Novac:Sarajevska berza: Nezapamćen pad dionica Bosnalijeka

Berza

Sarajevska berza: Nezapamćen pad dionica Bosnalijeka

Dionice sarajevskog Bosnalijeka u aprilu su izgubile četvrtinu svoje tržišne vrijednosti, što je najveći mjesečni pad od početka trgovanja ovom dionicom na Sarajevskoj berzi.

Sarajevska berza: Nezapamćen pad dionica Bosnalijeka

Dionice sarajevskog Bosnalijeka u aprilu su izgubile četvrtinu svoje tržišne vrijednosti, što je najveći mjesečni pad od početka trgovanja ovom dionicom na Sarajevskoj berzi.

Završivši april sa cijenom od 10,89 maraka, dionica Bosnalijeka praktično se vratila na nivo iz aprila prošle godine, tako da su svi oni investitori koji su ovu dionicu kupovali poslednjih nekoliko mjeseci praktično na gubitku, barem na papiru.

Cijena Bosnalijekovih dionica na kraju aprila u odnosu na početak godine tako je manja za 22 posto, što je neugodno iznenađenje za investitore, koji su u prošloj godini na ovoj dionici zaradili impresivnih 71 posto. Očigledno je da je na djelu svojevrsno “primirje” u borbi za kontrolu nad najvećom bh. farmaceutskom kućom, između Vlade FBiH i menadžmenta, što je efektivno smanjilo i potražnju za dionicama ove kompanije.

Berza ponovo u “crvenom”

April je u “crvenom” završila većina dionica na SASE, dok je indeks SASX-10, koji čini 10 najlikvidnijih dionica na SASE zabilježio pad od 1,25 posto, što je drugi mjesec zaredom kako vrijednost ovog indeksa pada.
Dodatan pad tržišne vrijednosti u aprilu je zabilježila i dionica sarajevske Hidrogradnje, čija je cijena na mjesečnom nivou pala za 6,4 posto, do je u odnosu na početak godine njena cijena manja čak za 26,3 posto. Čak ni špekulacije o stotinama miliona dolara vrijednim nenaplaćenim potraživanjima iz Iraka nisu privukle investitore, pa je cijena dionica Hidrogradnje od početka ove godine na silaznoj putanji, iako je u prošloj godini zabilježila  rast od 7,8 posto.

Pad je nastavila i dionica sarajevskog Energoinvesta čija je tržišna cijena tokom aprila pala za 0,7 posto, što je drugi mjesec zaredom kako njena cijena pada.. Iako je ovaj aprilski pad bio manji od prosjeka tržišta, u odnosu na početak godine cijena na kraju aprila bila je za 11 posto niža, što dionicu Energoinvesta svrstava u vrh gubitnika u ovoj godini, pošto su tokom prva četiri mjeseca ove godine cijene dionica na SASE u prosjeku i dalje u plusu, od 1,5 posto.

HT Mostar raste BH Telecom pada

U aprilu se čak i dionica BH Telecoma našla u crvenom, jer nakon što je njena cijena u martu pala za 1,2 posto, u aprilu je zabilježila dodatan pad od 1,67 posto. Ipak, zahvaljujući januarskom skoku ove dionice investitori su u ovoj godini ipak u plusu, jer je cijena na kraju aprila bila za 6,8 posto veća od cijene na početku godine.

Zarada dioničara BH Telecoma ipak će biti veća od razlike u tržišnoj cijeni dionica na SASE, jer se približava termin za isplatu prošlogodišnje dividende, na koju mogu računati trenutni dioničari.

Dok su dioničari BH Telecoma u plusu nakon prva četiri mjeseca ove godine, dioničari HT Mostar su na nuli. Tržišna cijena dionica HT Mostar u  aprilu je bila među rijetkim koje su zabilježile rast, 1,4 posto, i to po prvi put u ovoj godini. Ovaj skroman rast bio je tek dovoljan da “ispegla” minus iz februara i marta, tako da je na kraju aprila cijena ove dionice bila ista kao i na početku godine.

Za dioničare HT Mostar “pozitivna nula” je dobar rezultat, pogotovu u poređenju sa prošlom godinom koju je ova dionica završila sa minusom od 26,6 posto. 

U ovoj godini u plusu su i dioničari Elektroprivrede BiH. Iako je tokom aprila cijena ove dionice ostala nepromjenjena, u odnosu na početak godine  na kraju aprila cijena je bila veća za 6,2 posto, dok su prošlu godinu dioničari ove kompanije završili sa zaradom od 22,3 posto.

Nakon dvomjesečnog pada u aprilu su i dioničari mostarske Elektroprivrede HZ HB uknjižili zaradu, od skromnih 1,5 posto. Bez obzira na pad tokom februara i marta, zahvaljujući  januarskom rastu  dioničari EP HZ HB nakon prva četiri mjeseca ove godine su i dalje u plusu, 1,5 posto. Iako je zarada simbolična, investitori mogu biti zadovoljni, s obzirom da je u prošloj godini ova dionica bila na vrhu liste gubitnika sa padom od 33,3 posto tako da je bilo kakav plus sada odličan rezultat.

Najveći rast kod dionica Sarajevo osiguranja

Najveći dobitnik u aprilu bila je dionica Sarajevo osiguranja, koja je zabilježila rast na mjesečnom nivou od 3,8 posto. Dobra vijest za investitore je da tokom poslednja tri mjeseca dionica Sarajevo osiguranja bilježi kontinuirani rast, ali zbog januarskog pada, cijena ove dionice na kraju aprila bila je ista kao i na početku godine. Tako da su nakon četiri  mjeseca dioničari Sarajevo osiguranja na nuli.

Sudeći po kretanju cijena dionica i vrijednosti  indeksa na SASE tokom aprila, čini se da će investitori na značajniji oporavak tržišta morati još pričekati.

Iako je tržište bilježilo rast četiri mjeseca zaredom, od novembra do februara, tokom marta i aprila trend rasta je zaustavljen i tržište se ponovo našlo u minusu. Iako je nakon četiri mjeseca indeks SASX-10 još uvijek u plusu, u odnosu na početak godine, pad tokom marta i aprila gotovo je “pojeo” rast iz prva dva mjeseca.

Dok martovski pad, nakon četiri mjeseca rasta, i nije davao previše razloga za zabrinutost investitorima, jer se radilo o očekivanoj i uobičajenoj korekciji, nastavak pada  u aprilu  pokazao je da su se investitori možda ipak prerano obradovali.Rast dionica kao mamac za nove investitore

Već pet godina SASE bilježi kontinuirani pad što je dovelo do egzodusa stranih investitora koji su se okrenuli drugim tržištima, ostavljajući berze u BiH domaćim investitorima da oni sa simboličnim prometima održavaju tek privid tržišta.
Ovo stanje “kliničke smrti” jednostavno traje predugo pa je razumljiva očajnička potreba investitora za bilo kakvim pozitivnim pomakom koji bi najavio da je period od “pet gladnih godina” definitivno završen te da dionice mogu sada samo rasti, jer niže ne mogu pasti.

Za stvarni oporavak je potrebno razbijanje zatvorenog kruga u kome cijene dionica padaju, ili u najboljem slučaju stagniraju, zbog nedostatka kupaca sa svježim novcem. A investitori nisu voljni da ulažu svježi novac jer cijene dionica padaju a likvidnost tržišta je nikakva.

Stoga postojeći investitori sve nade polažu u kakav-takav rast dionica, čak i na bazi minimalnih prometa, računajući da će rast, i prateća zarada, privući nove investitore sa svježim novcem, što bi čitavom tržištu dalo očajnički potrebnu likvidnost i omogućilo oporavak i dugoročniji rast dionica.

Trenutno SASE je na prekretnici, između nastavka tavorenja na dnu i barem simboličnog, ali održivog oporavka, koji bi višegodišnji negativni trend konačno preokrenuo u pozitivni i označio početak novog perioda rasta. A šanse su u ovom trenutku podjednake i za početak održivog oporavka kao i za ponovni pad koji bi anulirao i ono malo rasta zabilježenog krajem prošle i početkom ove godine.

(zurnal.info)