KADA ŠERIF DIJELI PRAVDU:Primanja direktora Porezne uprave Federacije su državna tajna!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

KADA ŠERIF DIJELI PRAVDU: Primanja direktora Porezne uprave Federacije su državna tajna!

Ljutit zbog objave podataka o dijelu njegovih primanja, direktor Porezne uprave Federacije Šerif Isović je označio krivca, poduzeo nezakonitu istragu, a diciplinska komisija poslušno uručila otkaz osumnjičenoj službenici

Primanja direktora Porezne uprave Federacije su državna tajna!

 

Direktor Porezne uprave Federacije Šerif Isović umarširao je prije dva mjeseca u jednu od kancelarija Porezne ispostave Tešanj. Bez mnogo obrazloženja, bez zapisnika o oduzimanju ili bilo kakve slične potvrde, oduzima računar uposlenici na mjestu Višeg referenta za kancelarijsko i arhivsko poslovanje

Razlog je sumnja da je upravo ona izvor koji je dao dokumente jednom novinskom portalu. Dokumenti sadrže listu prihoda direktora Isovića ostvarenih tokom 2019. godine izvan Porezne uprave.

Slijedi uobičajeni postupak kada su u pitanju rukovodioci „osjetljivi“ na objavu njihovih primanja, kako iz budžetskih tako i ostalih izvora. 

Nakon objavljenog teksta direktor Isović daje Sektoru za informacionu tehnologiju naredbu za istragu. Provjeravaju se e-mail poruke i pristup podacima u serveru Porezne uprave, a naređen je i detaljan uvid u listing svih poziva onih koji imaju službene mobitele. Nakon što je obaviješten da se na korisničkom računu navedene službenice nalaze informacije sadržane u tekstu objavljenom na portalu, Isović protiv nje pokreće disciplinski postupak. Iako su dotadašnja IT istraga i potom oduzimanje računara poduzeti nezakonito, direktor Isović ne odustaje.

Znakovito, za predsjednika komisije imenovan je Igor Pavlić. Upravo je on bio jedan od aktera anonimne prijave zaposlenih u centrali Porezne uprave i nezadovoljstva, kako navode u prijavi "nelegalnim radnjama u pogledu njegovog zapošljavanja“.  Istovremeno je Pavlić zajedno sa direktorom učestvovao u „istražnom postupku“ kako bi pronašli izvor medijske objave. Dug je još niz pogrešnih odnosno vanzakonskih procesnih radnji, od oduzimanja i potom „vještačenja“ računara pa do obrazloženja razloga za otkaz.

Disciplinska komisija službenicu je proglasila odgovornom za težu povredu službene dužnosti, odnosno stavku koja se odnosi na „odavanje državne, vojne i službene tajne“. Problem je što sporni podaci koje je ona „zloupotrijebila“ nisu takvim i definisani!

Zašto je toliko ljut direktor Isović? Nakon što je objavljen dio njegovih primanja on je, kao što su to uradili i neki drugi državni rukovodioci, podatke proglasio državnom tajnom! Kao da javnosti već nije poznata njegova „hiljadarka“ mjesečno od iznajmljivanja poslovnog prostora ili naknada za članstvo u Upravnom vijeću Centralne banke BiH. Podsjetimo, Žurnal  je svojevremeno pisao kako je Isović iznajmljivao svoj poslovni prostor  BH Pošti dok je istovremeno bio na čelu Agencije za poštanski promet!?

Istina, nije na djelu samo lični interes, Porezna uprava tako krije firme kojima je oprostila višemilionski dug. Žurnal je objavio kako uprava javnosti nudi spisak dužnika, ali podatak o tome kojim firmama su dugove otpisali, proglasili su poslovnom tajnom!

(zurnal.info)