Godišnjica genocida:POSMRTNA KOLONA: Tišina ispred Predsjedništva
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

POSMRTNA KOLONA: Tišina ispred Predsjedništva

Kamion prekirven državnom zastavom BiH okićen cvijećem sa svih strana prošao je kroz Sarajevo i uputio se prema Potočarima i ove godine

POSMRTNA KOLONA: Tišina ispred Predsjedništva
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Ništa osim plača nije se danas čulo u Titovoj ulici u Sarajevu i ispred zgrade Predsjedništva BiH kada je tom ulicom, na putu do Potočara, prošla tužna kolona sa 175, iz masovnih grobnica ekshumiranih i identificiranih žrtava genocida počinjenog u Srebrenici, zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija (UN), 1995. godine.

Kao i ranijih godina brojni građani odali su počast žrtvama genocida, koje će 11. jula, 19 godina kasnije, biti ukopane u Memorijalnom centru u Potočarima.

Kolona se kratko zaustavila ispred zgrade Predsjedništva BiH oko 12 sati na putu iz Visokog prema Potočarima.

Nekoliko građana dotaknulo je kamion koji prevozi posmrtne ostatke žrtava ubijenih Srebreničana, okačili su cvijeće, a jecaji bili su jedino što se čulo.

Kamion prekirven državnom zastavom BiH okićen cvijećem sa svih strana prošao je kroz Sarajevo i uputio se prema Potočarima i ove godine.

Među brojnim građanima, predstavnicima javnog i političkog života BiH, Federacije BiH, Kantona i Grada Sarajevo te diplomatskog kora i međunarodnih organizacija u BiH, bili su i članovi porodica srebreničkih žrtava.

(Fena)