Demant vlastite odluke:Premijer ne govori istinu, dobijaće veću dnevnicu!

Istražujemo

Demant vlastite odluke: Premijer ne govori istinu, dobijaće veću dnevnicu!

Federalni premijer Fadil Novalić usudio se uraditi ono što nijedan njegov prethodnik nije. Demantovao je navode Službenih novina Federacije BiH broj 44/16 koje je potpisao - Fadil Novalić.

Premijer ne govori istinu, dobijaće veću dnevnicu!
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

 “Uredbom o naknadama troškova za službena putovanja, koju je donijela Vlada Federacije BiH na sjednici 3. juna 2016. godine, nisu povećani iznosi dnevnica za službena putovanja, kako su to protumačili i prenijeli neki mediji” saopćeno je iz Vlade FBiH.

    Dakle, Vlada tvrdi da dnevnice za službena putovanja premijera Novalića i njegovih ministara nisu povećane.  No, u pomenutom saopćenju, Vlada ne obrazlaže član 18. Uredbe naknadama troškova za službena putovanja koja je objavljena na prve 3 stranice Službenih novina Federacije BiH, u srijedu 8. juna 2016. godine.
    

Dnevnice utvrđene prema odredbi člana 5 ove Uredbe uvećavaju se: 25 posto za predsjednika i potpredsjednike Federacije; 20 posto za premijera i zamjenike premijera Vlade Federacije; 15 posto za ministre u Vladi Federacije; 10 posto za lica iz člana 11 a Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH i lica izvan federalnih tijela koji su određeni za članove zvanične delegacije Federacije”, navedeno je na stranici broj 3 Službenih novina Federacije.  

    Na istoj stranici, ispod gore navedenih navoda, piše “premijer Fadil Novalić, svojeručno”.

    Sadržaj saopćenja za javnost u kojem Vlada preko svojih neslužbenih novina demantuje Službene novine odobrio je  premijer Fadil Novalić - svojeručno.

    I kojem sada premijeru Fadilu Novaliću vjerovati?  Onom iz Službenih novina koji  potpisao da se premijeru i ministrima uvećavaju dnevnice, ili onom iz neslužbenih novina koji je ustvrdio da “dnevnice nisu povećane”. S obzirom na to da je Službeni list ipak “službeniji”, jasno je da će premijer Novalić ubuduće za putovanja u BiH primati 30 konvertibilnih maraka ili 5 konvertibilnih maraka više od svih drugih građana Federacije BiH.

(zurnal.info)