Praznici:NOVOGODIŠNJE SLAVLJE: Porezna uprava kontroliše "držanje" muzike uživo

Novosti

NOVOGODIŠNJE SLAVLJE: Porezna uprava kontroliše "držanje" muzike uživo

U toku kontrola vrše se i provjere poštivanja odredaba Zakona o fiskalnim sistemima, kao i kontrola prijavljivanja komunalne takse za 'držanje' muzike uživo

NOVOGODIŠNJE SLAVLJE: Porezna uprava kontroliše "držanje" muzike uživo
FOTO: Ilustracija, Pero Defformero

Pred nastupajuće novogodišnje praznike, inspektori Porezne uprave Federacije BiH na području FBiH od 30. decembra ove godine provode kontrolu ugostiteljskih objekata u kojima se organiziraju zabavne priredbe (estradni program, odnosno muzika uživo).

U toku inspekcijskog nadzora predmetom kontrole su ugovori o autorskom djelu zaključeni između organizatora estradnog programa i izvođača.

Posebno se vrši provjera da li su ugovoreni iznosi autorskog honorara-naknada za izvođenje programa, realni.

Također, u skladu sa kantonalnim propisima, kontroliše se da li je ispravno obračunata i uplaćena komunalna takse za izvođenje 'žive' muzike.

U toku kontrola vrše se i provjere poštivanja odredaba Zakona o fiskalnim sistemima, kao i kontrola prijavljivanja komunalne takse za 'držanje' muzike uživo.

U svim slučajevima u kojima se utvrde nepravilnosti Porezna uprava Federacije BiH će kod organizatora estradnog programa provesti cjelovit nadzor nad zakonitošću poslovanja, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH.

(Fena)