Kremaljska propaganda u Srbiji:RT Balkan - Putinovo medijsko oružje
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Tomislav Marković

Kremaljska propaganda u Srbiji: RT Balkan - Putinovo medijsko oružje

Srpsko medijsko nebo odavno je premreženo paučinom ruske propagande, pa je bilo sasvim logično da počne sa radom i portal RT Balkan, lokalna ispostava kremaljske mašinerije poznate pod imenom RT (ex Russia Today). Nisu dovoljne televizije sa nacionalnom frekvencijom, svi tabloidi, razne novine pod naprednjačkom komandom, desetine portala kojima je Vladimir Putin put, istina i život, sad smo dobili i RT Balkan.

RT Balkan - Putinovo medijsko oružje
A. Vucic i V. Putin

Medijska scena u Srbiji prilično je monolitna i homogena, u toj jednoličnosti ima mesta za mnoštvo novih medija koji bi uneli malo svežine i doneli drugačiji pogled na svet. Za medijsko polje važe ista pravila kao i za bilo koji drugi segment tržišta, na primer ugostiteljstvo. Ako u jednom kvartu ima dvadeset restorana tradicionalne srpske kuhinje i samo jedna picerija, logično je da u tom kraju ugostitelj otvori ćevabdžinicu, a ne neku tavernu sa grčkom kuhinjom, gostionu koja nudi indijsku hranu ili, daleko bilo, one veganske perverzije.

Srpsko medijsko nebo odavno je premreženo paučinom ruske propagande, pa je bilo sasvim logično da počne sa radom i portal RT Balkan, lokalna ispostava kremaljske mašinerije poznate pod imenom RT (ex Russia Today). Nisu dovoljne televizije sa nacionalnom frekvencijom, svi tabloidi, razne novine pod naprednjačkom komandom, desetine portala kojima je Vladimir Putin put, istina i život, sad smo dobili i RT Balkan.

Ruski stav i rusko gledište

Dotična kuća nalazi se pod sankcijama Evropske unije kao jedna od vodećih platformi za širenje kremaljske propagande, ali to gostoljubivog Aleksandra Vučića nimalo ne brine. Teranje inata demokratskom svetu, pokazivanje fige evropskim partnerima i dokazivanje da je Srbija postala deo ruskog sveta odavno su omiljene discipline našeg predsednika. Pošto je RT i oruđe ratne propagande Kremlja, evo Vučiću još jedne prilike da ponosno pokaže kako postojano stoji na strani dželata, rugajući se žrtvama zločinačke agresije.

Glavna urednica RT Margarita Simonjan objasnila je razloge za prijateljsku posetu ruskoj guberniji: “Pokrenuli smo RT na Balkanu. Jer Kosovo je Srbija”. To valjda znači da će se portal baviti očuvanjem Kosova u sastavu Srbije, dosta ambiciozan poduhvat, odmah su rešili da pokušaju nemoguće, što je za svaku pohvalu. Urednica RT Balkan Jelena Milinčić u uvodnoj kolumni najavila je da ovaj medij donosi “ruski stav i rusko gledište”. Dakle, konačno imamo priliku da čujemo originalnu verziju kremaljske propagande (pored lokalnog Sputnjika koji uređuje Jelenina majka, Ljubinka Milinčić), a ne neke blede domaće kopije i epigone nedosežnih fantazmagorija iz matuške Rusije. Jedino je nejasno da li je rusko gledište isto što i srpsko stanovište ili tu ipak postoje razlike u nijansama, ali ne sumnjam da će nam i to uskoro biti razjašnjeno.

Staljin, liberal mekog srca

Zaista, svašta čovek može da sazna čitajući RT Balkan, otkriju mu se razna nekonvencionalna viđenja, nonkonformistički pogledi na svet i okolinu, čitav jedan univerzum alternativnih istina i neobičnih činjenica brižljivo skrivanih od javnosti. Na primer, saznali smo da je Staljin “u poređenju sa jednom prosečnom osvešćenom feministkinjom iz Sjedinjenih Država – demokrata i liberal mekog srca”. Malo je poznato da su osvešćene feministkinje organizovale sistem logora na Aljasci u kojima su kosti ostavili milioni nevinih ljudi, kao i to da sprovode teror nad čitavim stanovništvom SAD-a. Ovakvom iznimnom saznanju obradovali su se brojni članovi literarne sekcije u Nebeskoj Rusiji, između ostalih Danil Harms, Osip Mandeljštam, Pavle Florenski, Boris Piljnjak, Isak Babelj i drugi pisci koji su pobijeni po Staljinovim gulazima.

U specijalnoj izjavi za Žurnal.info, duh Varlama Šalamova je izjavio kako tek sad shvata koliko je srećan što je Sovjetskim Savezom vladao Josif Visarionovič, dobričina mekog srca, a ne neka grozna američka feministkinja, jer pod njenom vlašću ne bi preživeo dve decenije pakla na Kolimi. Šalamov je naše čitaoce podsetio na priču o Svečnikovu, bivšem poručniku koji mu je bio sused na prični. “Bio je uhvaćen kako jede ljudsko meso iz mrtvačnice; odsecao ga je sa leševa, ‘naravno, ništa masno’, kako je spokojno objašnjavao”, tako je pisao u “Pričama sa Kolime”, da bi zaključio: „U deportnoj ne možeš da biraš susede, iako ima i gorih stvari od jedenja ljudskih leševa”. Šalamovljevom duhu je sada postalo jasno šta je to gore od komšije kanibala: vladavina osvešćenih feministkinja sa dekadentnog zapada.

Pred ruskim granatama su svi jednaki

RT Balkan nas obaveštava i da su “glavne teme antisrpske i antiruske medijske kampanje u osnovi iste: to su kulturni rasizam i verske predrasude”. Za razliku od zapadnjačkih propagandnih poslenika, ruske trupe u Ukrajini potpuno su oslobođene verskih predrasuda, njima je posve svejedno da li ruše pravoslavne crkve koje pripadaju Pravoslavnoj crkvi Ukrajine ili njihovoj, Moskovskoj patrijaršiji. Takođe im je ravno do Donbasa da li ubijaju pravoslavce, budiste, muslimane ili ateiste i agnostike: pred ruskim granatama su svi civili jednaki, svako zaslužuje da se nađe dva metra ispod zemlje. Raskrstili su i sa kulturnim rasizmom, pa uništavaju artefakte svih umetničkih pravaca, bez obzira da li su ruski ili ukrajinski.

RT Balkan nas informiše o tome šta su videli izvesni “nepristrasniji posmatrači”. Njima se ukazao “pokret NATO trupa ka Rusiji koji je, uprkos datim obećanjima najviših zapadnih zvaničnika, započeo ulaskom Poljske, Češke i Mađarske u ovu vojnu organizaciju 1999. godine”. Šta još vide nepristrasniji posmatrači, kako se razvijala situacija na istočnom frontu? “Potom će, zauzimanjem Litvanije, Letonije, Estonije, Slovačke, Slovenije, Rumunije, Bugarske NATO nastaviti svoj marš ka ruskim granicama (2004)”, javilo se anonimnim posmatračima kojima je objektivnost i otac i majka.

Nešto pristrasniji posmatrači koji više veruju svojim očima nego propagandnim halucinacijama videli su da NATO trupe nisu zauzimale nijednu od pomenutih zemalja, već da su one dobrovoljno pristupale vojnom savezu i to uglavnom iz opravdanog straha od Rusije. Narečeno “zauzimanje” obično izgleda tako što predstavnik neke zemlje i predstavnik NATO pakta sede za stolom i potpisuju ugovor, a potom se slikaju ispred zastava te zemlje i NATO-a. S druge strane, kad Rusija širi bratstvo među narodima, prizori bratske ljubavi izgledaju sasvim drugačije: spaljeni gradovi, masovne grobnice, mrtvi civili pored puta, mučionice, deca bez ruku i nogu, ruski kamioni natovareni pokradenom robom, leševi ruskih vojnika ostavljeni po poljima da ih jedu ptice. A kad Rusija brani svoj teritorijalni integritet, to se završi tako što 30 posto bratskog stanovništva završi na groblju, kao u Čečeniji.

Pravoslavna KGB-duhovnost

Ne bavi se RT Balkan samo ovozemaljskim fenomenima, već se obraća i publici željnoj duhovnog okrepljenja u ovom bezbožnom vremenu. Portal prenosi umnu besedu patrijarha ruskog gospodina Kirila koji objašnjava suštinu Putinove specijalne metafizičke operacije u Ukrajini. Nije tu reč o nekom banalnom osvajačkom ratu, o terorističkom pohodu na mirnog suseda, o nastojanjima da se izvrši genocid nad ukrajinskim narodom čije postojanje Rusija ne priznaje. Takva banalna predstava može da se javi samo u ogrehovljenom umu pristrasnog posmatrača, ogrezlog u ovozemaljsko bitije i profana zadovoljstvo, neprosvećenog pravoslavnom kremaljskom KGB-duhovnošću.

Patrijarh Kiril iza površnih fenomena i naizgled očiglednih događaja otkriva pravu, duhovnu suštinu dostupnu samo posvećenima. Veli Kiril da njegova “otadžbina danas brani one vrednosti koje postavljaju barijeru otpadništvu, odnosno kretanju ka kraju vremena pod vlašću antihrista”. Zato budućnost sveta “u punom smislu te reči” zavisi od budućnosti Rusije. Priseća se patrijarh reči Božije u vezi sa dolaskom antihrista, pa kaže da je “Rusija danas ta koja to koči”, ali to znači i da će “sve sile antihrista biti bačene” na Rusiju.

U ovom svetom ratu sinova svetla protiv sinova mraka i pogibli prednjače pastiri Ruske pravoslavne crkve, kao "jezgro duhovnog otpora", oni stoje na prvoj liniji fronta “protiv svetskog zla, protiv ove gube, protiv ovog antihristovog pokreta koji može da uništi i ceo svet i Rusiju". Kada govori o barijeri i onome što koči (pravilniji prevod bi bio – zadržava) dolazak antihrista, patrijarh zapravo misli na katehon, pojam koji je nacistički pravnik Karl Šmit preuzeo iz Druge poslanice Solunjanima apostola Pavla. Pisao je o tome ovde Andrej Nikolaidis u briljantnom tekstu “Nacista koji je odlagao apokalipsu”.

Podela rada

Ruska propaganda se odavno poziva na taj koncept i prikazuje Putinovu imperiju kao katehon, branu zapadnjačkom antihristu i bezbožništvu. Putinov bliski saradnik, milijarder Konstantin Malofejev osnovao je čak i organizaciju koja se zove “Katehon”, a sam Malofejev propoveda da je Rusija “Imperija, Katehon, koja čuva svet od zla”, od novog globalnog Hanana, od “zapadne civilizacije novca”. A ko bi bolje čuvao rusku opljačkanu sirotinju od civilizacije novca nego milijarder koji se obogatio zahvaljujući svojoj bliskosti sa diktatorom?

Što bi rekli u Crnoj Gori – svaka im je istina takva. Iza te priče o sukobu doba i zla, o Rusiji kao zaštitnici duhovnih vrednosti skrivaju se prizori neizmerne patnje koju nevinim ljudima nanosi ruska vojska u svom zlikovačkom pohodu. Prizore jama sa zatrpanim leševima civila, mrtve dece i staraca, osakaćenih ljudi, porušenih stambenih četvrti ne možemo videti na RT Balkanu. A ne možemo čuti ni presretnute razgovore ruskih vojnika koji su divljali po Buči. “Dakle, imamo naređenje. Nije važno da li su civili ili ne. Pobiti sve”, kaže jedan. A drugi veli: “Sakrij oružje od mene. Mislim da ću poludeti. Već sam ubio mnogo civila”.

Za takve priče nema mesta na portalu RT Balkan, uloga ovog nazovi medija nije da nas izveštava o onome što se realno događa, već da sakrije kremaljsko zlo gorenavedenim budalaštinama koje ovdašnja zabludela publika guta kao suštu istinu. Ruski vojnici koji neprekidno vrše ratne zločine nad nevinima i kremaljski propagandisti deo su iste mašinerije, samo su im uloge različite. Neko puca puškom, a neko tastaturom; neko ispaljuje granate, a neko propagandne floskule. U svakom zločinačkom poduhvatu najvažnija je dobra podela rada.

(zurnal.info)