Hot Bitches & Sick Cars :NATIONAL GEOGRAPHIC JE FAKAT U PRAVU: Posljednja prilika da vidite Sarajevo
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

HOT BITCHES & SICK CARS

NATIONAL GEOGRAPHIC JE FAKAT U PRAVU: Posljednja prilika da vidite Sarajevo

Sarajevo je grad koji se obavezno mora posjetiti 2014. godine. Kako sada stvari stoje, možda vam je to posljednja prilika

NATIONAL GEOGRAPHIC JE FAKAT U PRAVU: Posljednja prilika da vidite Sarajevo
UŽIVAJTE U SARAJEVU: Ako ima tople vode...

Slažem se sa redakcijom Nešnl Džiografika. Sarajevo je zaista jedinstven grad u svijetu, po mnogo čemu.

DVIJE PLATE POD JEDNIM GRADONAČELNIKOM

Sarajevo je, vjerovatno jedni grad na svijetu gdje gradonačelnik ima dvije plate, jednu kao dekan na fakultetu i jednu kao gradonačelnik. Nije jedinstven slučaj da gradonačelnik istovremeno obavlja dva, pa i tri posla u (ne)vrijeme mandata. Ali je svuda u svijetu besramno uzimati dvije plate. Onovni moralni principi vrijede bilo gdje na planeti. Osim u Sarajevu. To zaista vrijedi vidjeti.

Sarajevo je grad u kojem se, prema grubim procjenama, od rata na ovamo potrošilo skoro pola milijarde maraka na kupovine službenih vozila. Dakle, za 500.000.000,00 konvertibilnih maraka kupljeno je auta u kojem se političari na vlasti, a potom njihove žene i djeca voze na posao, teferiče, sijela...

U istom periodu za nabavku vozila gradskog prevoza potrošeno je ni upola manje para, nepunih 200 miliona maraka. Prilikom nabavke vozila za političare, vodilo se računa da to budu najnoviji, najmoderniji modeli (Nedavno je jedno ovdašnje ministarstvo raspisalo tender za nabavku vozila koje mora da ima 7-stepeni sistem prijenosa brzine i da razvija brzinu od 250 km/h !). Istovremno, za gradski saobraćaj su, uglavnom, nabavljana polovna vozila iz svjetskih metropola.

Turistički slogan Sarajeva mogao bi glasiti: “Puca vas nostalgija za vašim starim tramvajima, dođite u Sarajevo – ako budete uporni možda se i provozate”. Obavezno se mora naglasiti: “Uz vlastiti rizik!”. Tom prilikom bi se moglo odštampati upustvo za upotrebu gradskog prevoza, gdje bi se strancima objasnilo kako ljudi koji vam traže kartu na svakoj stanici nisu nikakvi lokalni razbijači, nego oficijelni revizori koji se, eto, samo tako ponašaju.

PROBAJTE VODU IZ SARAJEVSKE ČESME

Za sve one koji žele upoznati kako je bilo u Sarajevu ranih devedesetih proteklog stoljeća specijalnu ponudu pripremila im je javna kompanija u vlasništvu političkih elita “V&K”.

Nakon što dan provedu pješačeći javnim gradskim saobraćajem u hotelu ih, onako oznojene i prašnjave, čeka nova lokalna atrakcija. Odmah ispod lavaboa, tu lijevo, tik do četke za čišćenje wc-školjke nalaze se dvije dvolitarke vode.

U lijevoj je hladna voda, a u desnoj, također hladna voda. Flaže su multifunkcionalne: mogu se koristiti za pranje ruku, nogu, intimnih dijelova tijela... Uz malo vježbe moguće je i okupati se. Luksuzniji hoteli nude toplu vodu, u kanisterima od 5 litara...

Sarajevo je grad koji je uputno posjetiti ljeti. Jednostavno, ljeti grijanje, uglavnom, nije potrebno. Za one koji dolaze zimi treba naglasiti da ponesu topao donji veš. Također bi bilo fino upozoriti ljude da provjere jesu li Toplane taj mjesec platile gas kako bi znali da li će u vrijeme njihovog boravka u Sarajevu “raditi grijanje”. Poželjno bi bilo objasniti strancima pojam “raditi grijanje”, a ne bi bilo loše ni da znaju da Toplane duguju više od sto miliona jer neke institucije godinama ne plaćaju grijanje iako ubiru stotine miliona od građana.

SARAJEVO JE JEDINSTVEN GRAD

Ljubiteljima kuturno povijesnih znamenitosti treba detaljno objasniti gdje se nalazi najveći državni muzej. To je ona prekrasna zgrada iz austrougarskog doba, sa autentičnim vratima zakucanim letvama. Nalazi se odmah pored visoke zgrade koju je posebno lako uveče prepoznati jer blješti po cijelu noć. Eh, odmah iza nje je nekadašnji Zemaljski muzej koji je zatvoren jer nemaju para da plate struju i grijanje.

Za ostale kulturne događaje neka pogledaju kalendar festivala. Ukoliko dođu u periodu kada se u gradu ne dešava neki od “svjetski poznatih“ festivala, lako im se može desiti da im vožnja sarajevskim taksijem bude jedini susret sa ovdašnjom kulturom. Za ljubitelje crvenih tepiha, preporučuje se da pored gregorijanskog kalendara koriste i vaktiju kako bi mogli precizno planirati svoj dolazak u Sarajevo.

Sarajevo je zaista jedinstven grad. Tu turisti mogu vidjeti, kao nigdje drugo, u realnom vremenu, na mjestu zločina, susret Istoka i Zapada. Ljubitelji starih građevina uživat će u drevnim bogomoljama muslimana, hrišćana, jevreja... A, za one koji  baš i nisu impresionirani starinama Sarajevo nudi stotine novosagrađenih džamija, raznih stilova, boja i dizajnerskih rješenja. Od monumentalnnih, sa dvije i vše munara pa do montažnih koje se, vjervatno, po potrebi mogu prebaciti na neku drugu lokaciju. Kako turisti ne bi gubili vrijeme gradske vlasti su se pobrinule da im interesantne sadržaje ponudi na skoro svakom ćošku.

GDJE JE NESTAO NOVAC

Strani turisti, posebno oni sa Zapada, imaju jedinstvenu priliku da se lično uvjere gdje su otišle njihove pare. Vjerovatno su se godinama pitali gdje odlaze sredstva iz poreza koje oni uredno plaćaju. Pod sloganom “Onda gledajte lafčine”, možemo im pružiti materijalne dokaze kako njihove pare nisu uzalud potrošene i da su otišle u humane svrhe. Sarajevo je korpus delikti dokaz da su pretvorene u tržne centre bez jasno navedenog vlasništva mada svi znaju čiji su, ili u samoodržive poslovno stambene objekte gdje državne institucije plaćaju basnoslovne kirije...

Možda bi bilo, u najmanju ruku fino, besplatno omogućiti stranim turistima makar jednu turu u onom dvospratnom sitivju autobusu, i da posjete Poljine, Faletiće, Nahorevo, Bjelašnicu..., da i oni uživaju u prekrasnim, velebnim zdanjima koja su sagrađena od para koje su oni uredno, svakog mjeseca izdvajali kako bi se, između ostalog, pomoglo ratom razorenom Sarajevu i drugim gradovima u Bosni.

Fakat, Nešnl Džiografik je u pravu. Sarajevo je grad koji se obavezno mora posjetiti 2014. godine. Kako sada stvari stoje, možda vam je to posljednja prilika.

(zurnal.info)