Zbog nemara vlasti:Poplave i klizišta ponovo prijete Bosni i Hercegovini
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Zbog nemara vlasti: Poplave i klizišta ponovo prijete Bosni i Hercegovini

Veća količina padavina opet je uzrokovala poplave i klizišta širom Bosne i Hercegovine. Najteže stanje je u Kladnju. Od katastrofalnih poplava 2014. godine do danas nije mnogo urađeno na uređenju riječnih korita, gradnji odbrambenih nasipa i saniranju klizišta

Poplave i klizišta ponovo prijete Bosni i Hercegovini
FOTO: kladanj.ba

Obilne kiše ni ove godine nisu zaobišle Bosnu i Hercegovinu. Zbog poplava i klizišta koji su uzrokovani većom količinom padavina već je proglašeno stanje prirodne nesreće u nekoliko općina i gradova u državi.

U Federaciji BiH najpogođeniji su Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton. Neprospavana noć je iza građana Kladnja, s obzirom na to da je ova općina najpogođenija poplavama. Prema dostupnim informacijama, poplavljeno je više od 100 objekata, poljoprivredna zemljišta, plastenici, a pričinjena je i velika šteta na putnoj, vodovodnoj i kanalizacionoj infrastrukturi.

Zbog velikog odrona potpuno je blokiran magistralni put Kladanj – Živinice. Štete broje i u Srebreniku gdje je poplavljeno oko 30 stambenih objekata. Poplave i klizišta napravili su probleme i u Živinicama, Kalesiji, Sapni, Lukavcu, Gračanici, Doboj-Istoku... Nekoliko porodica već je evakuisano iz ovih općina.


Kako su saopćili iz Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, u padu su vodostaji rijeka u ovom kantonu. U Olovu je, ipak, pričinjena materijalna šteta na nekoliko stambenih objekata, dok su oštećeni i brojni putevi. 

Kada je riječ o Republici Srpskoj, zbog izlijevanja rijeke Sapne poplavljeno je desetak domaćinstava na području Zvornika, a saobraćaj se na nekim putnim pravcima odvija otežano. U naselju Janja bujica je srušila most koji nije bio u funkciji. 

Rijeka Zeleni Jadar je na području Srebrenice poplavila nekoliko desetina hektara poljoprivrednih površina, farmu, kao i nekoliko štala i pomoćnih objekata.

Padavine su prouzrokovale poplave i u Brčko distriktu. Kako je saopćeno, najveći problemi pojavili su se u mjesnim zajednicama Brka, Palanka, Rašljani i Bijela gdje su poplavljena brojna domaćinstva.

Poplave i klizišta izazvali su probleme u i drugim naseljima u slivu rijeka Drinjače, Spreče i direktnom slivu rijeke Save. Štete se već zbrajaju, a i ovoga puta bi mogle biti višemilionske, s obzirom na to da su oštećeni brojni putevi, mostovi, stambeni objekti, plastenici, poljoprivreda zemljišta itd.

OBILNIJE KIŠE REDOVNO UZROKUJU PROBLEME

I ovogodišnje poplave su brojne građane podsjetile na one iz maja 2014. godine. Iako ovogodišnje poplave, srećom, neće izazvati toliku štetu, najviše zbog manje količine padavina, šteta će ipak biti, kao i prošle godine.

Podsjetimo da je lani poplavljeno stotine objekata u Žepču, Cazinu, Doboj-Jugu... Tada smo pisali kako se ni pet godina nakon poplava iz 2014. godine nije uradilo mnogo toga na gradnji odbrambenih nasipa na kritičnim mjestima, da nisu uređena korita, da nisu sanirana brojna klizišta, a da je novca i donacija bilo.

Godinu poslije, situacija je slična. Građani koji žive u blizini rijeka su u strahu svaki put kada se najave obilnije kiše. Kako se korita rijeka redovno ne održavaju, a gradnja brojnih odbrambenih nasipa ide previše sporo, tako je uvijek prisutna opasnost od izlijevanja rijeka. Kada je riječ o klizištima, mnoga od njih nikada nisu sanirana. Istovremeno, aktiviraju se i nova klizišta, pa se problemi nagomilavaju. 

Osim što se malo toga uradilo na zaštiti građana od poplava i klizišta, pomoć nadležnih uvijek dolazi (pre)kasno i (pre)sporo. Veliki dio građana je, opet, u kritičnim momentima, prepušten sam sebi.

(zurnal.info)