Berza:SARAJEVSKA BERZA: Dionice Energoinvesta najveći gubitnik

Berza

SARAJEVSKA BERZA: Dionice Energoinvesta najveći gubitnik

Ljetno zatišje na Sarajevskoj berzi pokvarilo je odmor dioničarima Bosnalijeka, Energoinvesta i Sarajevo osiguranja, jer su tokom avgusta ove dionice uknjižile pad, iako je u prosjeku tržište zabilježilo simboličan rast vrijednosti dionica.

SARAJEVSKA BERZA: Dionice Energoinvesta najveći gubitnik

Ljetno zatišje na Sarajevskoj berzi pokvarilo je odmor dioničarima Bosnalijeka, Energoinvesta  i Sarajevo osiguranja, jer su  tokom avgusta ove dionice uknjižile pad, iako je u prosjeku tržište zabilježilo simboličan rast vrijednosti dionica.

Dionica Bosnalijeka je nakon tri mjeseca  uzastopnog rasta, u avgustu   ponovo počela padati, izgubivši 3,4 posto od svoje tržišne cijene, dok je u odnosu na početak godine cijena ove dionice na kraju avgusta bila manja za  6,8 posto.

Očigledno je da nastavak cirkusa u Bosnalijeku u kome više niko sa sigurnošću ne zna ko u stvari upravlja kompanijom, ne doprinosi povjerenju investitora niti podstiče njihovu spremnost za ulaganje u  dionice kompanije sa neizvjesnom budućnošću.    

U poređenju sa dioničarima Energoinvesta, vlasnici dionica Bosnalijeka još su i dobro prošli, jer je tokom avgusta cijena dionica Energoinvesta potonula za 7,6 posto, što je drugi mjesec za redom kako ova dionica bilježi značajan pad.

Gubitnike predvode Bosnalijek, Energoinvest, Sarajevo osiguranje


Time su se dioničari Energoinvesta našli pri vrhu liste gubitnika u ovoj godini jer je od početka godine ova dionica izgubila 22,8 posto svoje tržišne vrijednosti, bez vidljivih naznaka da bi se do kraja godine ovaj gubitak mogao značajnije smanjiti.

U avgustu su novac izgubili i dioničari Sarajevo osiguranja, pošto je cijena ove dionice na mjesečnom nivou pala za 1,9 posto,  nakon što je juli takođe završila u minusu od 9,8 posto. Kada se sve sabere, od početka godine pa do kraja avgusta dioničari Sarajevo osiguranja izgubili su 16,6 posto od uloženog novca, za koliko je cijena ove dionice na kraju avgusta bila niža u odnosu na cijenu sa početka godine.

I dionice sarajevske Elektroprivrede BiH završile su avgust u minusu od 0,4 posto, što je već šesti mjesec u nizu kako tržišna vrijednost ove dionice pada, pa je na kraju avgusta njena cijena bila manja  za tri posto od cijene po kojoj su se prodavale na početku godine.

Teoretski, avgust i nije bio loš mjesec za investitore, jer su u prosjeku cijene dionica ipak zabilježile rast od 1,6 posto, mjereno indeksom SASX-10, koji čini 10 najlikvidnijih dionica na SASE.

Po ovom kriteriju, investitori na SASE u ovoj godini su ipak u simboličnom plusu, jer je vrijednost indeksa SASX-10 na kraju avgusta bila za skromnih 0,8 posto veća nego na početku godine.
Najviše zaradili dioničari Elektroprivrede HZ HB

Najveći rast tržišne cijene u avgustu zabilježila je dionica mostarske Elektroprivrede HZ HB, čija je cijena porasla za 11,4 posto. Praktično, time je samo kompenziran julski pad od 10,3 posto, pa je cijena ove dionice na istom nivou kao što je bila na kraju juna.

Ipak, dioničari EP HZ HB imaju najviše razloga za zadovoljstvo jer je u odnosu na početak godine, cijena njihovih dionica na kraju avgusta bila veća za 12,4 posto, što je daleko iznad prosjeka tržišta.

Među dobitnicima u avgustu našla se i dionica BH Telecoma čija je cijena na mjesečnom nivou porasla za 2,3 posto, što je treći mjesec za redom kako ova dionica bilježi rast, čime je kompenziran gubitak iz prethodnih mjeseci. Tako je u odnosu na početak godine, cijena dionica BH Telecoma na kraju avgusta bila veća za 2,9 posto.

Rast tržišne vrijednosti od 2,9 posto u avgustu je zabilježila i dionica sarajevske Hidrogradnje. Iako je rast više simboličan, za dioničare Hidrogradnje je ovo spektakularna vijest jer je to prvi put od početka ove godine da je ova dionica zabilježila bilo kakav rast.

U proteklih osam mjeseci dionice Hidrogradnje mjesec su završavale ili sa padom ili u najboljem slučaju sa nepromijenjenom cijenom, tako da avgustovski rast dioničarima ove kompanije barem pruža nadu da su konačno dostigli dno i da cijena sada može samo rasti.

Dioničari Hidrogradnje čekaju čudo

Koliko je ovakav optimizam utemeljen, drugo je pitanje jer su slična očekivanja dioničari imali i prethodnih mjeseci, da bi se nakon toga pokazalo da cijene ipak mogu ići još niže. 

Bez obzira na avgustovski skroman rast, dioničari Hidrogradnje i nemaju nekog prevelikog razloga za zadovoljstvo, pošto je njena cijena na kraju avgusta još uvijek manja za 25,5 posto od cijene sa početka godine, čime Hidrogradnja još uvijek drži titulu najvećeg ovogodišnjeg gubitnika.

Ipak dioničari ove kompanije se potajno nadaju da bi se mogao ponoviti prošlogodišnji scenario kada je cijena ove dionice u decembru neočekivano porasla za 25 posto, čime su dioničari ipak godinu završili u plusu.

Jedini je problem što trenutno realno ne postoji ni jedan racionalan razlog koji bi opravdao takav skok dionica Hidrogradnje, kompanije koju je njen većinski vlasnik, država, izgleda prepustio laganom umiranju.
(zurnal.info)