Reakcije:REAKCIJE NA ŽURNAL: Potpredsjednik FBiH Milan Dunović neće dati suglasnost za imenovanje Šupljeglava i Čengića u FERK!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

REAKCIJE NA ŽURNAL: Potpredsjednik FBiH Milan Dunović neće dati suglasnost za imenovanje Šupljeglava i Čengića u FERK!

U saopštenju potpredsjednika navedeno je da je Vlada FBiH napravila više propusta dajući prednost kandidatima koji ne ispunjavaju sve neophodne zakonske uslove

REAKCIJE NA ŽURNAL: Potpredsjednik FBiH Milan Dunović neće dati suglasnost za imenovanje Šupljeglava i Čengića u FERK!

Samo dan nakon što je Žurnal objavio saznanja da je federalna vlada dala suglasnost da za članove Regulatorne komisije za energiju (FERK) imenuje dva kandidata koji ne zadovoljavaju zakonske odredbe, reagovao je potpredsjednik Federacije Milan Dunović.

Podsjetimo, saglasnost o imenovanjima moraju dati i predsjednik te dva potpredsjednika Federacije.

Potpredsjednik FBiH Dunović je uočivši nezakonitosti u proceduri saopštio svoj stav, a to je da neće dati suglasnost za imenovanja Predraga Šupljeglava i Enesa Čengića. Dunović u saopštenju navodi da će insistirati da se striktno poštuju sve zakonske odredbe prilikom donošenja novih odluka i imenovanja kako bi spriječio protivzakonito djelovanje Vlade Federacije BiH.

U našem tekstu podsjetili smo da je Sanela Pokrajčić  svojevremeno imenovana za člana Regulatorne komisije, iako je bio predložen drugi kandidat te unatoč upozorenjima OHR-a o nezakonitom postupku. Imenovala ju je tadašnja predsjednica Federacije Borjana Krišto.

Predrag Šupljeglav je inače načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo u Gradskoj upravi Mostara. Svojevremeno je bio i politički aktivan i to ispred SNSD-a, o čemu svjedoče saopštenja o aktivnostima Gradskog odbora SNSD-a Mostar. 

Enes Čengić je aktuelni član Glavnog odbora SDA. On ispunjava uslove o iskustvu, ali očito ne i onaj eliminatorni, a to je članstvo u nekoj političkoj stranci. 

 

http://zurnal.ba/novost/19617/nezavisni-kandidati-hdz-snsd-i-sda-preuzimaju-kontrolu-nad-regulatornom-komisijom-za-energiju