Nakon prevare sa diplomama u Goraždu:Oko 200 studenata iz Italije nema mogućnost da nastavi školovanje?

Istražujemo

Nakon prevare sa diplomama u Goraždu: Oko 200 studenata iz Italije nema mogućnost da nastavi školovanje?

Italijanski studenti koji su studirali na Internacionalnom univerzitetu u Goraždu (IUG) žele nastaviti studije u BiH. Od Ministarstva obrazovanja Bosansko-podrinjskog kantona traže očitovanje o njihovom statusu. Iz novoosnovanog fakulteta American Northwest university, koji je preuzeo IUG tvrde da u matičnim knjigama IUG-a nema upisanog niti jednog studenta iz Italije

Oko 200 studenata iz Italije nema mogućnost da nastavi školovanje?
Internacionalni univerzitet u Goraždu (Adi Kebo/zurnal.info)

Italijanski student Luca A. upisao je Internacionalni univerzitet u Goraždu u akademskoj 2020./2021. godini. Izdata mu je i potvrda o upisu, na kojoj je pečat IUG-a, a potpisuje je Kaja Imširović. Podsjetimo, Imširović je jedna od osumnjičenih u predmetu Tužilaštva BiH koji se odnosi na lažiranje diploma sa ovog Univerziteta. Istim predmetom su obuhvaćeni još bivši čelnici IUG-a Edina i Elma Brutus, Hajriz Bećirović, bivši ministar obrazovanja u BPK Damir Žuga i Salvatore Guiseppe Maria Messina, koji je trenutno nedostupan bh. pravosuđu. 

Iz Tužilaštva BiH su kratko za Žurnal kazali da je ovaj predmet u fazi istrage i da su osumnjičenima i dalje na snazi mjere zabrane sastajanja, koje im je ranije odredio Sud BiH.

Osim u BiH, protiv Messine se istraga vodi i u Italiji. On je, pisao je Žurnal ranije, odigrao ključnu ulogu u organiziranju nezakonitih aktivnosti preko Odsjeka za europske studije Jean Monnet i goraždanskog Univerziteta. Upravo je preko ovog Odsjeka, samo u studijskoj godini 2021./2022. više od 260 studenata iz Italije upisalo studije na univerzitetu u Goraždu.

STUDENTI IZ ITALIJE TRAŽE POMOĆ MINISTARSTVA OBRAZOVANJA BPK

Imširović se spominjala kao direktorica European education, research and development iz Zenica čiji su osnivači djeca od Messine, dok potvrdu izdatu Italijanskom studentu potpisuje kao generalni sekretar za internacionalne odnose pri Internacionalnom univerzitetu u Goraždu.

Potvrda izdata studentu iz Italije

U pismu upućenom ministrici obrazovanja BPK Adisi Alikadić Herić, Luca A. navodi da je slušao predavanja u Italiji kod istaknutih profesora, među najboljima u Italiji, te praksu obavljao u javnim bolnicama u Italiji. Nakon otkrivanja prevare počinju problemi za njega, kao i za ostale studente IUG-a u Italiji. Niko od njih nije mogao završiti studije nakon što je IUG izgubio akreditaciju.

Luca A. je pisao brojnim bh. univerzitetima kako bi provjerio mogućnost da na nekom od njih završi studij. Pisao je i tražio pomoć Ministarstva obrazovanja BPK. Odgovor nije dobio, te je odlučio da lično dođe u BiH.

U novembru 2023. godine došao sam na Viktorija univerzitet u Mostaru, gdje me je rektor Univerziteta pozvao na sastanak sa direktorom nastave i nekim zaposlenima na univerzitetu“, navodi u pismu Luca A..

U Italiji varali studente, u BiH prodavali diplome!?Internacionalni univerzitet u GoražduU Italiji varali studente, u BiH prodavali diplome!?

Studij nije mogao nastaviti na tom, ali ni na drugim privatnim univerzitetima u BiH. S obzirom na to da mu nikad nisu odgovorili ni iz Ministarstva, odlučio je potražiti pomoć ambasade Italije u BiH.

„Kontaktirao sam ih putem e-mail-a 20.05.2024., iznoseći svoj problem i tražeći intervenciju kako bi mi se priznalo pravo na studiranje, zaštićeno specifičnim međunarodnim propisima. Ti propisi, kao što znate, predviđaju da u slučaju povlačenja akreditacije, ministarstvo samo mora ukazati na univerzitet gdje studenti mogu preći i završiti svoje studije. Iako je italijanska ambasada godinama bila besprijekorna i dostupna za svaku informaciju koju sam tražio, ishod mog posljednjeg zahtjeva me je ostavio bez riječi“, navodi Luca A.

Odgovor iz ambasade bio je  „pozivamo vas da pregledate razne članke objavljene u italijanskoj štampi u vezi sa pitanjem IUG.

Sada italijanski studenti očekuju od Ministarstva obrazovanja BPK da riješi njihov problem jer su od početka bili uključeni u promovisanje IUG-a u Italiji što je italijanske studente uvjerilo u vjerodostojnost ovog Univerziteta.

„Svi smo vjerovali ovom univerzitetu jer smo na osnovu informacija koje smo prikupljali putem bh. institucionalnih stranica (HEA) i konsultacija sa italijanskom ambasadom u BiH, stekli saznanje da je ovaj institut akreditovan i ovlašten za izdavanje univerzitetskih diploma; dodatno, vjerovali smo i zahvaljujući uvjeravanjima vaše prethodnice, ministrice Biljane Begović, koja je zajedno sa vlasnicima univerziteta, akademskim odgovornim osobama, rektorom i sekretaricom za međunarodne odnose posjetila Italiju, grad Palermo, povodom svečanog otvaranja akademske godine IUG-a,„ navodi italijanski student Luca A. u pismi upućenom ministrici Alikadić Herić.

Sada oko 200 studenta je prevareno i traže intervenciju Ministarstva obrazovanja BPK kako bi im se omogućio završetak studija.

U MATIČNIM KNJIGAMA SAMO 24 STUDENTA IZ ITALIJE 

IUG je u međuvremenu kupljen i promijenio je vlasničku strukturu i naziv. Sada se zove American Northwest University of Health Science and Technology, a vlasnik je Mohammad Jalal Khamis. Iako je ranije u objavljenom demantiju na izjave ministrice Alikadić Herić naveo da bi besplatno primio sve italijanske studente da nastave studije na American Northwest univerzitetu u razgovoru za Žurnal iz ovog fakulteta tvrde da to nije moguće.

Otkaz ugovora o saradnji sa Fondacijom iz Švicarske

U matičnim knjigama postoji samo 24 imena državljana Republike Italije, te knjige je izuzela SIPA i one se trenutno nalaze kod njih na provjerama. Ta 24 studenta su diplomirala i druga imena iz Republike Italije nismo našli u matičnim knjigama koje su jedine meritum za utvrđivanje stanja odnosno broja studenata na univerzitetu, kazao je u razgovoru za Žurnal sekretar ovog fakulteta Benjamin Vuković.

Navode da niti jedna od ovih studenata nije bio upisan na Internacionalni univerzitet u Goraždu, odnosno njihovih imena nema u matičnim knjigama koje su predate SIPA-i. 

Pretresi zbog lažnih diploma sa Univerziteta u GoražduNakon pisanja Žurnala Pretresi zbog lažnih diploma sa Univerziteta u Goraždu

ŠTA KAŽE VLASNIK AMERIČKOG UNIVERZITETA

Zbog čega je u jeku afere sa diplomama kupio IUG, Mohammad Jalal Khamis za Žurnal navodi da je on kupio ID broj i licencu, te da je otkazao saradnju sa svim onima s kojima je IUG poslovao, pa i sa Fondacijom iz Švicarske.  

Mohammad Jalal Khamis (Foto: Adi Kebo/zurnal.info)

"Znam šta radim i kako radim. Moja namjera je čista i nemam šta da krijem", kaže vlasnik američkog univerziteta. 

On ima i niz primjedbi na račun Ministarstva jer, kako kaže, na početku su mu obećavali produžiti akreditaciju, da bi mu na kraju oduzeli i licencu. Khamis ističe da im je licenca nezakonito oduzeta i da su se na to rješenje žalili. 

Naime, rješenjem Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde od 12. juna 2024. godine određeno je da se American Northwest University of Health, Science and Technology oduzima licenca zbog neispunjavanja uslova za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja i neotklanjanja ranije izrečenih mjera.

„Rješenje koje su donijeli je neutemeljeno. Mi smo bili na sastanku kod ministrice obrazovanja i rekli joj da smo ispunili sve tačke koje su tražili po rješenju. Ona nas je tada pitala zašto smo došli ukoliko smo sve to ispunili, na šta smo joj odgovorili da želimo da nas uputi na akredaticionu komisiju. Obećala je da će poštovati zakon i da će u roku dati odgovor. Rok je prošao, ali nikada nisu odgovorili“, kaže Mohammad Jalal Khamis. On tvrdi da „politika vrši pritisak na Ministarstvo“.

Inače, Mohammad Jalal Khamis vlasnik je American Northwest univerziteta u Travniku koji do danas nije počeo sa radom jer nije dobio akreditaciju.

Žurnal se pismeno obratio i Ministarstvu obrazovanja BPK i njihov odgovor, ukoliko ga pošalju, bit će objavljen naknadno. 

(zurnal.info)