još mnogo toga više, odavno posjeduje i nadležno tužilaštvo. Tu sva priča i okončava. Šutnjom.

(zurnal.info)