Bakire gdje su naše pare:Radnici Hidrogradnje štrajkovali ispred Predsjedništva BiH

Novosti

Radnici Hidrogradnje štrajkovali ispred Predsjedništva BiH

Razlog zbog kojega su došli pred zgradu Predsjedništva, kako kažu, je u činjenici da je Hidrogradnja državna firma i da o radnicima Hidrogradnje brigu treba da vode i državne institucije

Radnici Hidrogradnje štrajkovali ispred Predsjedništva BiH
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

14:34 - Oko 300 radnika Hidrogradnje d.d. Sarajevo, koji su u štrajku,  okupilo se pred zgradom Parlamenta FBiH da bi izrazili  nezadovoljstvo zbog stanja u kojem se nalazi ta kompanija. 

U toku je sastanak predstavnika Sindikata Hidrogradnje sa zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH Tomom Vidovićem. 

Prethodno su radnici protestirali ispred zgrade Predsjedništva BiH, gdje je njihove predstavnike  primio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i dao im podršku. 

Radnici Hidrogradnje d.d. Sarajevo ranije su obavijestili  predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u Federaciji BiH da se na Hidrogradnju , na njene radnike i resurse vrši organizirani udruženi politički poduhvat u cilju nestanka ovog preduzeća.

Radnici Hidrogradnje započeli su štrajk 30. septembra, tražeći da im se osiguraju novi poslovi, isplate neisplaćene plaće i uplate doprinosi. Sa Vladom FBiH su potpisali sporazum 21. oktobra kada su prekinuli štrajk. Međutim, 4. novembra ponovo su krenuli sa štrajkom jer, kako navode, Vlada nije ispunila svoj dio iz sporazuma.

12:14
- Radnici sarajevske Hidrogradnje, u generalnom štrajku, njih oko 300, okupili su  se danas u 11.55 sati ispred zgrade Predsjedništva BiH  u Sarajevu kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog stanja  u tom preduzeću.

Kako javlja izvještač Fene s mjesta događaja, predsjednika Sindikata Hidrogradnje Redžepa Tufekčića već je primio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Razlog zbog kojega su došli pred zgradu Predsjedništva, kako kažu, je u činjenici da je Hidrogradnja državna firma i da o radnicima Hidrogradnje brigu treba da vode i državne institucije.

Radnicima Hidrogradnje pridružili su se i predstavnici drugih građevinskih firmi.

Saobraćaj ispred zgrade Predsjedništva trenutno se odvija bez ometanja.

Radnici Hidrogradnje započeli su štrajk 30. septembra, tražeći že da im se osiguraju novi poslovi, isplate neisplaćene plaće i uplate doprinosi. Sa Vladom FBiH su potpisali sporazum 21. oktobra kada su prekinuli štrajk. Međutim, 4. novembra ponovo su krenuli sa štrajkom jer, kako navode, Vlada nije ispunila svoj dio iz sporazuma.

(Fena)