Ljuban tvog života :Odbjegli ratni zločinac optužio Žurnal da mu je narušio ugled
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Ljuban tvog života : Odbjegli ratni zločinac optužio Žurnal da mu je narušio ugled

Ljuban Ećim, lice s Interpolove potjernice, trgovac narkoticima, presuđeni kriminalac i osumnjičeni ratni zločinac u bjekstvu, iz svog skrovišta u Beogradu, preko banjalučkih advokata, poručuje Žurnalu da smo ukaljali njegovo ime

Odbjegli ratni zločinac optužio Žurnal da mu je narušio ugled

Javio nam se Ljuban Ećim. Lice s Interpolove potjernice, trgovac narkoticima, presuđeni kriminalac i osumnjičeni ratni zločinac u bjekstvu  iz svog skrovišta u Beogradu, preko banjalučkih advokata, poručuje Žurnalu da smo ukaljali njegovo ime. Navodi da nije osuđen zbog droge, već zbog oružja, te ističe da nije sarađivao sa Zemunskim klanom, Lukom Bojovićem i drugim kriminalcima. Elem, čist je kao suza. A možda bi bio da mu ime nije ukaljala njegova bografija. 

„Ljubanu“, ugravirano je na cijevi pozlaćenog pištolja marke CZ 99. Koji milimetar ispod piše: „od komandanta Arkana“.


„Ljubanu Ećimu“, napisao je Sud BiH 30. novembra 2015. godine, „određuje se pritvor“.

„Za Ljuban Ećimom“, istog je dana pisao Sud BiH, „raspisuje se međunarodna potjernica“.  


Onaj Ljuban što je od „komandanta Arkana“ na poklon dobio pozlaćeni pištolj zvanično je u bjekstvu i danas. Osumnjičen je za krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172 Krivičnog zakona BiH. Sa Crvenim beretkama ubijao je u Kotor Varoši.

„Večići su dobili svoje, ali idemo redom“, izjavit će pred kamerama dok su u pozadini njegovi „vojnici“ u ovom kotorvaroškom selu u autobuse smiještali zarobljene  Bošnjake i Hrvate. 

Večići su dobili svoje, ali Ljuban Ećim nije. Slobodno živi i radi u Beogradu  pod zaštitom „Velikog Brata“. Dakle, taj i takav Ljuban Ećim optužuje Žurnal da mu je „ukaljao ime“.

OTKRIVANJE KARADŽIĆA

Republika Srbija, Okružno javno tužilaštvo, Specijalno tužilaštvo, KTS 24/07, Beograd, 14. 5. 2008. godine, DP/LJA, piše u zaglavlju Optužnice koju je tamošnje tužilaštvo podiglo protiv Željka Radovanovića zbog krivičnog djela – organizovani kriminal, odnosno zbog trgovine drogom. Pod rednim brojem 5, na ovoj optužnici navedeno je ime Ljubana Ećima, od oca Žarka i majke Vide, rođene Bavrlić, rođenog u Svilajncu, 6. 1. 1964. godine, Srbina. 

„Dovođenje gospodina Ljubana Ećima u bilo kakvu vezu sa trgovinom drogom, Željkom Radovanovićem, Lukom Bojovićem i Zemunskim klanom predstavlja ništa drugo do iznošenje i prenošenje neistina koje grubo štete ličnosti i ugledu gospodine Ljubana Ećima“, navedeno je u pismu kojeg je advokat Ljubana Ećima poslao u redakciju Žurnala.

„Ugledni“ Ećim osuđen je samo zbog krivičnog djela posjedovanje oružja kao dio organizovane kriminalne skupine koja se bavila trgovinom narkoticima. Veće kazne spasio se odajući strogo čuvanu tajnu koja je nešto kasnije rezutirala hapšenjem Dragana Dabića, poznatijeg kao Radovan Karadžić.

Našim tekstom ukaljani Ećim od 2004. godine nalazi se na crnoj listi SAD-a zbog „podrške ratnim zločincima“. Prije nego smo mu ukaljali ime, Ećim je zajedno sa „bratom“ a sa crne liste SAD-a, Milovanom Cickom Bjelicom i drugom iz Crvenih beretki Obrenom Petrovićem za potrebe Milorada Dodika rasturio SDS. Zato ga je bratić Sredoja Novića – Svjetlan Nović, u svojstvu inspektora SIPA-e nedavno nekažnjeno spasio hapšenja u Banja Luci. Trebao je doći na rođendan članu svoje porodice. Na posljednju rođendansku zabavi, onu iz aprila ove godine organizovanu u čast njegovog sina Miloša, Ećim je pozvao Cecu Ražnatović. 

„Ljubanu, od komandanta Arkana“. 

(zurnal.info)