Zdravstvo:OBUSTAVLJENO PRESELJENJE: Uništavanje Opće bolnice bio bi zločin prema ljudima!

Istražujemo

OBUSTAVLJENO PRESELJENJE: Uništavanje Opće bolnice bio bi zločin prema ljudima!

Ja nigdje u svijetu nisam našao podatak, a istraživao sam to pitanje, da je neki bolnički prostor prenamijenjen u kancelarijski. Zdravstveni prostor je pet puta skuplji po strukturi, po kvadratnom metru - kaže dr Stevanović za Žurnal

OBUSTAVLJENO PRESELJENJE: Uništavanje Opće bolnice bio bi zločin prema ljudima!
FOTO: Adi Kebo/zurnal.ba

Iseljavanje pojedinih kabineta iz Opće bolnice “Abdulah Nakaš” u Sarajevu i prelazak ljekara i drugog medicinskog osoblja na UKCS koje je bilo najavljeno za ovu sedmicu, barem je privremeno obustavljeno.

Vršilac dužnosti direktora Opće bolnice prim. dr. Sead Bašić u saopćenju za medije je potvrdio da ova zdravstvena ustanova normalno funkcionira, a da Opća bolnica radi u punom kapacitetu, za Žurnal je potvrdio i Prim. dr. Dragan Stevanović, šef Odjeljenja za internu medicinu i predsjednik Upravnog odbora Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

- Što se tiče situacije u bolnici, mislim da je trenutno stabilizirana i da će to u daljem toku sve biti u okviru zakona, što je meni vrlo drago, rekao je dr. Stevanović za Žurnal, naglašavajući da je sve ovo što se sada prezentira u javnosti “samo vrh ledenog brijega”.

- Znate li da Vlada Federacije zdravstvenom sistemu duguje 760 miliona KM, možda čak i milijardu? I da ih nikada neće dati zdravstvenom sistemu, a napravila je taj dug. Znate li da duguju sav novac od akciza na prodaju duhana i alkohola koji je po zakonu trebala da da u zdravstveni sistem, u njegov razvoj? Očito je da nikad neće dati taj novac, a sa druge strane urušava ono što ima. To su, po meni, neki nedomaćinski potezi, kaže dr. Stevanović i dodaje da se o rješavanju ogromnih problema koji postoje u zdravstvenom sistemu može razgovarati tek kada neko ponudi realan plan.

-  Kada mi neko kaže – evo, to je ono do čega smo došli, a mi kažemo – čekajte! Vi ste ponudili jedan aspekat problema, a sada ćemo vam mi dati drugi aspekt, pa ćemo razgovarati. Međutim, mi nismo bili u prilici da to učinimo i zbog toga smo ovoliko i alarmirali javnost.

Prema mišljenju dr. Stevanovića, problem je što je jedna radna grupa, “koju čine ljudi koje ja ne smatram ekspertima, sebi dala pravo da ponudi jedno drastično rješenje, bez cjelovitog sagledavanja problema koji je ogroman”.

Predsjednika Ljekarske komore KS za Žurnal je rekao da je suština intervencije koju su poduzeli Komora i ljekari u tome što ne postoji studija koja opravdava zatvaranje Opće bolnice.

- Mi nismo vidjeli ni od koga, sem ovih naznaka i prepucavanja po medijima, studiju koja sve aspekte opravdanosti takvog čina iznosi u javnost. Nismo uopšte vidjeli da li je to pojedinačni akt ili je to u sklopu reforme cjelokupnog zdravstvenog sistema u Federaciji, odnosno Kantonu, koja je strahovita nužnost, kaže dr. Stevanović.

Smatra da ovaj potez neće riješiti probleme zdravstvenog sistema i njegovog propadanja u Kantonu, ako se ne poduznu cjelovite reforme.

- Ja nigdje u svijetu nisam našao podatak, a istraživao sam to pitanje, da je neki bolnički prostor prenamijenjen u kancelarijski. Zdravstveni prostor je pet puta skuplji po strukturi, po kvadratnom metru. Nisam siguran, kao stručnjak, mada ostavljam mogućnost da me razuvjere, da je to racionalna odluka, kaže dr. Stevanović.

- Večeras ću otvoreno razgovarati, na žalost na televiziji, a ne negdje drugdje, kao predstavnik Komore sa  predstavnikom Ministarstva, upravo na tu temu. Vi nam nudite jednu vrstu argumenata, ali jeste li tražili drugu vrstu argumenata kako bi se moglo uštedjeti u zdravstvenom sektoru, osim ukidanja bolnice i njenog iznajmljivanja.

Građanima koji su se okupili danas ispred Opće bolnice “Abdulah Nakaš” se pridružio i bivši direktor ove ustanove prim. dr. Bakir Nakaš. U izjavi za medije je rekao kako smatra da bolnica neće biti ugašena, te da će zadržati svoju namjenu.

- Uništiti jednu instituciju koja radi i pruža usluge građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine 150 godina bez ijednog dana prestanka bio bi zločin prema ljudima. Ova bolnica ima pravo i obavezu da građanima služi u onoj svrsi u kojoj je pravljena, rekao je Nakaš i podsjetio da već postoji studija koja govori o opravdanosti postojanja Opće bolnice koju je radio prim. dr. Kulenović i koja je bila osnova da se ova bolnica 2000. godine registruje kao Opća bolnica.

(Žurnal.ba)