I pored teške krize u zemlji:OVISNOST O LUKSUZU: Ministarstva ne žele da se odreknu limuzina, reprezentacije i besplatnog telefoniranja

Istražujemo

OVISNOST O LUKSUZU: Ministarstva ne žele da se odreknu limuzina, reprezentacije i besplatnog telefoniranja

Vijeće ministara BiH ponovo nije usvojilo pravilnike kojima bi se u institucijama BiH moglo uštedjeti 4 miliona KM godišnje

OVISNOST O LUKSUZU: Ministarstva ne žele da se odreknu limuzina, reprezentacije i besplatnog telefoniranja

Vijeće ministara BiH ni na posljednjoj sjednici, održanoj 18. decembra, nije usvojilo pravilnike o korištenju službenih vozila, reprezentaciji i korištenju službenih telefona, čijim provođenjem bi se godišnje uštedjeli milioni maraka u institucijama BiH.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija BiH pravilnici su skinuti sa dnevnog reda VM zbog primjedbi koje su pojedine institucije uputile na njihovu sadržinu. Žurnal donosi spisak institucija koje su do sada dostavile primjedbe na sadržaj pravilnika i uštede koje predviđaju.

Posebno je zanimljivo da se među njima nalazi i Ured za reviziju institucija BiH, koja godinama upozorava na rastrošnost institucija kada su u pitanju izdvajanja za telefone, automobile i troškove reprezentacije. Kako saznajemo, u svom dopisu Ured se poziva na Zakon o reviziji tražeći da bude izuzet od primjene pravilnika jer su specifična i nezavisna institucija!

Osim Ureda za reviziju institucija BiH primjedbe su poslali i:

-Ministarstvo pravde BiH
-Ministarstvo civilnih poslova BiH
-Ministarstvo vanjskih poslova BiH
-Ministarstvo odbrane BiH
- Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH
- Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH
-Predsjedništvo BiH
-Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA).

Nataša Krsman, glasnogovornica Ministarstva, kaže kako su do sada razmatrani skoro svi pristigli prigovori. Izjašnjenje o njima bit će spremno već za sljedeću sjednicu Vijeća ministara. Ona nije mogla precizirati o kakvim se primjedbama na pravilnike radi.

Kako Žurnal saznaje, institucije su se uglavnom žalile na niske limite za potrošnju mobitela, manji broj vozila i niže troškove reprezentacije. Primjera radi, iz Predsjedništva BiH smatraju da moraju imati na raspolaganju više novca za reprezentaciju i više vozila. Granična policija BiH smatra da zbog specifičnosti posla ne mogu smanjivati broj vozila.

U Ministarstvu odbrane BiH kažu kako primjedbe koje su poslali upućuju na činjenice da “predlagač nije prepoznao niti uvažio  prijedloge koji odražavaju specifičnosti organizovanja i funkcionisanja Ministarstva odbrane. Između ostalog to se odnosi na specifičnost djelovanja MO BiH na cjelokupnu teritoriju BiH, pokrivenost 63 perspektivne lokacije i njihovo upravljanje ali i 42 neperspektivne lokacije koje su još uvijek u posjedu i nisu preuzete od drugih nivoa vlasti.”

Smatraju kako rješenja ne tretiraju specifičnosti MO za provođenje “brojnih bilateralnih i multilateralnih aktivnosti”, primjera radi posjete drugima ministra odbrane i načelnika štabova i organizovanja vježbi i aktivnosti iz programa Partnerstva za mir. Prevedeno – ne mogu štedjeti na vozilima i izdacima reprezentacije.

Samo na vozilima uštedjelo bi se 1,4 miliona KM godišnje

U institucijama očito nisu spremni na uštede, jasno je odavno. Zbog toga pravilnici na usvajanje čekaju odavno – neki od njih, poput Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH još od novembra 2012. godine, kada je i upućen na Vijeće ministara. U februaru ove godine još jednom, ali neuspješno.

Primjenom ovog pravilnika smanjio bi se broj službenih vozila koja se koriste u institucijama Bosne i Hercegovine za oko 160 službenih vozila, a godišnje bi se na taj način uštedjelo oko milion i 400 hiljada KM.

Troškovi eksploatacije koji obuhvataju osiguranje, gorivo, održavanje i servisiranje, nabavka guma, registracija iznose oko 9.000 KM godišnje samo po jednom vozilu!
Prodajom viškova službenih vozila povećali bi se prihodi budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine.

U skladu s predloženim pravilnikom, nabavna vrijednost službenih vozila za 52 institucije BiH, koje za obavljnje poslova i zadataka iz svog djelokruga rada ne koriste službena specijalizovana vozila, iznosila maksimalno do 6.240.000 KM, dok nabavna vrijednost službenih vozila koja navedene institucije trenutno posjeduju iznosi 10.827.645 KM, iz čega proizlazi da bi se ostvarile i značajne uštede na troškovima nabavke službenih vozila u budućnosti.

Pravilnik o korištenju službenih telefona upućen je na  sjednicu Vijeća ministara u aprilu ove godine. Predviđa uštede na godišnjem nivou od oko 900.000 KM, od čega se 300.000 KM odnosi na fiksne telefone a oko 600.000 KM na mobilne.

Pored Parlamenta, koji je izuzet zbog odredbi Zakona o platama u institucijama BiH, od primjene ovog Pravilnika izuzeti su i MIP i Ministarstvo odbrane zbog specifičnosti organizacije i poslova koje obavljaju, s tim da će morati donijeti svoje Pravilnika u skladu s ovim Pravilnikom koje će morati odobriti Vijeće ministara.

Cilj Pravilnika je racionalno i ekonomično korištenje službenih telefona, kako bi se izbjegla različita i proizvoljna rješenja od strane institucija BiH, koja su postojala ranije i obezbjedile značajne uštede u budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH. To podrazumijeva pravo korištenja telefona i gornje granice troškova korištenja službenih telefona: trenutno je ono neujednačeno po institucijama i limiti dozvoljenih troškova bili bi znatno smanjeni.

Pravilnik o korištenju sredstava za reprezentaciju upućen je Vijeću ministara u avgustu ove godine. U skladu s ovim Pravilnikom godišnji troškovi reprezentacije za sve institucije, izuzimajući Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, iznose maksimalno milion i 496 hiljada KM. Pravilnik predviđa da će se i Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine voditi racionalnim kriterijima prilikom planiranja i trošenja troškova za reprezentaciju pa se zaključuje da bi se njegovom primjenom stvorile uštede u budžetu u iznosu od najmanje 1,7 miliona KM na godišnjem nivou.
Iz svih Pravilnika (vozila, telefoni i reprezentacija) je izuzeta Parlamentarna skupština BiH jer u skladu sa Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH nadležna komisija Parlamenta svojim podzakonskim aktom utvrđuje pravo na korištenje službenih vozila, troškove službenih telefona i reprezentacije.

(zurnal.info)