Revizija:Predsjedništvu BiH malo 88 službenika

Arhiva

Predsjedništvu BiH malo 88 službenika

Predsjedništvo BiH daje ogroman doprinos smanjenju nezaposlenosti u BiH, zapošljavajući čak 80 službenika u Sarajevu i dodatnih osam u uredima oficira za vezu sa Tribunalom u Hagu. Najveći dio troškova od 7,07 miliona maraka, koliko je u prošloj godini koštalo Predsjedništva BiH, čine izdvajanja za plate i naknade troškova zaposlenih, na šta je potrošeno ukupno 3,9 miliona maraka.

Predsjedništvu BiH malo 88 službenika

Predsjedništvo BiH daje ogroman doprinos smanjenju nezaposlenosti u BiH, zapošljavajući čak 80 službenika u Sarajevu  i dodatnih osam u uredima oficira za vezu sa Tribunalom u Hagu.

Kako pokazuje izvještaj Ureda za reviziju BiH, najveći dio troškova od 7,07 miliona maraka, koliko je u prošloj godini koštalo Predsjedništva BiH, čine  izdvajanja za plate i naknade troškova zaposlenih, na šta je potrošeno ukupno 3,9 miliona maraka. 

Bez obzira što zli jezici tvrde kako članovi kolektivnog šefa države nemaju osjećaja za goruće probleme njihovih podanika, prije svega masovnu nezaposlenost, revizori su utvrdili da su takve optužbe neosnovane, jer je pored stalno zaposlenih službenika, Predsjedništvo BiH po ugovoru o djelu angažovalo i dodatnih devet zaposlenih, što je porezne obveznike  u prošloj godini koštalo dodatnih 389.299 maraka.

“Po osnovu ugovora o djelu u kabinetima članova Predsjedništva angažovana su lica za poslove savjetnika u kabinetu, tehničkog sekretara, poslove eksperata za informatiku i medije, poslove prevođenja, poslove izrade analiza iz raznih oblasti (kultura, mediji, sigurnosna situacija, vanjska politika, strana ulaganja) i sl. Angažovanje po ugovoru o djelu je vršeno i za poslove povremenog prevođenja, fotografa, snimatelja” navodi se u revizorskom izvještaju.

Kuririma 850 maraka mjesečno

Za svoj rad radnici angažovani po ugovoru o djelu bili su i adekvatno plaćeni. Kako se navodi u revizorskom izvještaju  “mjesečne naknade su isplaćivane u rasponu od 850 KM (prijem i otprema pošte i poslovi kurira), do 2.042 KM (poslovi javnih nabavki), s tim da naknada nije svaki mjesec isplaćivana u istom iznosu”.  

Biti zaposlen u Predsjedništvu BiH po ugovoru o djelu ima i druge prednosti, od kojih je najveća da nikome ne morate objašnjavati šta i kako radite.

“Praksa izvještavanja o obavljenom poslu lica angažovanih po ugovoru u djelu i dalje postoji samo u Sekretarijatu, dok za lica angažovana u kabinetima takva praksa još uvijek nije uspostavljena”, konstatovali su revizori.

Kako se broj nezaposlenih u BiH dramatično povećava u Predsjedništvu BiH su morali reagovati urgentno, pa tako nije bilo vremena za nepotrebne birokratske procedure, poput objavljivanja oglasa ili pravljenja kriterija za zapošljavanje novih radnika na ugovor o djelu.

Zaključak revizora je da se  “i dalje se za obavljanje redovnih poslova, ali i poslova koji su sistematizovani, angažuju lica po ugovoru o djelu bez jasno definisanih kriterija i bez provođenja zakonskih procedura zapošljavanja”. 

Najbolje mušterije telekoma

Iako su u prošloj godini u Predsjedništvu BiH bili štedljivi, jer su od odobrenih 7,42 miliona maraka  potrošili 352.000 maraka manje, među krupnijim troškovima su i “izdaci za telefonske i poštanske usluge” na koje je potrošeno 246.263 maraka, na zadovoljstvo domaćih telekom kompanija. 

Samo za troškove interneta izdvojeno je 21.179 maraka u prošloj godini što je teško opravdati imajući u vidu tržišne cijene Internet usluga.

Razlog je da Predsjedništvo BiH i dalje koristi više Internet linkova, pa su revizori preporučili da  bi se i ovdje moglo uštedjeti jer “kako je sada tehnološki situacija znatno naprednija trebalo bi razmotriti mogućnost objedinjavanja ovih linkova u jedan, čime bi dobili lakše održavanje internet linka, a smanjili troškove usluge”.

Puno veću zaradu telekomima donijeli su  mobiteli službenika  Predsjedništva BiH jer je za njihovo korištenje u prošloj godini izdvojeno 85.469 maraka.

Pravo na službeni mobitel ima čak 61 zaposleni u Predsjedništvu BiH a mjesečni iznos koji se plaća iz budžeta kreće se od 100 maraka za vozače do 200 maraka za šefove kabineta članova Predsjedništva BiH. Naravno, trojica članova Predsjedništva BiH nemaju ograničenja kada se radi o njihovim računima za mobitele.

Kafanski računi bez pokrića

Uz plaćeni račun za mobitel veliki broj zaposlenih u Predsjedništvu BiH ima na raspolaganju i novac za reprezentaciju za šta je u prošloj godini potrošeno 178.616 maraka.

Teoretski, reprezentacija je namijenjena za protokolarne ručkove i večere  prilikom posjeta stranih zvaničnika a prateća dokumentacija bi trebala jasno pokazati kojim povodom i gdje je napravljen ovaj trošak.

U praksi, čak ni revizori nisu uspjeli utvrditi da li su troškovi reprezentacije bili opravdani ili ne, jer se sva dokumentacija uglavnom svodila na obrazloženje u vidu “radni sastanak” ili “službena večera”.

“Kako se u Odjelu protokola vode evidencije o zajedničkim i odvojenim susretima članova Predsjedništva pokušali smo određene račune izabrane metodom slučajnog uzorka povezati sa tim evidencijama, međutim ti susreti i sastanci nisu na listi zvaničnih susreta članova Predsjedništva”, navodi se u revizorskom izvještaju. 

U Predsjedništvu BiH se ne zamaraju previše ni sa pravdanjem ostalih troškova, poput korištenja službenih automobila, mada revizori na ovaj propust upozoravaju iz godine u godinu. 

“Ponovo smo konstatovali da jedan broj putnih naloga sadrži samo kilometražu na početku i kraju mjeseca bez upisanih relacija kretanja vozila tokom mjeseca i lica za čije potrebe je vozilo korišteno”, utvrdili su revizori u svom izvještaju.

(zurnal.info)