Zatrpavanje višegodišnjeg kriminala:Potencijalni kupci Vitezita žele „diskreciju“ u javnoj prodaji
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Zatrpavanje višegodišnjeg kriminala: Potencijalni kupci Vitezita žele „diskreciju“ u javnoj prodaji

Dok se Vitezit užurbano prodaje, kako bi prije svega bio “zatrpan” višegodišnji kriminal, u pozadini je aktuelno niz sporova, krivičnih prijava i drugih radnji nadležnih kontrolnih institucija

Potencijalni kupci Vitezita žele „diskreciju“ u javnoj prodaji
FOTO: zurnal.info

 

Sve je u Bosni i Hercegovini moguće, pa i da prvog februara bude ozvaničen kupac Vitezita i to onog dijela koji pripada proizvodnji naoružanja i vojne opreme. Tog dana je zakazano usmeno javno nadmetanje prodaje imovine Vitezita u stečaju. Prodaja je podijeljena u tri segmenta, no najvažniji je upravo onaj koji je pripadao namjenskoj proizvodnji. Cijena ovog dijela je 10,5 miliona maraka.

Upravo ta suma jeste realizacija onoga što je Žurnal još prije dvije godine najavio, a to je prodaja Vitezita Zvonki Zubaku, ratnim i poratnim trgovcem (i) oružjem iz Hrvatske. Kako je on sve već „kaparisao“ preko lokalnih HDZ-ovaca i gospodarstvenika iz redova Udruge Prsten, treba sada i “odraditi posao”.

Enver Mujezinović, kao pomoćnik direktora Federalne direkcije za namjensku industriju je nakon otvaranja stečajnog postupka, prema Žurnalovim izvorima, imao najmanje dva sastanka sa Zubakom. Na sastanku odbora povjerilaca ovog mjeseca, Mujezinović navodi kako postoji interes kupca iz Češke koji nudi 5,2 miliona eura.

 

detalj iz zapisnika Odbora povjerilaca

Zubak je, podsjetimo, u Odžaku registrovao firmu „Winsley Defence Group“ koja nema poslovnih aktivnosti, a slučajno ili ne, godinama prije je radio posredstvom firme sa Djevičanskih ostrva “Winsley Finance Limited” koju je osnovao njegov saradnik iz Češke Petr Pernička.

 

Zubakova firma u Češkoj i BiH

“Njihovi partneri” o kojima Mujezinović govori, jesu firme od povjerenja HDZ-SDA partnera, odnosno kako je izgovarala stečajna upraviteljica Behija Huseinbegović: „Ja se o prodaji dogovaram sa lokalnim HDZ-om, sa SDA i sudom“.

 Najmanje tri izvora iz oblasti namjenske industrije za Žurnal navode kako su u pripremu Zubakovog “uvođenja u posjed” angažovani biznismeni iz grupacije Stanić iz Kreševa sa HDZ strane, te grupacije HIFA koja uživa povjerenje SDA da pronađu modalitet kupovine, a “rastaljivanje” imovine Vitezita će uslijediti naknadno, sistemom “dvije firme pod jednim krovom”.

Iako Mujezinović uvjerava članove odbora povjerilaca da inostrani kupac ne može biti vlasnik više od 49% firme namjenske inustrije, postoji “kvaka”, a to je da odlukom federalne vlade može biti i veći procenat vlasništva. Ne treba sumnjati da će kao takva naknadno i biti usvojena.

 

iz Zakona o stranim ulaganjima

I stečajna upraviteljica je Odboru povjerilaca najavila da ima zainteresovanih kupaca, ali da “ponuđači žele diskreciju”!? Dok se Vitezit užurbano prodaje, kako bi prije svega bio “zatrpan” višegodišnji kriminal, u pozadini je aktuelno niz sporova, krivičnih prijava i drugih radnji nadležnih kontrolnih institucija.

SIPA je zaprimila krivične prijave koju je protiv stečajnog sudije Ive Žabića i stečajne upraviteljice podnijela firma “Grom-L”, koja je suvlasnik “Vitezit Cromena”, firme-kćerke Vitezita. Prijavljeni su zbog priznavanja potraživanja u stečajnom postupku koja su već isplaćena, a riječ je o višemilionskom iznosu. Uporedo traje i poseban spor oko statusa ove firme.

 

 

Na nezakonitosti u stečajnom postupku ukazuje i jedan od vjerovnika, Velimir Didak, koji ima iskustvo rada kao stečajni upravitelj u drugim firmama.

 

iz dopisa V. Didaka stečajnom sudiji

Kontrolu obavlja i federalni Ured za reviziju, iako se stečjan upraviteljica pita šta to oni sada imaju raditi u Vitezitu.  Uključena je i Finansijska policija, koja traži odgovore šta je sa 150 tona starog baruta i raketnog goriva iz Vitezita, koji je odavno trebao biti uništen. Stečajna upraviteljica tvrdi da je našla firmu “koja je čak i nešto platila” za tu robu, ali ista je još uvijek u skladištima Vitezita. Pravo pitanje, koje tek treba istražiti, jeste zašto neko plaća za preuzimanje starih eksplozivnih sredstava, kada je to obično obrnuti proces, gdje uništavanje tih, u suštini opasnih materija, treba platiti vlasnik!?

(zurnal.info)