BEZ OBZIRA NA PRESUDE ZA PREVARE:Rudnik Kreka posao vrijedan 8,3 miliona KM dodijelio firmi Junuzović Kopex
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

BEZ OBZIRA NA PRESUDE ZA PREVARE: Rudnik Kreka posao vrijedan 8,3 miliona KM dodijelio firmi Junuzović Kopex

Istrage, potvrđene optužnice, presude, pa i priznanja krivice za zloupotrebu i prevaru u poslovanju sa rudnicima u Koncernu, nisu spriječile Rudnik Kreka da firmi Junuzović Kopex iz Lukavca dodijeli posao vrijedan 8,3 miliona maraka

Rudnik Kreka posao vrijedan 8,3 miliona KM dodijelio firmi Junuzović Kopex
FOTO: junuzovic-kopex.ba

Najpovoljniji ponuđač u otvorenom postupku javne nabavke usluga - Usluga na otkopavanju, transportu i odlaganju otkrivke na lokalitetu Crveno Brdo i kopanje i transport uglja na lokalitetu Crveno Brdo do istresišta i istresanje u drobilično postrojenje na Pogonu Šikulje je Junuzović Kopex d.o.o Lukavac sa cijenom 7.131272, 50 KM bez PDV-a, odnosno 8.343.588,83 KM sa PDV-om, obavijestili su javnost 29. decembra prošle godine iz Rudnika Kreka.

Tender je raspisan krajem oktobra prošle godine a procijenjena vrijednost nabavke iznosila je 7,2 miliona maraka. Dva mjeseca kasnije donesena je odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača Junuzović Kopex. Ne bi bilo ništa sporno da ova firma i njen vlasnik nisu ranije osuđivani zbog prevare i zloupotreba u poslovanju upravo sa Rudnikom Kreka ali i drugim rudnicima iz Koncerna.

Nakon presuda za prevaru nagrađeni sa poslovima vrijednim 45 miliona KM 

Istrage, potvrđene optužnice, prvostepene i drugostepene presude, pa i priznanja krivice za zloupotrebu i prevaru u poslovanju nisu spriječila firmu Junuzović Kopex iz Lukavca da izuzetno uspješno posluje sa javnim preduzećima. Od oktobra 2015. godine ova firma od javnih preduzeća dobila je poslove vrijedne više od 45,2 milion maraka. Većina unosnih poslova došla je od rudnika koji su u sastavu koncerna Elekroprivrede BiH. Presude baš zbog zloupotreba u poslovanju sa rudnicima u sastavu Koncerna nisu bila prepreka za Rudnik Kreka da nastavi dodjeljivati unosne poslove ovoj firmi.

Podsjetimo da je krajem oktobra 2019. godine Transparency International u BIH (TI BIH) podnio krivičnu prijavu protiv direktora i drugih odgovornih osoba u Rudniku Kreka, koje su radile na poslovima javnih nabavki zbog sklapanja direktnih sporazuma sa nekoliko privilegovanih privrednih društava i izbjegavanjem postupaka javne konkurencije.

Rudniku “Đurđevik” odgovara samo dizel gorivo firme “Junuzović-kopex”Uzaludna rješenja Ureda za razmatranje žalbiRudniku “Đurđevik” odgovara samo dizel gorivo firme “Junuzović-kopex”

Tada su iz TI BIH naveli da su tokom 2019. i 2018. godine tuzlanski Rudnici Kreka podijelili milionske poslove bez ikakvog javnog nadmetanja firmama Junuzović Kopex, MHI Company, Titanic d.o.o. i Cayenne Company. Izbjegli su raspisivanje tendera za iznajmljivanje mehanizacije, isparčali nabavku na oko 200 dijelova i sklopili toliko direktnih sporazuma sa ovim firmama, iako je to zakonom zabranjeno. Iz Transparency International u BiH tada su podsjetili da je zbog fiktivnog prikazivanja sati rada mašina firme Junuzović Kopex u rudniku Šikulje, tadašnji direktor Rudnika Kreka Osman Bleković sa tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice za pribavljanje protivpravne imovinske koristi Junuzović Kopexu. Uslovno je osuđen na godinu i po dana zatvora.

Ovo nije bilo prvo pogodovanje firmi iz Lukavca.

RMU Đurđevik

Tokom 2015. godine Tužilaštvo Tuzlanskog kantona počelo je sa istragom protiv firme Junuzović Kopex i rukovodilaca u Rudniku Đurđevik. Optužnicom Kantonalnog tužilaštva TK Adnan Šabić, Esad Hodžić, Nermin Alić i pravno lice Junuzović Kopex optuženi su za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, a vezano za zloupotrebe prilikom nabavke veće količine dizel goriva tokom 2006. godine.

Početkom 2019. godine Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je novu optužnicu protiv iste. Optužnica protiv pet osoba podignuta je zbog sumnje da su izbjegavale postupak javnih nabavki prilikom kupovine 26 rabljenih autobusa na plin u KJKP GRAS od firme Junuzović Kopex tokom 2017. godine. Tada su optuženi Mujo Fišo, bivši ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo, Haris Gušić, privremeni upravitelj u GRAS-u, Adnan Himzanija, predsjednik Sindikalne podružnice GRAS-a, Sanel Neziri, advokat i edukator za javne nabavke, te Amir Junuzović, vlasnik i osnivač firme Junuzović Kopex.

U međuvremenu, krajem 2019. godine Vijeće Kantonalnog suda Tuzla je prvostepenom presudom osudilo bivšeg direktora RMU Đurđevik Adnana Šabića na šest godina zatvora, bivšeg šefa službe za komercijalne poslove Rudnika Esada Hodžića i bivšeg rukovodioca sektora trgovine na veliko u firmi Junuzović Kopex Nermina Alića na tri godine zatvora. Izrečena je i novčana kazna u iznosu od 100.000 KM firmi Junuzović kopex Lukavac.

Podsjetimo da je, prema pisanju CIN-a, vlasnik firme Junuzović-Kopex Amir Junuzović dva puta osuđivan za zloupotrebu i prevaru u poslovanju. Prvi put je osuđen 2012. godine na uvjetnu kaznu jer je sa tadašnjim direktorom Rudnika „Kreka“ iz Tuzle Enverom Omerdićem dogovorio da rudarske radove izvodi buldožerom koji se ne spominje u ugovoru. Njih dvojica su pisali i ovjeravali izvještaje o radu mašina sa neistinitim podacima. Junuzović je 2014. godine osuđen na šest mjeseci zatvora zbog prevare u radu sa „Krekom“ tokom 2005. godine, kada je priznao da su njegovi radnici pravili lažne izvještaje o radu rovokopača koje firma nije ni imala.

(zurnal.info)