Putinovi kvislinzi u Srbiji:Pravoslavni talibani protiv Evroprajda
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Tomislav Marković

Putinovi kvislinzi u Srbiji: Pravoslavni talibani protiv Evroprajda

Takozvane litije za spas Srbije marširaju Beogradom jednom nedeljno i već su narasle na nekoliko desetina hiljada učesnika. Zapravo nije reč o verskoj procesiji, već o političkom skupu i to protivustavnom. Njihov osnovni cilj je diskriminacija drugih, ukidanje Ustavom zagarantovanih prava, demonstracija moći jedne grupe zadrtih desničara koji bi čitavom društvu da određuju pravila življenja, ne obazirući se mnogo na zakone države Srbije.

Pravoslavni talibani protiv Evroprajda
foto: N1

Ruskim snagama na ukrajinskom ratištu ne ide baš najbolje, ali zato rapidno napreduju na srpskom frontu. Dok u Ukrajini ruska vojska panično beži, ostavljajući za sobom tenkove, artiljeriju, municiju i vojnike, Putinovi poslušnici u srpsko društvo zasecaju kao oštar nož u krišku mladog sira, lako, bez otpora. Dok Ukrajinci oslobađaju svoju zemlju od okupatora, nas više nema ko da oslobodi, jer smo se dobrovoljno predali u ruke najmračnijoj sili današnjeg sveta.

Trenutno su ovdašnji putinoidi usredsređeni na sprečavanje održavanja Evroprajda, na tu kartu su uložili sva dostupna sredstva i odlično im ide. Takozvane litije za spas Srbije marširaju Beogradom jednom nedeljno i već su narasle na nekoliko desetina hiljada učesnika. Zapravo nije reč o verskoj procesiji, već o političkom skupu i to protivustavnom. Njihov osnovni cilj je diskriminacija drugih, ukidanje Ustavom zagarantovanih prava, demonstracija moći jedne grupe zadrtih desničara koji bi čitavom društvu da određuju pravila življenja, ne obazirući se mnogo na zakone države Srbije.

Litije Putinovih kvislinga

Među demonstrantima su viđeni razni otvoreni podržavaoci Putinove diktature, između ostalih i proruski ministar Nenad Popović, inače predsednik Počasnog saveta Društva srpsko-ruskog prijateljstva i član Počasnog saveta Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, kojim predsedava patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril, kako sam navodi u svojoj biografiji. Isti onaj Kiril koji otvoreno podržava rusku agresiju na Ukrajinu, masovno uništavanje pravoslavnih crkava i ubijanje nevinog pravoslavnog življa. Popović je bio u društvu Vladimira Božovića, bivšeg ambasadora Srbije u Crnoj Gori koji je proteran iz te zemlje, ali mu to ne smeta da se i dalje predstavlja kao ambasador. S ovom dvojicom je bio i poznati rusofil Anđelko Vučić, široj javnosti poznatiji kao otac predsednika Srbije.

Među brojnim širiteljima mržnje prema LGBT populaciji prednjači lider Dveri Boško Obradović koji se poslednjih nedelja ne skida sa TV kanala. To je onaj političar što je pred izbore imao bilbord na kojem je svoju sliku stavio pored slike Vladimira Putina, sugerišući biračima da uživa podršku ruskog hazjajina i ratnog zločinca. Obradović političku akrijeru uglavnom gradi na urlanju protiv seksualnih manjina, obožavanju ratnih zločinaca, zagovaranju svesrpskog ujedinjenja u Veliku Srbiju, drugih političkih ideja nema, niti su mu potrebne. Dovoljno je predstaviti sebe kao ozbiljnog kandidata za Putinovog kvislinga u Srbiji i osvojićeš poslanički mandat, pametnom dosta.

Da ne bude nikakvog nesporazuma i pogrešnih tumačenja, demonstranti su sami deklarisali kome su lojalni i za kakvo se društvo zalažu. Na litijama su razvili džinovsku zastavu Ruske Federacije dugu 500-600 metara i ponosno je proneli ulicama glavnog grada Srbije. Po završetku pravoslavno-talibanskog hepeninga zastava je poslata u majčicu Rusiju, kao znak lojalnosti, a valjda i kao kompenzacija za one silne ruske zastave što su ih Ukrajinci poskidali i bacili u smeće širom oslobođenih teritorija.

Ratnici protiv nasleđa prosvetiteljstva

Srpska pravoslavna crkva je sve vreme stajala na strani litijaša, brojni episkopi, sveštenici i monasi su ponosno paradirali barabar sa ekstremnim desničarima, a sad se uključio i glavni šef ove čudnovate organizacije, patrijarh Porfirije. U sklopu litijašanje patrijarh je u Hramu svetog Save održao moleban za očuvanje svetinja braka i porodice. Podsećanja radi, Evropski parlament je u martu usvojio “Izveštaj o stranom mešanju u demokratske procese u EU" u kojem se izražava zabrinutost zbog toga što Rusija koristi Srpsku pravoslavnu crkvu za destabilizaciju Balkana. U izveštaju stoji da su poslanici Evropskog parlamenta zabrinuti zbog pokušaja SPC “da promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrednosti i ojača odnose između države i crkve”.

Ono što patrijarh Porfirije u poslednje vreme govori neobično liči na ono što govore ruski propagandisti, evropski alt-right pokreti koje Putin izdašno finansira ili Boško Obradović, zakleti borac protiv nepostojeće “ideologije homoseksualizma”. Zanimljivo je da patrijarh koristi potpuno iste fraze, pa čak i iste rečenice u raznim prilikama. U specijalnoj izjavi povodom Evroprajda, prilikom dodele Ordena svetog Save Viktoru Orbanu i na molebanu Porfirije je govorio jedno te isto: suočeni smo sa talasima novih sistema vrednosti koji bi da poruše naš tradicionalni hrišćanski identitet, mračne globalističke sile bi da nam nametnu novi poredak, nasrću na svetinje braka i porodice, e da bi sve postalo krhko, relativno i fluidno.

Zato je patrijarh ustao protiv pojave koju zove “LGBT ideologija” koja, doduše, ne postoji, ali to mu ne predstavlja nikakvu smetnju. Svetonazor za koji se patrijarh zalaže i koji, usput budi rečeno, nikakve veze nema sa hrišćanstvom – zasniva se na masovnoj proizvodnji izmišljenih neprijatelja. Isti tekst izgovaraju već godinama razni ekstremni desničari, konzervativci, protivnici demokratije i ljudskih prava, antievropejci i slični ratnici protiv nasleđa prosvetiteljstva, svi pod kišobranom neformalnog lidera Reakcionarne infernacionale Vladimira Vladimiroviča Putina, ultimativnog zaštitnika takozvanih tradicionalnih porodičnih vrednosti.

Patrijarh Porfirije protiv biologije

Patrijarhu nije dovoljno što se okomio na nepostojeću pošast, već je pribegao i autoviktimizaciji, proglašavjući većinu za žrtvu koju strašne zle zapadne sile “siluju”. Oni bi da “preoblikuju naš način života”, besneo je patrijarh, kao da će građani Srbije masovno promeniti seksualno opredeljenje čim vide kako LGBT osobe šetaju gradom. Zaista zavidan nivo paranoje kod čoveka koji se bori za nešto što smatra zdravim načinom života.

Patrijarh srpski je fin čovek, baš kao i litijaši, sa posebnim naglaskom na ekipu bajkera koja je došla ukrašena neonacističkim simbolima, dok je njihov vođa ponosno stavio znak SS divizija na svoju jaknu. Patrijarh proslovi da oni, zagovornici jednog jedinog dozvoljenog shvatanja porodice i života, nikome ništa ne nameću, ni svoj način života ni svoje vrednosti. U istom govoru isti crkveni poglavar je skočio samom sebi u usta, bez motke, direktno vršeći pritisak na prosvetne organe da izmene školski program. Porfirije je zatražio da se odmah povuku udžbenici u koje su, kako reče, “unete lekcije koje propagiraju rodnu ideologiju”.

O čemu se zapravo radi? U udžbeniku biologije za 8. razred osnovne škole u lekciji o polnim karakteristikama stoji par rečenica da ima ljudi kod kojih se biološki pol ne podudara sa onim kako se lično osećaju, te da savremena medicina može da reši taj problem operacijom promene pola i hormonalnom terapijom. Dakle, opisan je jedan dobro poznat fenomen, naučno proučen, kao što se i inače čini u svim školskim udžbenicima. Međutim, koga briga za nauku kad crkva ima drugačiji stav? Pa neće valjda biolozi da nam određuju šta će da nam piše u udžbenicima biologije, pored živog patrijarha?

Ministar prosvete Branko Ružić je reagovao istog momenta i naložio Nacionalnom prosvetnom savetu da ponovo ispita i da stručno mišljenje o pomenutoj lekciji. Zatražio je i da nadležni daju stručnu ocenu “da li je takav program u skladu sa naučnim teorijama koje prihvataju i po kojima rade biološki fakulteti, da li se i kroz njih odražava nacionalni interes”. Da li su naučne teorije u nacionalnom interesu? Da li su naučna dostignuća u skladu sa crkvenim učenjima i fantazijama moćnih duhovnika? To su zvanično postali kriterijumi za školske programe. A kad neko kaže da nas crkva vraća u srednji vek, to nekome zvuči kao preterivanje. Ako iz udžbenika biologije izbace deo o promeni pola, neka se pripremi Darvinova teorija evolucije.

Stvaranje pravoslavne džamahirije

Napad na Evroprajd je očigledno samo prvi korak, drugi je kreiranje obrazovnog sistema po meri crkve, a potom slede progoni drugih grupa, zabrane, šikaniranja, teror svega što je različito, manjinsko, atipično, nonkomformističko, slobodno. Društvo treba pretvoriti u pravoslavnu džamahiriju u kojoj će zverski fundamentalisti određivati šta je dozvoljeno i zlostavljati sve druge ljude.

Ideal je, naravno, Putinova Rusija u kojoj postoji zakon koji zabranjuje širenje propagande o netradicionalnim seksualnim odnosima. Po tom zakonu je, primera radi, sprovođena istraga protiv Netfliksa, jer imaju TV serije i filmove koji govore o životima homoseksualaca, lezbejki, biseksualaca i transrodnih osoba. Potom sledi ukidanje slobode mišljenja i govora, okupljanja, opozicionog političkog delovanja, ukidanje nezavisnih medija, te lišavanje građana osnovnih ljudskih prava.

Kad već ne mogu da ratuju protiv okolnih naroda, kad crkva ne može da markira granice Velike Srbije i da blagosilja pokolje nesrpskih nacija, može da krene u krstaški rat protiv stanovništva sopstvene zemlje. Za račun strane sile, u ime Putinove odmetnute, terorističke države, u ime lažnih tradicionalnih porodičnih vrednosti. Glavni zaštitnik tih vrednosti već pola godine masovno ubija porodice po Ukrajini, a ovdašnji putinoidi tome kliču i oduševljavaju se nevinim žrtvama. Nad Srbiju se nadvila tama, gušća od one paklene o kojoj Hrist govori u jevanđelju, u kojoj se čuju samo “plač i škrgut zuba”. Totalna izloženost ruskom uticaju u poslednjih deset i više godina dovela nas je do toga da se nalazimo na pragu totalitarizma sa pravoslavnim predznakom. Pošto su domaće progresivne snage preslabe za ozbiljniju kontzraofanzivu, jedina nada nam je pobeda Ukrajine u ratu i posledični kolaps Putinove Rusije. Srbija se brani u Ukrajini, baš kao i budućnost slobodnijeg dela sveta.

 

(zurnal.info)