Nehumano postupanje prema štićenicima:Optužena tri bivša direktora Zavoda u Pazariću
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Nehumano postupanje prema štićenicima: Optužena tri bivša direktora Zavoda u Pazariću

Žurnal je još prošle sedmice najavio da je Tužilaštvo KS okončalo istragu i da se u ovoj sedmici očekuje podizanje optužnice

Optužena tri bivša direktora Zavoda u Pazariću
 
 
Optužnica za nehumano postupanje prema štićenicima Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić danas je konačno podignuta i proslijeđena Općinskom sudu u Sarajevo na potvrđivanje. 
 
Optužnicom su obuhvaćena tri osobe koje su u različitim vremenskim periodima obnašale funkciju direktora Zavoda, a terete za krivična djela nesavjestan rad u službi i sprečavanje i neizvršavanje mjera za zaštitu maloljetnika. 
 
Žurnal je, podsjetimo, još prošle sedmice pisao da je istraga u predmetu "Pazarić" okončana i da će tužilačka odluka biti donesena u ovoj sedmici. 

Zavod u Pazariću kod Sarajeva došao je u fokus bosanskohercegovačke javnosti kada je početkom septembra 2019., sad već bivši direktor ove institucije Redžep Salić, u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine ispričao da štićenici borave, a uposlenici rade u nemogućim uslovima.

On je tada ukazao na privredni kriminal u Zavodu, neuhranjenost štićenika, malverzacije sa kurbanskim mesom, te korištenje donatorskih sredstava za gradnju jednog od objekata.

Vlada FBiH je isprva odbijala ove navode o stanju u Pazariću, ali je u međuvremenu zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH Sabina Ćudić objavila šokantne fotografije i videosnimke vezivanja djece.

Nakon pritiska javnosti, Vlada FBiH smijenila je Upravni odbor Zavoda i dotadašnjeg direktora Salića.

U Tužilaštvu KS vodi se zasebna istraga o finansijskom kriminalu u Zavodu i ona još nije okončana. 

(žurnal.info)