IAKO HIDROELEKTRANE NA BISTRICI NE POSTOJE:Rukovodstvu treba Škoda Superb
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

IAKO HIDROELEKTRANE NA BISTRICI NE POSTOJE: Rukovodstvu treba Škoda Superb

Zavisno preduzeće iz sistema „ERS“ postoji, ali ne i hidrocentrale. Postoji i minus zaključno sa prošlom godinom - 383.058 KM. Zaposlenima je, iako ne rade ništa, potreban automobil. U tenderu nacrtana „Škoda Superb“ koju će građani platiti do 46.800 KM. Nova ili polovna, naveo je u tenderu vršilac dužnosti direktora Dejan Pavlović.

Rukovodstvu treba Škoda Superb
HE Bistrica

 

 

Još 2019. godine ozbiljna delegacija Republike Srpske, premijer Radovan Višković i ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić i direktor „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović, iz Pekinga je donijela ugovor o izgradnji tri hidrocentrale na Bistrici. Zavisno preduzeće iz sistema „ERS“ postoji, ali ne i hidrocentrale. Postoji i minus zaključno sa prošlom godinom - 383.058 KM. Zaposlenima je, iako ne rade ništa, potreban automobil. U tenderu nacrtana „Škoda Superb“ koju će građani platiti do 46.800 KM.

Nova ili polovna, naveo je u tenderu vršilac dužnosti direktora Dejan Pavlović.

Precizno tražene tehničke specifikacije otkrile su i njegove želje:

-        Vozila mora da bude dugačko minimum 4.860 milimetara, „Škoda Superb“ je – 4.861 milimetar

-        Traženi međuosovinski razmak je 2.840 milimetara, „Škodin“ je 2.841 milimetar

-        Minimalna zapremina motora mora da bude 1.960 centimetara kubnih, „Škoda Superb“ – 1.968

-        Snaga motora u rasponu od 110 - 130 kilovata, a „Škoda“ - 112 kW

„Škoda Superb“ ima četvoro vrata, što je Pavlović takođe tražio u tenderu, a posebno je zanimljiva zapremina prtljažnika - mora biti minimalno 625 litara, a upravo ovaj model vozila ima baš takav gepek.

Sve ove karakteristike navedene su u „Škodinom“ priručniku, a u tenderskoj dokumentaciji je prepisano da Pavlović traži „zvučno i vizuelno upozorenje na nevezani pojas za prednja sjedišta, uključujući prikaz stanja zavezanosti svih putnika".

U momentu kada ponuđač bude izabran, automobil (proizveden 2018. godine) mora da se nalazi na teritoriji Bosne i Hercegovine, iako mu je ostavljen rok od 30 dana za isporuku. Naravno, funkcioneri se voze u crnim vozilima, te tako bi i Pavlović.

Rukovodstvo HE „Bistrica“ zaista voli da se naruga građanima. Osim što sa stotinama hiljada maraka učestvuje u projektu ukupno teškom 22.000.705 KM, a namijenjenom „Prointeru“, javno preduzeće sa pet zaposlenih i ogromnim gubitkom usluge reprezentacije fočanskoj firmi „Monte Cristo“ plaća 7.020 KM. Nepostojeće hidrocentrale firma „Nova Grupa“ reklamira za 6.435 KM.  

 

PROJEKAT PLJAČKE

 

Portal „Capital“ početkom septembra, od kojeg se ništa nije promijenilo, pisao je da je HE „Bistrica“ samo skupi papir od 21 milion KM. Projekat i dalje postoji samo u zamislima, a preduzeće koje ima koncesiju na ove objekte gomila gubitke jer nema šta da radi.

Razlog svemu tome je što „Elektroprivreda RS“, kojom gospodari Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a, ne može da pronađe novac za ovaj projekat. Ugovorom potpisanim sa kineskom kompanijom “Avic”, objavljeno je, vrijednost projekta je 102,84 miliona eura.

Krajem marta ove godine Petrović je tenderom tražio banku koja će mu dati kredit od 68,7 miliona eura, ali mu nije stigla nijedna ponuda. Nudila se jedna kineska banka, ali nije uspjela da se uskladi sa Zakonom o javnim nabavkama BiH pa je postupak poništen.

Luka Petrović još traži novac, a preduzeće “Hidroelektrane Bistrica” gomila obaveze i gubitke. Plan poslovanja, navodi „Capital“, pokazuje ni da u bližoj budućnosti rukovodstvo nema namjeru da se pretjerano oznoji.

Zapravo, plan im je da u 2021. i 2022. godini naprave gubitak od 678.000 KM.

Bahatost brine akcionare „HE Drina“, koji sumnjaju u opravdanosti finansijskog iscrpljivanja preduzeća, naročito nakon što je prošle godine završena dokapitalizacija HE „Bistrica“ od 4,1 milion KM. Time je osnovni kapital povećan sa 10,2 na 14,3 miliona KM.

Inače, ovo preduzeće je Republici Srpskoj za 21 milion maraka prodao vlasnik firme “Kaldera” iz Laktaša Milenko Čičić, inače privrednik koji je osuđen za utaju poreza. Republika Srpska je to isto preduzeće, prije 13 godina, prodala Čičiću za 6,8 miliona maraka.

Vlasnik „Kaldere“ sada je „Prointer“, firma koja, prema priznanju Milorada Dodika, u svojim redovima za saradnika ima njegovog sina Igora.

(zurnal.info)