Enisa Pazalja pred Komisijom:Primorana na otkaz zbog mobinga koji trpi od Vladimira Špoljarića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Enisa Pazalja pred Komisijom: Primorana na otkaz zbog mobinga koji trpi od Vladimira Špoljarića

Nakon oslobađajuće presude za seksualno uznemiravanje Špoljarić se vraća na poziciju predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu i tada je Enisa Pazalja degradirana za šest radnih mjesta: sa mjesta sekretara je vraćena za stručnog saradnika. Članica Istražne komisije Alma Čolo poručila Pazalji: "Gledam vas ispred sebe i vidim lik predsjednika suda jer ga dobro poznajem i potpuno sam sigurna da je ovo što govorite istina"

Primorana na otkaz zbog mobinga koji trpi od Vladimira Špoljarića
Enisa Pazalja i advokatica Inja Pašalić pred Istražnom komisijom


Za uposlenicu Kantonalnog suda u Sarajevu Enisu Pazalju svi problemi počinju onog momenta kada je predsjednika tog suda Vladimira Špoljarića prijavila za seksualno uznemiravanje. On je u krivičnom i disciplinskom postupku oslobođen optužbe. Ona je danas prisiljena dati otkaz zbog mobinga koji trpi otkako je Špoljarić, nakon suspenzije, vraćen na radno mjesto. 

Viktimizacija žrtve

O svemu ovome Pazalja je nedavno sa advokaticom Injom Pašalić govorila pred Istražnom komisijom za utvrđivanje stanja u pravosuđu, koja je njihove iskaze dalje proslijedila Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i Uredu disciplinskog tužioca sa zahtjevom da se hitno održi sjednica s ciljem razmatranja cijelog slučaja. 
“U kontekstu seksualnog uznemiravanja, kasnije viktimizacije gospođe Pazalje i teškog mobinga koji se dešava nakon što je Špoljarić vraćen na posao ona je spremna dati otkaz jer je toliko ranjena”, izjavila je advokatica Pašalić. 

Vladimir Špoljarić oslobođen optužbe za seksualno uznemiravanje Iskaz oštećene nije dovoljan dokaz za sudVladimir Špoljarić oslobođen optužbe za seksualno uznemiravanje


Pazalja je dodala da se tokom čitavog postupka osjećala kao krivac: “Presuda ni u jednom momentu nije imala ocjenu materijalnih dokaza nego se odnosila na izjave svjedoka koje je on predložio i koji su njemu neposredno podređeni i s njim su u prijateljskim odnosima”, istakla je Pazalja pred Komisijom. 

Od "Želim da te poljubim" do "Vidjećeš ti svog boga"Suđenje sudiji Špoljariću Od "Želim da te poljubim" do "Vidjećeš ti svog boga"

Nakon što je Špoljarić oslobođen optužbe i vraćen na posao, Pazalja je degradirana za šest radnih mjesta: sa mjesta sekretarke suda premještena je za stručnog saradnika. 

Osoba koja odluči da prijavi, kao što sam to ja odlučila…, protiv mene je izvršen stravičan mobing. Imam 21 godinu radnog staža. Degradirana sam premještanjem na poziciju sa kojom sam počela raditi”, kazala je.  

Osvrnula se i na to da je ovaj predmet u UDT-u držan u ladici, te da su reagirali tek nakon što Tužilaštvo BiH podiže optužnicu protiv Špoljarića, koju je Sud BiH potvrdio. “Svaki disciplinski postupak se obustavlja sve dok se ne okonča krivični. Ovdje je sve naopako urađeno”, navela je Pazalja. U njenom slučaju, podsjetimo, prvo je vođen disciplinski postupak, a tek onda krivični postupak protiv Špoljarića. 

 

Vladimir Špoljarić

 

Pazalja je podnijela i apelaciju Ustavnom sudu BiH jer smatra da su joj ugrožena sva ljudska prava, kao i pravo na život i rad, samo zato što je prijavila seksualno uznemiravanje. Prepričala je članovima Komisije šta je sve preživjela u tom periodu, od toga da nije mogla obavljati svoj posao koji joj je po zakonu potvrđen pa do toga da je kolegama onemogućavano da sa njom razgovaraju. 

Oslobađajuća presuda Vladimiru Špoljariću djeluje obeshrabrujuće po žrtveSeksualno uznemiravanje i bh pravosuđeOslobađajuća presuda Vladimiru Špoljariću djeluje obeshrabrujuće po žrtve

Bukvalno sam se tokom cijelog postupka osjećala kao optužena i na kraju sam se odlučila obratiti Ustavnom sudu, a spremna sam dati i otkaz jer se mobing njegovim povratkom na posao nastavio”. 
Na pitanje predsjednika Komisije Damira Arnauta da li je nastavak mobinga prijavila UDT-u Pazalja je odgovorila da “ona više ne vjeruje institucijama”. 
Članica Komisije Alma Čolo je obraćajući se Pazalji izjavila: "Gledam vas ispred sebe i vidim lik predsjednika suda jer ga dobro poznajem. Potpuno sam sigurna da je ovo što govorite istina". 

Tepih od 6.000 KM

Advokatica Pašalić je spomenula i druge nepravilnosti u radu Vladimira Špoljarića: “Imamo slučaj da je trgovina uticajem i sve što se moglo desiti razmrvljeno do krajnjih granica, ne postoji reakcija ni sankcija za neke od tih stvari”. 
Navela je da je u vrijeme dok je još bio vršilac dužnosti, zatražio da se umjesto sredstava koja se odnose na povećanje broja sudija u Kantonalnom sudu u Sarajevu i koja su prethodno u tu svrhu odobrena, iskoristio da zaposli stručne saradnike.
Žurnal je na uvid dobio rješenje upravnog inspektorata Ministarstva pravde i uprave KS u kojem je naloženo predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu da otkloni nedostatke nastale pokretanjem procedure popune upražnjenih radnih mjesta višeg stručnog saradnika za podršku svjedocima i stručnog savjetnika za javne nabavke. 

Nisu bili ispunjeni uslovi za pokretanje postupka popune ovih radnih mjesta”, stoji između ostalog u rješenju. 

Advokatica Pašalić je spomenula i netransparentno trošenje novca koji su rebalansom budžeta bili odobreni za nabavku opreme od 20.000 KM, ali su sredstva, kako kaže, iskorištena da se nabavi crveni tepih, cvijeće i slično.

Saznajemo da se ovo odnosi na plan nabavki iz 2019. godine kada su, između ostalog, nabavljeni tepih za koji je predviđena suma od 6.000 KM, te sistem kontrole prolaza od 3.000 KM. 

 


  
Ne postoji mehanizam da se to sve poveže i da se donese odluka”, naglasila je Pašalić. 

Iz UDT-a su kazali da su zaprimili audio snimak svjedočenja, a vezano za radnje koje će eventualno poduzeti ili se poduzimaju nisu u mogućnosti dostaviti informaciju u skladu sa odredbama povjerljivosti i tajnosti. 
“Protiv predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu je vođen disciplinski postupak po prijavi Enise Pazalja”, podsjetili su nas. Da li će poduzeti neke korake po pitanju svjedočenja Enise Pazalje pred Istražnom komisijom nisu se izjasnili. 

(zurnal.info)