PORUKE SA BH. POVORKE PONOSA:Ne želimo da živimo u strahu!

Istražujemo

PORUKE SA BH. POVORKE PONOSA: Ne želimo da živimo u strahu!

Sa ovog mjesta smo se skupili da pošaljemo glasne i jasne poruke, zahtjeve, da kažemo da ne pristajemo na diskriminaciju, nasilje, marginalizaciju, stigmatizaciju, poručeno je sa Pete Bh. Povorke ponosa

Ne želimo da živimo u strahu!
Foto:zurnal.info

Pod jakom policijskom pratnjom u Sarajevu je održana peta Bh. Povorka ponosa. Šetnja je krenula od Historijskog muzeja BiH do Narodnog pozorišta BiH. Peta Bh. povorka ponosa bavi se temom nasilja nad LGBTIQ+ osobama u Bosni i Hercegovini, odnosno teži približiti društvu koliko nasilje utječe na svakodnevni život  LGBTIQ+ osoba.

 

„Slogan pete bosanskohercegovačke povorke ponosa je VOLIM da se ne bojim. Ovaj slogan govori o ljubavi koja je uvijek jača od straha i nasilja. Želimo ovim sloganom poručiti da VOLIMO da se ne bojimo šetnje kroz park sa našim partnerima, druženju i neprešućivanju priča o našim životima, slobode u rodnom izražavanju, slobode i sigurnosti na radnom mjestu, u porodici i institucijama. VOLIMO da se ne bojimo biti ono što jesmo – autentične individue,“ poručeno je sa Bh. Povorke ponosa.

Bh. društvo je preplavljeno kulturom i naslijeđem nasilja. Većina građana i građanki proživljava neki oblik nasilja. Ono ne mora biti samo fizičko, može biti i verbalno, psihičko, ekonomsko, partnersko, institucionalno i slično. Kroz ovogodišnju temu Povorke želi se skrenuti pažnja na nasilje koje LGBTIQ+ osobe proživljavaju samo zbog toga što su LGBTIQ+ osobe, te ukazati na nejednak tretman u javnom ali i u privatnom prostoru u odnosu na heteroseksualne sugrađane.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS saopštili su da je peta Bh. Povorka prošla bez ijednog incidenta. Kao i prethodnih godina Povorku je obezbjeđivao veliki broj policijskih službenika. 

Pripadnici MUP KS u civilu obezbjeđuju Povorku

- Sa ovog mjesta smo se skupili da pošaljemo glasne i jasne poruke, zahtjeve, da kažemo da ne pristajemo na diskriminaciju, nasilje, marginalizaciju, stigmatizaciju, poručili su ispred Narodnog pozorišta BiH članovi Bh. Povorke ponosa.

- O nasilju se inače govori tiho između četiri zida u našem društvu. Naši sugrađani i sugrađanke okreću glavu na sve oblike nasilja koje se vrše nad nama. Nasilje trpimo svakodnevno pokušavajući naše živote živjeti dostojanstveno i autentično. Ali danas smo odlučili stati u kraj toj tišini. Do kada ćemo šutjeti dok vrše opresiju nad nama, kazali su članovi Pete Bh. Povorke ponosa.

Sa Bh. Povorke ponosa poručeno je da je tema nasilja uvijek prisutna u kontekstu sigurnosti LGBTIQ+ osoba, a sigurnost i sigurni prostori za zajednicu ali i svakog pojedinca, su prijeko potrebni kako bi se vodio dostojanstven život. Nasilje ostavlja dugotrajne posljedice na osobu i društvo.

"Mi smo i jučer i danas i sutra odlučili da se ne bojimo. Da ne strahujemo od homofoba, fašista i šovinista jer mi volimo da se ne bojimo što postojimo. Volimo što smo ponosni. Naš ponos nije sram društva, poručili su učesnici Bh. Povorke ponosa.

(zurnal.info)