Doktorica iz Travnika savjetovala Novalićevu sekretaricu:Ne razmatrajte nabavku transportnih respiratora

Istražujemo

Doktorica iz Travnika savjetovala Novalićevu sekretaricu: Ne razmatrajte nabavku transportnih respiratora

Aida Čorbeg, anesteziolog iz Travnika, svjedočila na okolnosti razgovora koji je 1. aprila prošle godine vodila sa Bahrom Džakom o kvaliteti pojedinih vrsta respiratora

Ne razmatrajte nabavku transportnih respiratora

 

 

U nastavku suđenja premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i suoptuženima u aferi “Respiratori” danas su svjedočile Aida Čorbeg, anesteziolog iz Travnika i Šejla Cilović Lagarija uposlenica Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

 

“Neka premijer odluči”

 

Doktorica Čorbeg je svjedočila na okolnosti komunikacije koju je 1. aprila prošle godine imala sa Novalićevom sekretaricom Bahrom Džakom o kvaliteti pojedinih vrsta respiratora.

“Vraćala sam se iz dežure kada me je Bahra nazvala i rekla da je u gužvi u smislu da je u toku proces nabavke respiratora, da nema zvaničnih tenderskih procedura jer je vanredno stanje, pa me pitala da li ja mogu reći nešto kako bi mogli suziti izbor”, izjavila je na samom početku svjedočenja dr. Čorbeg.

Bahra Džaka je, podsjetimo, na prethodna dva ročišta svjedočila o načinu rada sa premijerom i komunikaciji sa optuženim vlasnikom “Srebrene maline” Fikretom Hodžićem o nabavci respiratora.

Fikret Hodzic sa advokaticom

 

U svom iskazu je, između ostalog, spomenula da je doktorici Aidi Čorbeg, koja joj je prijateljica, samoinicijativno poslala specifikacije respiratora, ali nije znala objasniti zbog čega je to uradila sa službenog maila Ureda premijera.

Doktorica Čorbeg potvrdila je danas da je specifikacije respiratora od Džake dobila na mail, ali i putem vibera. U jednoj od poruka naglasila joj je da nikako ne smiju nabaviti transportni respirator i da to ne bi trebali razmatrati. O kojoj se tačno vrsti respiratora radilo svjedokinja se nije mogla sjetiti.

U ponudama, koje joj je Džaka poslala, vidjela je i respirator “Gorej” za koji je kazala da je dobar i da traže u tom smjeru. Tužitelja je zanimalo čime se vodila kada je davala mišljenje na šta je svjedokinja odgovorila “specifikacijama aparata”.

U jednoj od poruka dobila je sliku respiratora Yutell i Hypnous i za njih je rekla da su transportni, da te ponude ne treba razmatrati i da je bolje kupiti manje količine boljih respiratora. Džaka joj je na to odgovorila da će “upoznati premijera, pa neka on odluči”.

“Željela sam pomoći koliko mogu. Poslala sam Bahri slike aparata koji su dugoročni i dobri sa imenima firmi koje se bave nabavkom medicinske opreme kako bi lakše mogli doći do informacija. Željela sam ih usmjeriti na pravu adresu ljudi koji se time bave”, izjavila je svjedokinja.

Ona je potvrdila i to da joj je Džaka u jednoj od poruka napisala: “Ne znam šta je premijer uzeo ovo da radi, sve je prebacio na kabinet”.

Bahra Džaka je tokom svog svjedočenja potvrdila da je doktorici Čorbeg proslijedila i ponudu za HCVE003, a kao obrazloženje zbog čega je od nje tražila mišljenje ona je kazala “da je privatno zanimalo da nešto više sazna o tome”.

Svjedokinja Čorbeg je danas potvrdila da se izjasnila o ovoj ponudi kao o “dobrom respiratoru koji se može koristiti za intenzivno liječenje”.

Od nabavke ovih respiratora HCVE003, na koje se odnosilo prvo pismo namjere od 2. aprila se, inače, odustalo. Respiratori ACM 812 A, koji su predmet optužnice, pojavljuju se u drugom pismu namjere za koji je urnek Novalićevoj sekretarici 15. aprila uputio tadašnji vanjski konsultant premijera za odnose sa javnošću Zoran Blagojević.

Tužitelj Mirza Hukeljić pitao je svjedokinju Čorbeg da li su joj poznati ovi respiratori ACM 812 A na šta je ona odgovorila da je za njih saznala iz medija.

Vasvija Vidović, advokatica optuženog premijera, pitala je svjedokinju da li joj je poznato kakvi su tada bili uslovi na tržištu za nabavku respiratora, na šta je ona odgovorila da joj je “iz medija poznato da je vladala opšta trka za respiratorima”. Nije joj bilo poznato da su EU i SAD zabranile izvoz respiratora.

 

Analiza stanja i potreba za medicinskom opremom

 

Svjedokinja Šejla Cilović Lagarija kazala je da je po naredbi direktora Zavoda Davora Pehara sa doktoricom Aidom Ramić Čatak sačinila analizu stanja i potreba za medicinskom opremom u zdravstvenim ustanovama na području FBiH. Analiza je zatražena na sastanku 23. marta 2020. kojem su još prisustvovali i dr. Goran Čerkez i Marina Bera.

“Pisali smo svim kantonalnim zavodima da nam pošalju šta im nedostaje od medicinske opreme i s čim raspolažu. Na osnovu toga smo sačinili analizu. Završen plan nabavke poslala sam direktoru Peharu, a on dalje na usvajanje Kriznom štabu FBiH. Vodili smo se potrebnim količinama, nisam bila upoznata o cijenama", kazala je svjedokinja, te potvrdila da su analize usvojene u viber grupi Federalnog kriznog štaba.

Tužitelja je zanimalo da li su ikada u Zavod dolazile ponude ili cijene za pojedinu medicinsku opremu, na šta je svjedokinja odgovorila da su sve ponude protokolirane. Ona je isprva tvrdila da nije bila upoznata s cijenom medicinske opreme, ali nakon niza dodatnih pitanja ipak se prisjetila da je učestvovala i u izradi tabele sa okvirnim cijenama.

Svjedokinja je, odgovarajući na tužiočevo pitanje, kazala da su okvirnu cijenu za respiratore tražili od UNDP-a.

Tužitelja je zanimalo da li je svjedokinja imala priliku vidjeti ponudu "Srebrene maline", na šta je kazala da jeste "kada je dolazila SIPA"

Premijer Novalić optuženičku klupu dijeli još sa vlasnikom “Srebrene maline” Fikretom Hodžićem, te suspendovanim direktorom Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinom Solakom i federalnom ministricom finansija Jelkom Milićević.

Fahrudin Solak i advokatica Bajramovic

 

Optuženi su za nabavku 100 kineskih respiratora plaćenih 10,5 miliona KM iz budžetskog novca, a za koje je još ranije utvrđeno da su transportni i da nisu za liječenje na intenzivnoj njezi.

Suđenje im je počelo 24. februara i do sada su saslušani Đenan Salčin, bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH, direktor firme “Cubicus” Denis Đulalić, te direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Nastavak ročišta planiran je za 21. april kada će biti saslušani Davor Pehar i Marina Bera.

(zurnal.info)