Poplave u BiH:POZIV ZA POMOĆ: Saznajte šta je potrebno poplavljenim gradovima!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

POZIV ZA POMOĆ: Saznajte šta je potrebno poplavljenim gradovima!

Žurnal donosi najnoviji spisak potreba poplavljenih područja u Bosni i Hercegovini

POZIV ZA POMOĆ: Saznajte šta je potrebno poplavljenim gradovima!
FOTO: Ministarstvo odbrane BiH

ZENICA: Nedostaju posteljine

Komanda zeničke kasarne obavijestila je Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) da im nedostaju posteljine za oko 200 smještenih osoba u vojnom kompleksu.

- Mole se građani Zenice da, ukoliko su u mogućnosti, dostave posteljno rublje u kasarnu na Bilmišću, kako bi se mogla održati higijena i normalni uslovi boravka za izbjegle osobe sa ugroženih područja ove i susjednih općina - saopćila je Pres-služba ZDK.

 

ODŽAK: Sredstva za higijenu, čizme, odjeća za djecu

U prostorijama Srednje škole "Pero Zečević" u Odžaku nalazi se oko 100 izbjeglica iz krajeva koji su ugroženi poplavama, klizištima, a također dio stradalnika smješten je kod rodbine i prijatelja.

Kako je za Agenciju Fena rekao koordinator za humanitarnu pomoć Vjekoslav Vilić dosad je stiglo pet kamiona pomoći iz Sarajeva, Gradačca i inostranstva.

Međutim, još su im potrebni prije svega čizme, sredstava za higijenu, odjeća za djecu, hrana

Također potrebni su donji veš za sve uzraste, čarape, krpe za čišćenje, svijeće, šibice i upaljači,vreće za smeće, rukavice

Oni koji žele donirati veće donacije i donacije koje stižu iz inozemstva mole se da se usmjere u malu dvoranu Srednje škole "Pero Zečević" i jave na broj telefona 063 446 466 (Vjekoslav Vilić).

 

BRČKO: Čizme ribarice

Krizni Stožer Civilne zaštite Vlade Brčko Distrikta poziva sve građane i ribolovna društva koji su u mogućnosti i posjeduju čizme takozvane ribarice da ih dostave u prostorije Omladinskog centra jer ih trenutačno nema na tržištu.

 

TUZLA: Pomoć u čišćenju

- Problemi s kojima se suočavaju općinski štabovi civilnih zaštita jeste alternativni smještaj stanovništva, koji su radi ugroženosti objekata morali biti izmješteni iz svojih domova, kao i s obezbjeđenjem pitke vode za stanovništvo koje nije napustilo svoje ugrožene objekte - izjavio je komadant Civilne zaštite TK-a Samid Šarac.

Također je kazao da će se stanovništvo suočiti s ogromnim problemima, te da su poduzeli sve odgovarajuće mjere da se pomogne ugroženom stanovništvu.

- Zato molimo stanovništvo da se stave na raspolaganje općinskim štabovima civilne zaštite radi što bržeg mehaničkog čišćenja poplavljenih područja i objekata, kako bi oni ljudi koji su zaduženi za dezinfekciju blagovremeno odradili svoj dio posla - podvukao je Šarac.

 

BIJELJINA: Potrebna hrana, ćebad i voda, ne šaljite odjeću

Trenutno su najpotrebniji hrana, ćebad i flaširana voda, a trenutno najviše imamo odjeće koja nam u ovom trenutku i nije neophodna, rekao je šef bijeljinskog Štaba za vanredne situacije Mićo Mićić.

 

MAGLAJ: Potrebni volonteri

U Maglaju se trenutno radi na čišćenju grada, posebno lokacija koje se nalaze u centru grada, s obzirom na to da je nužno osposobiti Dom zdravlja i Vatrogasni centar - rekla je Agenciji Fena volonterka Nadina Habibović iz Maglaja.

Habibović naglašava da su Maglaju u ovom trenutku neophodni volonteri, posebno organizovane grupe volontera koji nose sa sobom alat.

- Potrebni su nam voda, čizme, kabanice u slučaju većih padavina, rukavice - podvlači ona.

 

MAGLAJ I ZAVIDOVIĆI: Alati za čišćenje

Uz sredstva za higijenu i dezinfekciju, sada su nužni alati za čišćenje,gumene čizme i rukavice, boje za krečenje, podne obloge i svakako volonteri koji će pomoći stradalima da očiste svoje domove.

 

DOBOJ: Potrebna hrana

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović rekao je da će tom gradu trebati pomoć u upostavljanju većeg broja javnih kuhinja za pomoć stanovnicima.

Na nekoliko punktova u tom gradu već se dijeli pomoć pristigla za u poplavama ugrožene Dobojlije.

 

DOMALJEVAC-ŠAMAC: Suzbijanje zaraze

Stočni fond u općini Domaljevac-Šamac u potpunosti je uništen, a na stotine krupne i sitne stoke pluta po seoskim poplavljenim dvorištima i gospodarskim objektima.

Načelnik općine Domaljevac-Šamac Željko Josić uputio je apel domaćoj i svjetskoj javnosti da im pomognu jer sami nisu u mogućnosti riješiti ovaj gorući problem.

- Nalazimo se u jednoj veoma kritičnoj fazi. Apeliramo na sve koji nam mogu pomoći da to urade odmah jer već sutra može biti kasno. Sav stočni fond u Domaljevcu je uništen, pojedine lešine su se već počele raspadati i prijeti nam izbijanje zaraza. Mi nemamo kapaciteta niti smo opremljeni da sami riješimo ovaj problem - kazao je načelnik Josić za Fenu.

Zamolio je sve u BiH, ali i one izvan nje, koji imaju timove za zbrinjavanje uginule stoke da ih upute u Domaljevac i da im pomognu.

 

ŠAMAC: Maske i rukavice

U šamačkim mjesnim zajednicama Zasavica, Donja Crkvina i Pisari voda se povukla za pedeset posto, a iz mjesta Tišina, Novo Selo, Grebnice i Hasići sa devedeset posto podršine.

U ovim mjestima stanovništvo je počelo sa čišćenjem terena i uklanjanjem leševa uginulih životinja, saopćeno je iz Civilne zaštite RS-a.

Hitno je potrebno obezbijediti 5.000 maski i rukavica za čišćenje i uklanjanje leševa uginulih životinja.

 


 

O saznanjima o slučajevima koji imaju elemente krađe i pljačke, te neosnovanog podizanja cijena, građani mogu direktno informirati Vladu FBiH putem telefona 033/212-602, koji je otvoren 24 sata dnevno.

Nerealno povećanje cijena proizvoda građani mogu prijaviti Federalnoj upravi za inspekcijske poslove putem dežurnog telefona 033/226-644, koji je u funkciji 24 sata, telefona 033/563-360 i 033/563-350, kao putem otvorene e-mail adrese [email protected]

S ciljem što bolje organizacije i koordinacije prikupljanja pomoći i svih ostalih humanitarnih aktivnosti, otvoreni su brojevi telefona u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke za sve građane i pravne osobe koja prikupljaju pomoć za nastradale u Federaciji BiH: dežurni brojevi u Sarajevu je 033/276-383, u Mostaru 036/355-726 (linije su otvorene od 07:00 do 21:00 sat), i 062/575-656 (od 21:00 do 07:00 sati), saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(Fena)