Hot Bitches & Sick Cars:DOČEKALI SMO: Pobjeda Koalicije Radikalne Ljevice u Bosni i Hercegovini!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

HOT BITCHES & SICK CARS

DOČEKALI SMO: Pobjeda Koalicije Radikalne Ljevice u Bosni i Hercegovini!

Jednog 13. oktobra, na izborima u Bosni i Hercegovini pobijedila je Koalicija Radikalne Ljevice. Iste večeri formirali su Vladu, predložili mandatara i krenuli u odlučne promjene koje analizira naš novinar

DOČEKALI SMO: Pobjeda Koalicije Radikalne Ljevice u Bosni i Hercegovini!

Bio je ponedjeljak, jednog 13. oktobra kada su svjetske novinske agencije objavile vijest: Koalicija Radikalne Ljevice (KORALJ) pobijedila je na općim izborima u Bosni i Hercegovini.

Iste večeri, lider ljevičara najavio je formiranje vlade i predložio mandatara. Četrdeset osam sati poslije nova Vlada je donijela set novih zakona i desetine izmjena zakona. Samo zato što su to najavili u predizbornoj kampanji.

NOVI ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA

Prvi na listi je novi Zakon o javnim nabavkama koji odmah stupa na snagu. Prva odredba je da za sve javne nabavke odgovara Agencija za javne nabavke. Sve je radikalno transparentno, kako je i red - građani koji pune budžet imaju pravo da znaju kako se troši svaka konvertabilna marka javnih sredstava.

Zahvaljujući modernim informatičkim tehnologijama sve javne nabavke će biti predstavljene javnosti, svaki zainteresirani građanin moći će vidjeti kako javne institucije troše svoja sredstva, moći će vidjeti koje kompanije posluju sa javnim službama, kao i uslove po kojima se nabavljaju robe i usluge.

Pooštrene su kazne za kršenje javnih nabavki, mjere stotinama hiljada konvertibilnih maraka. Teži prekršaji se zatvorski kažnjavaju a šteta se namiruje od imovine okrivljenih, a ne od institucija. Zašto da poreski obveznici plaćaju greške onih koji su dužni da štite društvenu imovinu i provode zakone.

PARLAMENTARCI K'O LUTKE

Ljevičari su ukinuli "bijeli hljeb" i poništili beneficije javnih službenika, poput besplatnih telefonskih računa, reprezentacija, besplatnih parkinga...

Većinu službenih limuzina zamijenili su vozilima hitne pomoći, vatrogasnim vozilima i opremom za spašavanje koja se nije nabavljala već 20 godina. Pravo na službena vozila imaju samo najviše rangirani državni predstavnici, sa precizno definisanim uslovima korištenja. Policijsku pratnju imaju samo članovi državnog Predsjedništva i strane delegacije.

Poslanici u parlamentima ne mogu biti profesionalno angažirani niti imaju pravo na tzv. paušal. Političke partije iz vlastitih sredstava finansiraju poslanike u skupštinama. Parlamentarcima je ukinuta i naknada za navodni "odvojeni život". Ista odluka važi i za sve ostale javne službenike.

Najviše reakcija je izazvala odluka da se političkim partijama ukine finansiranje iz budžeta. Najglasnija su bile stranke iz opozicije. Oni su ovu odluku predstavile kao direktni atak na sve političke protivnike nove vlasti i negiranje Daytonskog sporazuma.

- Građani nisu dužni da plaćaju porez političkim strakama koje ne podržavaju, izjavio je novi premijer i dodao kako se političke partije finansiraju od podrške svojih simpatizera:

One partije koje nemaju podršku u društvu ne treba da učestvuju u političkom životu države.  

Premijer je najavio i da će u narednih 24 sata predstaviti javnosti finansijske izvještaje svih parlamentanih političkih partija. Prema novom zakonu o finansiranju političkih partija predviđene su visoke kazne za političke partije koje ne dostave svoje izvještaje u predviđenom roku. Najteža kazna za prekršioce je zabrana političkog djelovanja u četvorogodišnjem mandatu i isključivanje te partije iz rada zakonodavnih institucija.

METLA U JAVNIM PREDUZEĆIMA

Nova vlast je smijenila sve direktore javnih preduzeća u Bosni i Hercegovini. Otvoreni su javni konkursi za rukovodeće funkcije u javnim preduzećima i javnim službama.

Predstavljeni su jasni uslovi za izbor. Kandidate bira komisija sastavljena od predstavnika zakonodavne vlasti iz pozicije i opozicije. Kandidati su dužni javno predstaviti svoje planove. Plaće odabranih direktora, kao i svih uposlenih u javnim službama moraju biti javno objavljene. Svako ko bude želio moći će, od sada, pogledati liste svih uposlenih u javnim službama.

Opozicija je tražila da se ukine ova odluka pozivajući se na zaštitu podataka. Vrlo brzo je došao odgovor od nadležnih institucija koje su dokazale kako informacije koje se objavljuju ne podliježu međunarodnim principima zaštite podataka.

Konačno će javnost u Bosni i Hercegovini moći da vidi kako su i u kojoj mjeri zapošljavani članovi porodica političara i uposlenih u javnim službama - revolveraški hladno odluku je objasnio premijer.

Novi zakon o zapošljavanju u javnim službama i institucijama unificiran je za sve javne službenike u državi. Ukinuto je diskreciono pravo direktora javnih institucija prilikom donošenja odluke za prijem u radni odnos, kao i niz drugih mjera koje imaju za cilj da spriječe korupciju i nepotizam prilikom zapošljavanja javnih službenika.

Pooštren je zakon o sukobu interesa. Precizno su definisani uslovi šta je sukob interesa i svako kršenje zakona sankcioniše se trajnom zabranom obavljanja djelatnosti koje se finansiraju iz budžeta. Novi zakon predviđa i sukob interesa privatnih firmi koje finansiraju rad političkih partija. Tako je precizno definisano u kojim slučajevima te kompanije mogu ili ne mogu učestvovati u javnim nabavkama.

Premijer nove vlade je imao sastanak i sa predstavnicima pravosuđa. Predstavio im je novi zakon po kojem su tužilaštva dužna javno predstaviti svoje aktivnosti, kako bi se u svakom momentu znalo šta se dešava sa slučajevima koji su im predati. Pooštrene su sankcije za tužioce koji ne obavljaju svoj posao, a za njihov rad su odgovorni njhovi pretpostavljeni.

- Želimo spriječiti tužioce u namjeri da skrivaju slučajeve godinama i da svoj nerad prikrivaju tzv. nedovoljnim dokazima, kazao je premijer kojeg smo zatekli u obilasku gradilišta:

Nerad i korupcija neće se tolerisati!


Na pitanje novinara šta je sa izmjenama zakona o slobodnom pristupu informacijama premijer je rekao kako nema potrebe za takvim zakonom:

Sve, ama baš sve informacije koje se tiču javnih institucija moraju biti javno predstavljene i dostupne građanima u svakom trenu. Niko nema pravo da uskraćuje informacije od javnog značaja! - rekao je premijer dok je sjedao za volan Škode Octavie.

NEMA NOVIH ZADUŽENJA

Nova vlast je donijela i niz odluka po kojima su obrazovanje i zdravstvena zaštita zaista besplatni.

Posebnu pažnju je privukao moratorij na kreditno zaduživanje u narednih četiri godine. Predstavnici međunarodne zajednice smatraju kako to nije realno ali su dobili odgovor da ova vlast namjerava trošiti onoliko sredstava koliko realno ima:

Ako nema para u budžetu to znači da ih nismo zaradili, poručili su iz Vlade.
 
Nova vlast je pokazala koji je recept za promjene. Samo ne treba da se ponašaju kao što su se ponašali svi prije njih. Odnosno, trebaju da rade ono što nisu radili njihovi prethodnici. Da ispune vlastita predizborna obećanja.

(zurnal.info)