Nakon odluke o poskupljenju školarina:PROFESORI UNSA: Hoće li studiranje postati privilegija bogatih?

Istražujemo

PROFESORI UNSA: Hoće li studiranje postati privilegija bogatih?

Prema obrazloženju Univerziteta razlog povećanja cijene školarine je osiguranja “minimalnih uvjeta za nesmetano obavljanje osnovne djelatnosti Univerziteta, a što nije moguće realizirati iz postojećih budžetskih sredstava"

PROFESORI UNSA: Hoće li studiranje postati privilegija bogatih?
FOTO: slobodnifilozofski

Senat Univerziteta Sarajevo uputio je Vladi Kantona Sarajevo Prijedlog odluke o poskupljenju školarina na Unverzitetu u Sarajevu. Prijedlog se odnosi na samofinancirajuće i vanredne, te studente „ponavljače“, a povećanje školarina se kreće od 50 pa do 400 eura.

Prema obrazloženju Univerziteta, razlog utvrđivanja Prijedloga Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o davanju saglasnosti na visinu participacije cijena usluga upisnina i drugih troškova studija Univerziteta u Sarajevu te fakulteta i akademija u njegovom sastavu je osiguranja “minimalnih uvjeta za nesmetano obavljanje osnovne djelatnosti Univerziteta, a što nije moguće realizirati iz postojećih budžetskih sredstava kojim je utvrđeno da se osigurava dio plaće i naknade akademskog osoblja i ostalih zaposlenika na visokoškolskoj ustanovi, dio materijalnih troškova, minimalno tehničko opremanje visokoškolske ustanove, radni i životni standard studenata”:

- Kako su sredstva iz Budžeta za navedene namjene nedostatna, a vanbudžetska sredstva limitirana predmetnom odlukom, kao takva u ukupnim iznosima nisu dovoljna za normalno obavljanje realizacije nastavnih programa u okviru registrirane djelatnosti - kažu na Univerzitetu.

Mujkić: Problemi se ne mogu rješavati povećanjem nameta

Na ovu odluku reagirali su studenti ali i profesori brojnih fakulteta u Sarajevu. Dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić u izjavi za Agenciju FENA ističe potrebu da se neko ozbiljno pozabavi univerzitetom, a taj neko je Vlada, Uprava UNSA i predstavnici studenta.

Fejzić kaže da je kao dekan u situaciji da se bavi problemima plaća zaposlenih, tj. osnovnom egzistencijom, i da li će imati da plati režije, struju i vodu.

Profesor Asim Mujkić s Fakulteta političkih nauka navodi u izjavi za Agenciju FENA da se protivi povećanju cijene studiranja:

- Najprije iz političkih razloga: nijedan problem se ne može riješiti povećanjem nameta ionako osiromašenim građanima. Ta odluka imaće svoju političku upotrebnu vrijednost da konfrontira akademsku zajednicu s građanima, pri čemu se oni prvi, zahvaljujući većini naših površnih i žutila gladnih medija percipiraju kao nemilosrdni, bezdušni utjerivači dugova. S druge strane, ono treba da sakrije maćehinski odnos vlasti prema visokom obrazovanju i obrazovanju uopće koje se smatra neproizvodnom, ukratko parazitskom djelatnošću za koju bi izgleda bilo bolje da ne postoji, premda dok još postoji predstavlja odličan poligon za distribuciju moći - kaže Mujkić.

Podsjeća na, kako kaže, političke borbe oko Upravnog odbora Univerziteta.

- Treba znati da je univerzitet milošću kantonalnih vlasti korisnik granta a ne budžeta, pa je u rangu nekog udruženja, na primjer, pčelara. Moramo znati da je tajna uspjeha vladanja u proizvodnji doziranih konfrontacija između svojih podanika pri čemu se onda političke elite, osobito uoči izbora, javljaju kao pomiritelji i spasitelji - pojašnjava Mujkić.

Kaže da je njegovo protivljenje i ideološke naravi, jer je skandalozno naplaćivati znanje, sprečavati pristup znanju.

- Međutim to je problem s kojim se suočava cjelokupna neoliberalna Evropa a ne samo mi pa ćemo ga vjerujem zajedno i rješavati. I za kraj, sve ovo rečeno ne lišava odgovornosti ni članove akademske zajednice ni studentsku populaciju. Većina i jednih i drugih skandalozno je neosjetljiva za pitanja socijalne pravde - zaključuje Mujkić.

Mustafić: Povećanje cijena posljedica očajnog stanja na Univerzitetu

Vanredni profesor Akademije scenskih umjetnosti Dino Mustafić smatra da je povećanje cijena studiranja na Univerzitetu posljedica očajnog finansijskog, organizacijskog i kadrovskog stanja koji ugrožava redovno izvođenje nastave i minimalne uvjete za praktični, laboratorijski rad.

- Moramo shvatiti da je ovo stanje neizdrživo i za studente i nastavničko osoblje i traži hitno rješavanje mnogih problema koji se ne mogu i ne smiju prelamati preko leđa studenata čime će studiranje postati isključivo privilegija bogatih, a ne nadarenih i vrijednih mladih ljudi – prenosi FENA.

I profesor s Fakulteta političkih nauka Dino Abazović se protivi u potpunosti prijedlogu povećanja cijena studiranja.

- Ovakvim mjerama ni na koji način nisu dovedeni u pitanje uzroci zbog kojih se Univerzitet u Sarajevu (a tu prije svega mislim na akademsku zajednicu i profesora i studenata zajedno, a ne jednih nasuprot drugih) nalazi u doista lošoj situaciji. Ovakve mjere, ukoliko se donesu, bit će zapravo kontraproduktivne, jer dugogodišnji ignorantski odnos vlasti prema oblasti visokog obrazovanja, pa samim tim i Univerzitetu u Sarajevu, ne samo u financijskom već i u mnogim drugim aspektima, ne rješava se dodatnim financijskim nametima studentskoj populaciji. Ali i situacija u kojoj se Univerzitet nalazi je gotovo pa neizdrživa, tako da se nadam kako je ovo dobra prilika da se otvori ozbiljna rasprava o statusu visokog obrazovanja i stanju na Univerzitetu u Sarajevu, te pokušaju objektivno sagledati uzroci takvog, ponavljam, doista lošeg stanja, te predlože nužne mjere za poboljšanje situacije - rekao je Abazović u razgovoru za Agenciju FENA.

Ovim povodom oglasilo se saopćenjem i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. U njemu navode da ovakvi prijedlozi, kojima bi troškovi prvog i drugog ciklusa studiranja za pojedine fakultete, trebali biti povećani i do dva puta, pogotovo su neopravdani. Predlagači i donosioci ovakvih odluka trebali bi uzeti u obzir aktuelno stanje i ukupnu situaciju u našoj zemlji te imati u vidu da povećanje troškova školarine za studentsku populaciju dolazi u najgorem mogućem trenutku. Prema tome, svaki prijedlog za povećanje troškova, a naročito studiranja, morao bi sadržavati opravdano i detaljno obrazloženje zasnovano na realnim parametrima kao i cijeniti trenutno stanje u društvu te njegovu socijalnu dimenziju:

- Nadamo se i vjerujemo da će akademska zajednica i kantonalne vlasti, Upravni odbor Univerziteta i Vlada Kantona Sarajevo, pokazati razumijevanje prema studentskoj populaciji i odbiti prijedlog povećanja cijena studiranja u Kantonu Sarajevo.

Studenti:Povećanje standarda misaona je imenica

Sarajevski studenti su svim medijima uputili otvoreno pismo u kojem osuđuju ovu odluku.

- Da ne bude zabune, ‘povećanje standarda’ za studente Univerziteta u Sarajevu godinama predstavlja misaonu frazu koju od svojih profesora ili bh. političara najčešće slušaju pred izbore ili u kriznim periodima. Ono što se u posljednjih nekoliko godina na Univerzitetu povećavalo su i bile samo školarine, čemu se kraj očito ne nazire. To što se Bolonja na pojedinim fakultetima skoro i ne provodi, što ISSS ‘štrajkuje’ češće od GRAS-a, što studenti mnogih fakulteta rade u prljavim i hladnim prostorijama ili što budući farmaceuti na svom fakultetu nemaju destilovanu vodu za izvođenje hemijskih reakcija valjda ne predstavlja neki problem. Ovo su minimumi čije se ispunjenje samo po sebi podrazumijeva. Time ne tražimo mnogo, te zbog toga bi bilo besmisleno pristati na bilo kakvo poskupljenje cijena studija, navodi se u pismu studenta Samira Beharića.

Po novom cjenovniku, cijena školarine za samofinansirajuće studente Medicinske grupacije iznosti 7.000 KM, što je skoro 2,5 puta skuplje od studija medicine u Beču, za koji bh. državljani plaćaju 720 eura po semestru, tvrde.

(zurnal.info/Fena)