EKSPERT MIRSAD BAJRAKTAREVIĆ O PRANJU NOVCA (1):Organizirani kriminal je dioničar vlasti i dizajnira korumpirani sistem u BiH

Interview

EKSPERT MIRSAD BAJRAKTAREVIĆ O PRANJU NOVCA (1): Organizirani kriminal je dioničar vlasti i dizajnira korumpirani sistem u BiH

Mirsad Bajraktarević, bivši zamjenik načelnika krim-istražnog odjela SIPA i rukovodilac u Finansijskoj policiji FBiH, u intervjuu za Žurnal govori o djelatnostima kroz koje se novac u Bosni i Hercegovini najčešće pere, kako pranje novca koje potiče iz trgovine narkoticima već godinama zauzima dominantno mjesto u BiH, te o korupciji i evaziji direktnih i indirektnih poreza... Objavljujemo prvi dio razgovora.

Organizirani kriminal je dioničar vlasti i dizajnira korumpirani sistem u BiH
Mirsad Bajraktarević

Pranje novca je neodvojivi dio organiziranog kriminala i korupcije, ono predstavlja nastojanje da se prikrije nezakoniti izvor novca kako bi se on napravio legalnim. Novac se najčešće pere kroz bankarstvo, građevinarstvo, energetiku, promet nekretninama…. 

BOSNA I HERCEGOVINA UBRZANO GUBI KORAK U SPREČAVANJU PRANJA NOVCA 

O ovoj pojavi i njenoj rasprostranjenosti u Bosni i Hercegovini razgovarali smo sa Mirsadom Bajraktarevićem, bivšim zamjenikom načelnika krim-istražnog odjela SIPA i nekadašnjim čelnikom Federalne finansijske policije. On za Žurnal objašnjava kako se novac najčešće pere u BiH, kroz koje djelatnosti, te koja je uloga politički izloženih osoba i članova njihovih užih porodica i biznisa u ovoj pojavi, te da li raspolažemo s dovoljno znanja, kapaciteta i volje da ovome stanemo u kraj...

Šta je pranje novca?

  • Pranje novca je proces kojim se nezakonito stečena imovinska korist pretvara u legitimnu na način da se prikrije njeno stvarno porijeklo. U globalnim razmjerama, pranje novca predstavlja jedno od najraširenijih krivičnih djela. Stepen organizacije koji to djelo karakterizira, sofisticiranost i raznolikost načina njegovog izvođenja, te njegov međunarodni karakter i činjenica da je najveći broj krivičnih djela organiziranog kriminala u osnovi motiviran sticanjem imovinske koristi, pri čemu je pranje novca njihova prateća krivična djelatnost,  nedvosmisleno, to djelo čini jednim od društveno najopasnijih krivičnih djela današnjice.

Stoga, prevencija i otkrivanje pranja novca zahtijeva iznimnu ekipiranost, predanost i profesionalnost organa za provođenje zakona, njihovu organiziranost, ekspertna znanja i vještine iz raznolikih područja, te koordinaciju i saradnju pojedinih područja djelovanja tih organa.

Šta bh. pravosuđe može uraditi na procesuiranju korumpiranih aktera?Obilježen Međunarodni dan borbe protiv korupcijeŠta bh. pravosuđe može uraditi na procesuiranju korumpiranih aktera?

Pranje novca nije nova pojava, ali u 21. vijeku, u kojem dominiraju i dominirat će informaciono komunikacione tehnologije i biotehnologije, poprima nove i znatno sofisticiranije oblike, metode i tehnike. Naime, nezakonite prihode, osobito nezakonite prihode u gotovini, potrebno je „oprati“ da bi se mogli ponovo upotrijebiti. Taj proces uključuje niz složenih operacija finansijske i/ili nefinansijske prirode kojim prihod (imovine, imovinska korist) stečen krivičnim djelom postaje “čist“ i prihvatljiv za korištenje u zakonite poslovne svrhe.

Pranje novca se teorijski sastoji od tri faze: Prva podrazumijeva uvođenje/unošenje nezakonito stečene imovinske koristi u finansijski sistem. Druga podrazumijeva uslojavanje/slojevitost i u njoj se nezakonito stečena imovinska korist odvaja od svog izvora kroz složene finansijske i nefinansijske transakcije koje prikrivaju trag i stvarno porijeklo imovinske koristi i u trećoj posljednjoj fazi pranja novca se  unesena i uslojena i oprana imovinska korist reintegriše u legalnu ekonomiju i pridružuje demokratskim vrijednostima društva.

Ciljevi pranja novca su...?

  • Ciljevi pranja novca su onemogućavanje praćenje porijekla novca, stvaranje privida da je unesena, uslojena i integrisana imovinska korist legalna i stvaranje pretpostavke da se kao legalna integriše u ekonomiju države i pridruži njenim demokratskim vrijednostima.

Pranje novca po navedenim fazama često je vremenski, dinamički, strukturalno i vrijednosno harmonizirano sa realnim mogućnostima i vulnerabilnosti nacionalnog sistema za sprječavanje pranja novca, stoga imamo primjere da se dvije faze pranja novca odvijaju gotovo istovremeno, a treća sa vremenskom i vrijednosnom zadrškom, kao i druge varijacija i kombinacija navedenih faza.

Koje su djelatnosti preko kojih se najčešće „pere novac“ u BiH i koje su najčešće metode i tehnike kojim se kriminalci obično služe?

  • Prema meni dostupnim statističkim podacima različitih bh. pravosudnih i policijskih autoriteta, koji se nažalost iz nedopustivih i poražavajućih razloga ne mogu logično, funkcionalno i vremenski povezati, harmonizirati i komparirati, da se ipak zaključiti da Bosna i Hercegovina ubrzano gubi korak u sprečavanju pranja novca. Naime, iz godine u godinu se sve više „prljavog novca“ u BiH opere, a samo zanemariv iznos se od brojnih obveznika spriječi da bude opran i pri tome bude blokiran i pravosnažno oduzet. Sklon sam zaključku da nacionalni sistem sprječavanja pranja novca je vrlo neotporan, porozan i korumpiran, te da isti organizovanom kriminalu daje brojne mogućnosti pranja nezakonito stečene imovinske koristi uz minimalne rizike.

Slijedom informacija i podataka sa kojim raspolažem, djelatnosti preko kojih se u BiH najčešće pere „prljavi novac“ su: bankarstvo, IKT, građevinarstvo, farmaceutska industrija, energetika (solarni paneli, vjetroelektrane, mini hidrocentrale i drugi biznisi vezani za zelenu tranziciju), promet nekretninama, maloprodaja naftnih derivata, ugostiteljstvo i turizam, zabavna industrija, vrijednosni papiri, transfer novca, kladionice, kockarnice, mjenjačnice, kripto valute te operativni i finansijski lizing, faktoring, usluge advokata i notara, računovodstvene i revizijske usluge, kao i konsalting i marketing usluge…

Temeljem višegodišnjeg intenzivnog praćenja identificiranih tipologija pranja novca (finansijske i/ili nefinansijske matrice koje se koriste od „perača prljavog novca“ u BiH i regiji) mogu markirati najznačajnije (svaka od tipologija ima specifične karakteristike, obim, infrastrukturu i sektor u kojem se realizira).

Sve više „prljavog novca“ u BiH se opere, a samo zanemariv iznos se od brojnih obveznika spriječi da bude opran i pri tome bude blokiran i pravosnažno oduzet
  • Višestruke trgovinske transakcije garnirane simuliranim poslovnim događajima
  • Korištenje gotovinski intenzivnih poslovnih djelatnosti (kozmetički saloni, fitnes centri, muzički koncerti, parkinzi za automobile u urbanim sredinama, kladionice, kockarnice i sl.).
  • Brojne gotovinske transakcije (isplate) ispod propisanog limita jedne osobe u jednom danu kod više banaka  i polaganje gotovine na jednu banku sa dokazima o porijeklu gotovine.
  • Gradnja i prodaja građevinskih objekata na atraktivnim lokacijama uz zloupotrebu zakonskih manjkavosti u pogledu vrijednosti investicije, dokaza o konstrukciji finansiranja i izvorima sredstava za finansiranje istih i nadzora gradnje građevinskih objekata.
  • Simulirani faktoring aranžman prodavca, kupca i faktora (finansijska institucija).
  • Manipulacija sa transfernom cijenom (svjesno iskazivanje netačnih podataka u elaboratima o transfernoj cijeni u namjeri prikrivanja transakcija vezanih pravnih i fizičkih lica  i plaćanja obaveza po osnovu poreza na dobit).
  • Fiktivno fakturiranje i plaćanje neizvršenih usluga temeljem simuliranog obligacionog odnosa (istraživanje tržišta, održavanje i nadgradnja softvera, edukacija i sl.).
  • Manipulacija portfolijima DUF-ova i IF-ova radi stjecanja kontrole nad udjelima u tržišno atraktivnim privrednim subjektima s ciljem njihove prodaje i izvlačenja dobiti.
  • Legalna i/ili Ilegalna gradnja fizičkih lica i plaćanje izvedenih radova prljavim novcem.
  • Plaćanje avansa temeljem simuliranog ugovora s otpisom potraživanja temeljem uplaćenog avansa kao krajnjim ciljem.
  • Krijumčarenje gotovine u velikim količinama uz korištenje tzv. „mula/mazgi“ i podršku korumpiranih graničnih policajaca i carinika.
  • Shema obrnutog povrata kredita.
  • Ulaganje u kupovinu nekretnina po nerealno visokim cijenama uz kreditnu podršku banke i prijevremenu otplatu kredita banci.
  • Cijepanje velikih količina kripto valute na manje suspektne iznose i njihov prijenos na više novčanika.
  • Miješanje ili prevrtanje kripto valuta radi prikrivanja porijekla i stvarnog odredišta transakcije kripto valute.
  • Korištenje fiktivnih privrednih društava u BiH i privrednih društava registrovanih u državama sa liberalnim propisima o prevenciji pranja novca i identifikacijom stvarnih vlasnika.
  • Korištenje računa nerezidenta u procesu pranja novca.
  • Tzv. pranje sopstvenih prihoda (self laundering).

 

SUMNJIVA IMOVINA BIVŠIH I SADAŠNJIH POLITIČARA

 

Kako se pranje novca manifestuje u BiH i koliki je njegov uticaj na finansijski sistem BiH?

  • Pranje novca koje potiče iz trgovine narkoticima iz više razloga već duži niz godina zauzima dominantno mjesto u BiH. Iza trgovine narkorticima je korupcija i njen reprezentativni dio korumpirane javne nabavke, zatim evaziju direktnih i indirektnih proreza koju slijedi trgovina ljudima, kladionice, trgovina oružjem, umjetninama, strateškim materijalima…

Veza organizovanog kriminala i navedenih nezakonitosti sa etnokonfesionalnim strankama i pojedincima na vlasti daje pranju novca zabrinjavajuću dimenziju. Naime, prljavi novac, nakon što se kroz brojne uhodane modele „opere“, potencijalno se ulaže u korekcije postojeće urbanističko-planske dokumentacije, kupovinu zemljišta i izgradnju građevinskih objekata, kupovinu nekretnina, proizvodnju i ugradnju solarnih panela, vjetroelektrana i mini hidrocentrala, kupovinu dionica/akcija i udjela, portala, sportskih klubove, kladionice, kockarnice, strateške materijale, umjetnine, fitnes centre i kozmetičke salone, ugostiteljske objekte ……. i na taj način organizirani kriminal postaje nezaobilazan „dioničar“ vlasti i isti postepeno dizajnira i održava korumpirani sistem prema svojim potrebama i interesima.

Politički izložene osobe i članovi njihove uže porodice i biznisa, sa kojim su isti interesno i vlasnički povezani, su također područje gdje se pere značajan iznos nezakonito stečenog novca (npr. lider jedne etnokonfesionalne stranke je prema tvrdnjama međunarodnih i domaćih izvora povezan sa biznisom u nekoliko desetina pravnih lica, posjeduje više suspektno stečenih nekretnina u BiH, regiji i šire). 

Koliko tačno milijardi posjeduje Milorad Dodik?Bogatstvo koje je sve teže sakritiKoliko tačno milijardi posjeduje Milorad Dodik?

Također, suspektno je sticanje značajne imovine u BiH i van BiH, bivših i sadašnjih politički izloženih osoba u BiH i regiji. Nažalost, tužilaštva još uvijek nisu u tolikoj mjeri samostalna, profesionalno odlučna niti profilirana i kapacitirana da se efikasno upuste u krivične  i finansijske istrage imovine politički izloženih osoba, članova njihove uže porodice i sa njima povezanih fizičkih i pravnih lica.    

(žurnal.info) 

U drugom dijelu čitajte: Koliko se često ilegalni novac pere kroz kupovinu nekretnina i ekspanziju gradnje, kako zaštiti državnu imovinu, da li su pojedini notari postali saučesnici u pranju novca, zašto tužioci odustaju od finansijske istrage u krivičnom predmetu, da li banke ispunjavaju svoje obaveze u sistemu borbe protiv pranja novca, naročito kada su u pitanju transakcije političara i članova njihovih porodica..