IAKO IMAJU 700 ZAPOSLENIH:RMU Đurđevik unajmljuje radnu snagu za 78 miliona KM

Istražujemo

IAKO IMAJU 700 ZAPOSLENIH: RMU Đurđevik unajmljuje radnu snagu za 78 miliona KM

Firme Junuzović-kopex i Beat BH iz Živinica za 78 miliona maraka u naredne dvije godine kopat će ugalj u RMU Đurđevik. Kao opravdanje za ovu nabavku iz RMU Đurđevik naveli su, iako imaju oko 700 zaposlenih, nedostatak radne snage i mehanizacije.

RMU Đurđevik unajmljuje radnu snagu za 78 miliona KM
RMU Đurđevik

Rudnik mrkog uglja Đurđevik prošle godine imao je ukupne prihode 46,3 miliona KM, dobit od 1,8 miliona maraka i 694 radnika. U odnosu na 2021. godinu poslovanje ovog rudnika se znatno popravilo, ako uzmemo u obzir da je 2021. godinu rudnik Đurđevik završio sa minusom od 7,2 miliona maraka. Bez obzira na poboljšanje poslovnog rezultata, polovinom februara ove godine RMU Đurđevik raspisao je tender za nabavku usluga izvođenja rudarskih radova na otkrivci i eksploataciji uglja na PK Višća II. Vrijednost tendera premašuje 67 miliona KM bez PDV-a!

Početkom maja iz RMU Đurđevik obavijestili su javnost da je na tender pristigla samo jedna ponuda.

Ponuda koja je ocijenjena kao najuspješnija je ponuda ponuđača koji je ponudio najnižu cijenu: "Junuzović-kopex" d.o.o. Lukavac - vodeći partner grupe i "Beat BH" d.o.o. Živinice - član grupe, od 05.04.2023. godine, sa sljedećim elementima ponude:  ponuđena cijena: 67.105.146,34800 KM bez uračunatog PDV-a. odnosno 78.513.021.22716 KM sa uračunatih 17% PDV-a na paritetu DDP RMU "Đurđevik", navedeno je u odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

 

Podsjetimo da je u Rudniku mrkog uglja zaposleno oko 700 radnika. Mediji su ranije pisali kako oni rade ručnom metodom starom 50 godina. I iz Sindikata ovog rudnika ranije su upozoravali na nedostatak radne snage i repromaterijala te da su zbog toga ugroženi i životi radnika! RMU Đurđevik godinama posluje u složenim i otežanim uslovima. Nemaju novca za kupovinu nove opreme i revitalizaciju stare, istovremeno imaju nedostatak radne snage i višak radnika - među kojima su i invalidi rada, što je dovodilo do zaostajanja i neizvršavanja plana proizvodnje. Na dan 31.3.2023. godine RMU Đurđevik dugovao je 2.543.229,69 KM poreza po osnovu doprinosa.

RMU Đurđevik privatnim firmama plaća 67 miliona KM za kopanje uglja!Iako imaju 700 radnikaRMU Đurđevik privatnim firmama plaća 67 miliona KM za kopanje uglja!

Bez obzira na ove činjenice Uprava ovog društva smatra da je rješenje problema izdvajanje više od 78 miliona maraka za angažovanje privatnih firmi. I to ne bilo kakve firme. Podsjetimo da su firma Junuzović-kopex i njen vlasnik bili predmet raznih istraga, potvrđenih optužnica, pa i priznanja krivice za zloupotrebu i prevaru u poslovanju sa rudnicima u Koncernu.

Angažovanje privatnih rudara i iznajmljivanje mašina od prevarantskih firmiRudnici Kreka i Đurđevik po staroj naviciAngažovanje privatnih rudara i iznajmljivanje mašina od prevarantskih firmi

Ovo je do sada najveći ugovor o iznajmljivanju radnika i opreme od strane rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH.

Poslovi vrijedni 41 milion maraka dodijeljeni firmi Junuzović kopex!Bez obzira na brojne presude za prevarePoslovi vrijedni 41 milion maraka dodijeljeni firmi Junuzović kopex!

Razlog raspisivanja tendera, kako su tada naveli iz RMU Đurđevik, je nedostatak radnika i mehanizacije.

Zbog nedostatka vlastitih kapaciteta za izvođenje tehničko-tehnološkog procesa pripreme i eksplatacije otkrivke i uglja, potrebno je angažovati treća lica za izvođenje radova na pripremi i eksploataciji jalovine i uglja u istočnom reviru PK Višća“,naveli su tada u tenderskoj dokumentaciji iz Rudnika Đurđevik.

(zurnal.info)