ISPLATIO SE TRANSFER IZ PDA U SDA:Rudnik Kreka dodijelio tendere vrijedne 8 miliona firmi Azmira Husića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

ISPLATIO SE TRANSFER IZ PDA U SDA: Rudnik Kreka dodijelio tendere vrijedne 8 miliona firmi Azmira Husića

Za godinu dana otkako je Azmir Husić pristupio SDA, njegova firma Heez transport od Rudnika Kreka dobila je tendere vrijedne skoro osam miliona maraka za iznajmljivanje rudarske mehanizacije. Zadnji ugovor vrijedan više od šest miliona maraka Husićevoj firmi dodijeljen je početkom ove godine

Rudnik Kreka dodijelio tendere vrijedne 8 miliona firmi Azmira Husića
foto:kosdatk

Početkom prošle godine zastupnik PDA u Parlamentu FBiH Azmir Husić zvanično je prešao u Stranku demokratske akcije. Iz SDA su tada saopštili da je riječ o biznismenu, vlasniku fudbalskog kluba Tuzla City, te kompanija Heez transport i Heez gradnja.

Nekoliko dana prije nego će javnost biti obaviještena o transferu Husića u SDA, Rudnik Kreka potpisuje dva ugovora sa firmom Hezz transport za iznajmljivanje rudarske mehanizacije ukupne vrijednosti 1.780.833 KM sa PDV-om.

Odluku o izboru firme Heez transport iz Tuzle kao najpovoljnijeg ponuđača za usluge iznajmljivanja tri buldožera, Rudnik Kreka donosi 18. januara. Vrijednost ugovora 1.144.821 KM sa PDV-om.

 

Isti dan, ova firma izabrana je kao najpovoljniji ponuđač i za nabavku usluga iznajmljivanja bagera-kašikara. Vrijednost ugovora 636.012 KM sa PDV-om. Ugovori su dodijeljeni pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja.

Obzirom da je stanje radnih kosina u PK "Šikulje" i PK "Dubrave" izašlo iz okvira projektovanih veličina, te je pomoćna mehanizacija neophodna kako bi se tehnološki upravljalo radnim kosinama i spriječilo klizanje masa koje bi mogle ugroziti sigurnost ljudi i opreme, te obezbijedili odstupni putevi i pozicije za izmještanje rudarske mehanizacije na sigurno, izvan zahvata potencijalnih klizišta. Ugovori po provedenom pregovaračkom postupku će biti primjenjivani do okončanja pokrenutog otvorenog postupka javne nabavke,” navedeno je u obrazloženju obje odluke o izboru firme Heez transport kao najpovoljnijeg ponuđača.

Ugovori su potpisani u februaru, samo nekoliko dana prije nego će Azmir Husić zvanično preći u SDA.

Nekoliko mjeseci kasnije, polovinom jula iz Rudnika Kreka obavijestili su javnost o izboru firmi Heez transport, Junuzović-kopex i Den Alm company kao najpovoljnijih ponuđača na novom tenderu za iznajmljivanje rudarske mehanizacije.

Od 16.8.2022. do 16.8.2023 za iznajmljivanje buldožera Rudnik Kreka ovim firmama platit će 1.440.000 KM bez PDV-a odnosno 1.684.800 KM sa PDV-om. Prema podacima sa portala javnih nabavki, do sada je firmi Heez transport dodijeljeno 100.000 KM od ovog iznosa.

Rudnik Kreka posao vrijedan 8,3 miliona KM dodijelio firmi Junuzović KopexBEZ OBZIRA NA PRESUDE ZA PREVARERudnik Kreka posao vrijedan 8,3 miliona KM dodijelio firmi Junuzović Kopex

U 2023. godinu Azmir Husić ušao je kao novoimenovani SDA zastupnik u Parlament FBiH. Pored zastupničkog mandata, firma Azmira Husića dobila je novi unosni ugovor od Rudnika Kreka vrijedan više od šest milijuna maraka sa PDV-om.

Direktor i prokurista donose Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavku usluga- Otkopavanje otkrivke IV etaže ravni diskontinuiranom tehnologijom ( rovokopač, kamion, buldozer) u krateru kopa Pogona „Šikulje“ je Hezz transport d.o.o Tuzla sa cijenom 5.244.750 bez PDV-a odnosno 6.136.357,50 KM sa PDV-om,“ obavijestili su javnost iz Rudnika Kreka Tuzla početkom januara ove  godine.

(zurnal.info)