BiH:OBNOVA NAKON POPLAVA: EU daje 42 miliona, Tuzla sanira klizišta a Željezno Polje školu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

OBNOVA NAKON POPLAVA: EU daje 42 miliona, Tuzla sanira klizišta a Željezno Polje školu

Aktivnosti će biti usmjerene na rekonstrukciju 4.000 stambenih objekata za otprilike 14.000 građana na 50 lokaliteta, kao i pružanje pomoći da se zadrži i otvori otprilike 2.000 radnih mjesta u područjima pogođenim poplavama

OBNOVA NAKON POPLAVA: EU daje 42 miliona, Tuzla sanira klizišta a Željezno Polje školu
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info/arhiv

Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini pokreće Program za oporavak od poplava u vrijednosti od 43,52 miliona eura, od kojih EU sufinansira 42,24 miliona eura, kako bi se pomoglo područjima u BiH pogođenim poplavama.

S ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih, ovaj Program će provoditi Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) do oktobra 2015. godine.

Odgovarajući ugovor za provedbu Programa potpisan je danas s UNDP-om. Finansijska sredstva će se koristiti za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socijalno - ekonomski oporavak lokalnih zajednica.

- Izuzetno mi je drago da je prijeko potrebna pomoć konačno stigla na teren. Rad na obnovi škola je već otpočeo, a cilj nam je da škole budu spremne tokom septembra, kako bi djeca mogla nastaviti školovanje - izjavio je zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi.

Ova pomoć Delegacije EU je dio sredstava za koje se EU obavezala na Donatorskoj konferenciji održanoj u julu u Bruxellesu. Aktivnosti će biti usmjerene na rekonstrukciju 4.000 stambenih objekata za otprilike 14.000 građana na 50 lokaliteta, kao i pružanje pomoći da se zadrži i otvori otprilike 2.000 radnih mjesta u područjima pogođenim poplavama.

Odabir korisnika će se bazirati na nalazima Procjene potreba za oporavkom i javnom pozivu koji će uskoro biti objavljen, s posebnim naglaskom na najugroženije kategorije stanovništva kao što su starije osobe, porodice s djecom i osobe s posebnim potrebama.

Delegacija EU u BiH je i dalje opredijeljena pružanju pomoći građanima BiH u prevazilaženju posljedica majskih poplava, saopćeno je iz Ureda za komunikacije Delegacije EU u BiH.

Na tematskoj sjednici Kolegija Općinskog vijeća Tuzla, a u vezi sa stanjem nakon prirodne nesreće, razgovarano je o sredstvima posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća koja su ranije predviđena budžetom. 

- Do sada smo utrošili blizu 2.000.000 KM na interventne mjere za sanaciju klizišta. Augustovske kiše pokazale su da su ta sredstva efikasno utrošena za drenaže i borbi protiv klizišta. Cilj je bio spasiti 4.000 kuća na padinama Tuzle koje još uvijek nisu ni uništene ni oštećene. Slijedi trajna sanacija klizišta i mi smo konkurisali kod Vlade Japana s projektom sanacije, četiri velika klizišta, vrijednosti blizu 1.500.000 KM. Očekujemo odgovor japanskog ambasadora u BiH, kako bi smo do sada izvršene mjere učinili trajnim - rekao je Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla. 

Općina Tuzla će takođe početi s programom zbrinjavanja građana i pomoći u obnovi i izgradnji stambenih zgrada zahvaćenih prirodnom nesrećom na području općine. 

Imamović je naveo da se radi isključivo o stambenim zgradama u kojima žive porodice, koje su oštećene ili u potpunosti uništene. 

Načelnik Općine Tuzla danas je formirao tim (šefovi službi i njihovi saradnici) za realizaciju odluka, ali i predlaganja drugih akata.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) dala je saglasnost za projekt Općine Žepče za izgradnju novih i sanacije oštećenih stambenih objekata na području te općine nakon prirodne nesreće.

Ovo je drugi projekt, nakon zeničkog, koji podržava Vlada ZDK-a, za izgradnju 82 objekta i rekonstrukciju 353 oštećena stambena objekta u kojima je živjelo ili živi 206 porodica s ukupno 925 članova.

Za ovaj projekat je potrebno 4,45 miliona KM, a Zeničko-dobojski kanton će u njegovoj realizaciji učestvovati sa 150.000 KM, dok se ostatak sredstava obezbjeđuje od donatora.

Već ranije je Vlada ZDK-a potpisala ugovor za stambeno zbrinjavanje ugroženih porodica naselja Topčić Polje, čiji su stambeni objekti oštećeni i zatrpani riječnim nanosima i poplavama.

Na sjednici Vlade ZDK detaljno je razgovarano o aktivnostima na sanaciji poplavljenih područja i potrebi da se putni pravci, koji vode do tih područja, što prije osposobe za saobraćaj prije zime.

Ugovor o sanaciji Osnovne škole "Abdulvehab Ilhamija“ u Željeznom Polja potpisan je danas u prostorijama Crvenog križa Zeničko-dobojskog kantona (CKZDK).

Potpisivanju ugovora su pored predstavnika Crvenog križa Federacije BiH, Crvenog križa ZDK-a i izvođača radova prisustvovali i predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a i Općine Žepče.

Vrijednost navedenog projekta iznosi 44.763,53 KM.

Projekt obnove škole pokrenut je na inicijativu Crvenog križa Federacije BiH, saopćio je Crveni križ Federacije BiH.

(Fena)