Vlast & Mediji:SANSKI MOST: Pokušaj gašenja NTV 101
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

SANSKI MOST: Pokušaj gašenja NTV 101

Legaliziranim pravnim nasiljem kroz naručeni upravni postupak kantonalnog tržišnog inspektora koji je, osim eklatantnog nepoznavanja procedura u Zakonu o upravnom postupku demonstrirao i izlazak izvan okvira svojh ovlaštenja, odnosno zloupotrebio svoj položaj, određen je datum pečaćenja NTV 101, stoji u saopštenju

SANSKI MOST: Pokušaj gašenja NTV 101

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona donijela je akt o pečaćenju prostora u kojem radi Nezavisna televizija 101 iz Sanskog Mosta. U saopštenju za javnost, NTV 101 navodi da su motiv za istjerivanje ovog medija iz prostorija u kojima rade od 2007. godine kritički prilozi “koji ne oslikavaju želju aktuelne vlasti da u očima javnosti  bude oličenje uspjeha i prosperiteta - dakle, sve ono čega nema u depresivnoj realnosti ove općine”.

Pečaćenje prostorija je zakazano za 15. januar  u 11,30 sati.

SDA vlast u Sanskom Mostu kroz likove općinskog načelnika dr. Mustafe Avdagića  i protektora SDA  Asima Kambera riješila je, po svaku cijenu, da trajno kazni NTV 101 zbog iznošenja „istine o caru Trajanu“.

U ovom gradu je na djelu završni pokušaj gašenja NTV 101 koji sinhronizirano realiziraju Općina Sanski Most,  na čelu sa načelnikom  Avdagićem   i njegovim stranačkim šefom Kamberom, ovog puta, uz pomoć Kantonalne uprave za inspekcije USK, stoji u saopštenju.

NTV 101 djeluje u okviru d.o.o. Mediagraf, a ugovor o zakupu zgrade u kojoj je nekada bilo kino, ova je firma potpisala na deset godina.

- Općina je tužila Mediagraf i sudski pokušava zadovoljiti svoja potraživanja. Mediagraf je odgovorio protivtužbom i sud rješava cijeli problem, objašnjava za Žurnal Midhat Dedić, novinar iz Sanskog Mosta, dodajući da Općina sudski pokušava osporiti ugovor o zakupu.

- Preko suda sve ide sporo, tako da su odlučili izvršiti pritisak na nas preko kantonalnih inspekcija. Inspektori su dugo dolazili u naše prostorije i tražili dlaku u jajetu, tvrdi Dedić

Legaliziranim pravnim nasiljem kroz naručeni upravni postupak kantonalnog tržišnog inspektora  koji je, osim eklatantnog nepoznavanja procedura u Zakonu o upravnom postupku demonstrirao i  izlazak izvan okvira svojh ovlaštenja, odnosno zloupotrebio svoj položaj, određen je datum pečaćenja NTV 101, stoji u saopštenju.

- Da bi donio akt o pečaćenju, inspektor je morao sačekati presudu nadležnog suda koji rješava spor između Općine i Mediagrafa, rekao je Midhat Dedić za Žurnal.

Umjesto toga, kantonalni tržišni inspektor, je donio akt sa šturim obrazloženjem u kojem se navodi da NTV 101 ispunjava minimalne tehničke uslove, te da “nema ugovora o zakupu”.

- Upravo to je sporno u aktu koji je donio inspektor. Ugovor o zakupu je predmet sudskog spora. Ugovor je sporan, ali postoji, naglašava Dedić.

Žalba na inspektorov akt  o pečaćenju ne odlaže izvršenje, iako su pravni stručnjaci, univerzitetski profesori, a i advokati NTV 101 na stanovištu da se radi o ili apsolutnom nepoznavanju materije ili  naručenom  činu zabrane rada ovom mediju bez obzira na pravni osnov. Biće da je ovo drugo.

Naime, Općina Sanski Most i NTV 101 (tačnije d.o.o. Mediagraf u čijem sastavu djeluje NTV 101)  vode sudski spor u vezi ugovora o zakupu. Pomenuti kantonalni inspektor je u svom rješenju  bahato, kršeći zakonska ovlaštenja,  ušao u nadležnost sudske vlasti određujući da li ima ili nema ugovora o zakupu, dok sudski spor traje, navedeno je u saopštenju NTV 101.

NTV 101  je u kratkom vremenskom razmaku  iskoristila pravnu mogućnost da preko suda zatraži privremenu mjeru zabrane izvršenja pečaćenja.

Istovremeno je  upoznala i zakonodavnu vlast USK, odnosno predsjedavajućeg Skupštine USK, budući da u Krajini nema vlade, odnosno izvršne vlasti. Vjerovatno  i zbog toga  imamo na djelu zloupotrebu državnih službenika za uske privatne ciljeve stranačkog dvojca SDA Sanski Most, navedeno je u saopštenju.

- Zakonodavna vlast može samo izvršiti blagi pritisak, u smislu da traži mišljenje kantonalne inspekcije o odluci, kaže novinar Midhat Dedić.

Dedić smatra da su odnosi na relaciji Općina – NTV 101 poremećeni nakon februarskih protesta.

- Do tada smo imali odličnu saradnju, ali za vrijeme protesta NTV 101 se stavio na stranu građana i tada počinju problemi, tvrdi Midhat Dedić.

Bh. javnost treba da zna da je lovac u mutnom Asim Kamber, rušitelj rahmetli generala Mehmeda Alagića i političar sa najviše tužbi protiv medija i novinara  u BiH i šire, koga je narod kaznio na proteklim izborima, uz asistenciju načelnika Avdagića, naručio  gašenje NTV 101 preko direktora Kantonalne uprave za inspekcije USK Nihada Mujkića.
Mujkiću je Kamber, fingirajući političku moć, obećao da će zadržati direktorsko mjesto, jer Mujkić dolazi iz političke opcije koja ne čini buduću parlamentarnu većinu. U potpunosti je jasno da je Mujkić iskorištena  kadrovska „sirovina“ kao i mnogi drugi  koje je Asim Kamber potrošio zaradi svojih privatnih ciljeva i osvetoljubivih reakcija.
Zna se i zašto je odabrana inspekcija kao modus operandi – sud je spor, a inspektori, pogotovo korpumpirani, brzi i efikasni.
Načelnik Avdagić i Asim  Kamber, tipično za nedemokratsku vlast, nemaju pametnijeg posla od pokušaja zatvaranja NTV 101, dok im je  općina u strahovitom finansijskom, privrednom, socijalnom, demografskom kolapsu,
stoji u saopštenju NTV 101.

- Ovim aktom o pečaćenju kantonalni tržišni inspektor je pokazao neznanje u vođenju upravnog postupka. Mi smo se obratili i federalnoj Upravi za inspekcijske poslove i još uvijek čekamo njihov odgovor, kaže Dedić za Žurnal.

Ovim putem pozivamo sve kolege iz bh. medija, predstavnike novinarskih  udruženja, bh ombudsmene, nevladine organizacije, da dignu svoj glas protiv terora nad medijima. Takođe ih pozivamo da daju podršku protestima koje će slobodoljubivi građani Sanskog Mosta organizirati na dan kada je zakazano „svečano“ pečaćenje  NTV 101 nakon 15 godina rada! Očekujemo vas 15. januara!, pozivaju iz NTV 101.

(žurnal.info)