Mirza Gačanin prijeti novinaru Žurnala (Video):Potraživat će ga po kanalima!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Mirza Gačanin prijeti novinaru Žurnala (Video): Potraživat će ga po kanalima!

Član moćnog narko kartela Tito i Dino u video poruci tvrdi da će novinara Žurnala koji je o njemu pisao “potraživati po kanalu”.

Potraživat će ga po kanalima!

“Znam da nisi ti, da je onaj drugi idiot. Ali eto koje budalaštine i laži se pišu. Čuj, mene neko potražuje. Ja evo završavam krov od zgrade i koja to policija mene potražuje. Neka, neka, doći će i mojih pet minuta, pa će i njega potraživati po kanalima, j.... li mu dijete mu j.... u usta”, kazao je Mirza Gačanin u video poruci koju je poslao novinaru Miralemu. 

Redakciji Žurnala snimak je proslijedio Denis Stojnić koji je, prema policijskim informacijama, jedan od članova ovog narko kartela. 

LJUT I IZNERVIRAN

Više puta smo objavljivali da je kartel Tito i Dino, prema procjenama DEA-e, među 50 najvećih narko kartela na svijetu. Na čelu grupe je Edin Gačanin, bh. državljanin koji je godinama živio u Holandiji, a u posljednje vrijeme kartelom upravlja iz Dubaija gdje radi zajedno sa poznatim holandskim zločincem Ridouanom Taghijem koji se dovodi u vezu sa nekoliko ubistava. 

Mirza Gačanin je dio ovog kartela i holandsko pravosuđe ga sumnjiči za pranje više miliona eura. On je stric Edina Gačanina i prema dokumentaciji više policijskih i pravosudnih agencija, sumnja se da Mirza pere novac koji je nezakonito zarađen prodajom kokaina. Dio novca je ulagao u BiH, a na osnovu zamolbe holandskog pravosuđa u julu ove godine su vršeni pretresi njegovih objekata u Sarajevu. Gačanin samo u Bredi posjeduje desetak nekretnina vrijednih najmanje 4 miliona eura. 

Nakon što je Žurnal objavio detalje o ovom kartelu, uključili su se i novinari iz Holandije koji su prije pet dana objavili našu priču. U tekstovima i dokumentima koje je redakcija Žurnala ustupila kolegama iz Holandije detaljno su obrazloženi i poslovi Mirze Gačanina koji je, nakon naših tekstova, kazao da će novinara koji je pisao o njemu “potraživati u kanalu”. 

“Jesam se snimao. To je bilo prvi put ono kad si pisao o meni. Pišeš laži i time uništavaš moj život. Nisam ti prijetio. Jesam bio ljut i iznerviran i poslao sam to Miralemu i to je to”, kazao je Mirza Gačanin u novoj audio poruci koju je poslao novinaru Žurnala. 

Podsjećamo, na snimku koji je poslao drugim kolegama, Gačanin je kazao da će “doći i njegovih pet minuta, te da će onog koji je pisao potraživati po kanalima”. 

UBISTVA ADVOKATA I NOVINARA 

Žurnal je u proteklom periodu objavio dokumente holandskog tužilaštva iz Brede u kojima je navedeno da je Mirza Gačanin dio kartela Tito i Dino kojim rukovodi Edin Gačanin. 

U dokumentima SIPA-e i holandske policije je, pak, navedeno da je ovaj kartel povezan i sa Ridouanom Taghijem, marokanskim mafijašem koji je osumnjičen za nekoliko ubistava. Posljednja u nizu njegovih žrtava je bio Derk Virsum, holandski advokat koji je zastupao zaštićenog svjedoka protiv Ridouana Taghija i njegove kriminalne skupine. Virsum je ubijen u septembru ove godine. 

Ova grupa se dovodi u vezu i sa ubistvom holandskog novinara Martina Koka koji je pisao o mafiji u toj zemlji. Taghi se trenutno nalazi u Dubaiju gdje boravi i Edin Gačanin, šef kartela Tito i Dino. Prema informacijama DEA-e, kartel se može dovesti u vezu sa zapljenom najmanje 14 tona kokaina, vrijednog oko tri milijarde eura. Edin Gačanin je, kako smo već naveli, prvi rođak Mirze Gačanina kojeg i holandsko i bh. pravosuđe sumnjiči za pranje najmanje četiri miliona eura. Dio novca prali su i sarajevski biznismeni poput Alema Hodovića i Gordana Memije. SIPA je ranije prijavila Hodovića i Memiju zbog pranja više miliona maraka. 

Pogledajte video:


(zurnal.info)