Zakon o osiguranju:SDA prepušta HDZ-u milionsku zaradu u Federaciji
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Zakon o osiguranju: SDA prepušta HDZ-u milionsku zaradu u Federaciji

Firme porodice Ševo, osim upliva u obrazovni sistem užurbanim izdavanjem srednjoškolskih i diploma visokog obrazovanja, poslom koji donosi milione, preuzima nadzor nad tehničkim pregledima, ali i zakonitosti rada stanica tehničkog pregleda

SDA prepušta HDZ-u milionsku zaradu u Federaciji

Novi federalni Zakon o osiguranju biće razmatran po hitnoj proceduri na sjednici Predstavničkog doma FBiH u srijedu 25. januara. Slijed događaja ukazuje na još jedan dogovor o podjeli interesnih sfera između SDA i HDZ-a BiH. U pitanju je nadzor nad stotinama miliona koje su u opticaju tržištem osiguranja.

 

Zakon po mjeri HDZ-a BiH

Medijski je gotovo nezapaženo protekla rasprava i glasanje o novom Zakonu o osiguranju FBiH na sjednici Predstavničkog doma federalnog parlamenta 14. decembra prošle godine. Nedostajao je jedan glas da Zakon bude usvojen, no nekoliko poslanika SDA nisu slijedili nastojanja stranačkog kolege, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Edina Mušića (SDA). Mušić je bio suzdržan tokom glasanja o amandmanima SDP-ove zastupnice Jasmine Zubić, koja je ukazala da u zakonu nema mogućnosti žalbe drugostepenom organu na odluke Agencije za nadzor osiguranja FBiH. Kako zakon nije usvojen, očekivalo se da će ponovo doći u proceduru za šest mjeseci. Ipak, na prijedlog predsjedavajućeg Musića i potpredsjedavajućih Mladena Boškovića (HDZ BiH) i Vesne Švancer (SBB) prijedlog zakona je sada po hitnoj proceduri uvršten već za sjednicu 25 januara.

 

Multidisciplinarna obitelj Ševo

Da bi shvatili zašto je ovaj zakon važan za HDZ BiH (a očito je da ga SDA i SBB podržavaju zarad ustupka svom koalicinom partneru) potrebno je prethodno spoznati dešavanja prethodnih sedam mjeseci. Krajem juna prošle godine počinje rad “Central osiguranje”. Početnih dva miliona kapitala uložili su osnivači CEPS - Centar za poslovne studije Kiseljak i "Centar Gradnja" Široki Brijeg. Nakon emitovanja dionica društva, početkom januara je u sudskom registru naveden kapital od četiri miliona bez liste dioničara.

Prema registru poslovnih subjekata vlasnica i CEPS-a i Centra gradnje” je Mila Ševo. Mila Ševo je prema istom registru vlasnica još nekoliko firmi. Na listi su "Centar za obrazovanje" Široki Brijeg, Privatna srednja strukovna škola s pravom javnosti "Eduka centar" Ljubuški te Društvo za zastupanje u osiguranju AC d.o.o. Široki Brijeg. Istovremeno je CEPS osnivač i Centra za obrazovanje odraslih Gračanica te Visoke škole "Centar za multidisciplinarne studije" Tuzla. Suprug Mile Ševo, Jozo osnivač je Sveučilišta/Univerziteta “Interlogos centar” u Kiseljaku. Njihov sin Milan Ševo osnivač je Visoke škole "Logos centar" u Mostaru, Agencije za zastupanje u osiguranju “Bonus centar” Sarajevo te “Centar motor” Široki Brijeg. No, onaj koga nema u vlasničkim dokumentima jeste još jedan član ove porodice iz Ljubuškog, Ivan Ševo. Ovaj kadar HDZ-a jedan je od glavnih finansijera ove stranke i uzdanica predsjednika Dragana Čovića.

 

I posao i nadzor

Firme porodice Ševo, osim upliva u obrazovni sistem užurbanim izdavanjem srednjoškolskih i diploma visokog obrazovanja, poslom koji donosi milione, preuzima nadzor nad tehničkim pregledima, ali i zakonitosti rada stanica tehničkog pregleda. Naredna profitabilna faza počinje osnivanjem “Central osiguranja”. Da ništa ne bude prepušteno slučaju, dva mjeseca nakon početka rada, SDA ustupa HDZ-u rukovodnu poziciju federalne Agencije za nadzor osiguranja. Agenciju preuzima Dinko Musulin, bivši direktor Euroherca. Direktorsku poziciju u “Central osiguranju” preuzima Mladen Markotić, bivši rukovodilac “Croatia osiguranja” Ljubuški, čovjek kojem je suđeno zbog kriminalnih radnji u ovoj firmi, ali nikada i presuđeno. Presuđeno nije ni Ivanu Ševi, unatoč krivičnoj prijavi zbog svojevremenih sumnjivih radnji u “Hercegovina osiguranju”. Procesiuran nije ni Milan Ševo, formalno uposlenik Zavoda zdravstvenog osiguranja Zapadno-hercegovačkog kantona i vlasnika Visoke škole “Logos centar” iz Mostara. Tereti se zbog davanja netačnih podataka o sukobu interesa prilikom imenovanja od strane Vlade FBiH za člana UO Ustanove za socijalnu zaštitu Ljubuški.

 

Ko će disciplinovati poslanike SDA ?

U svakom slučaju, “Central osiguranje” je prilično agresivno ušlo na tržište osiguranja u Federaciji, preuzimajući osoblje i naročito osiguranja za auto odgovornost. Da bi posao novoformirane firme bio dodatno profitabilan, potreban je i zakon koji će uz nadležnosti i rukovođenje Agencijom za nadzor osiguranja omogućiti i skrivanje eventualnih neregularnosti, ali po potrebi i eliminisati konkurenciju.

Ukoliko ne bude usvojen amandman o mogućnosti drugostepene žalbe, to otvara prostor da zabranom rada nekom od konkurenata, sve prepustite sudskom procesu koji predugo traje, a do tada se izgubi tržište i desetine miliona maraka. Hoće li poslanici SDA, koji u decembru nisu željeli pristati na manipulaciju u režiji HDZ-a BiH, ponovo glasati protiv biće poznato u srijedu, kada je na dnevnom redu Predstavničkog doma federalnog parlamenta glasanje o novom Zakonu o osiguranju.

(zurnal.info)