Na kraju sedmice:SEDAM DOBRIH VIJESTI: Kino, jezero, stan, kontejneri, doktoranti...
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Kino, jezero, stan, kontejneri, doktoranti...

Na kraju sedmice odlučili smo da vas okrijepimo sa sedam dobrih vijesti. Nije bilo lako, svakodnevno smo vrijedno i mukotrpno prekopavali sve moguće medije ne bi li u uobičajenom bosanskom mraku pronašli malo svjetla. Pred vama je sedam skromnih ali dobrih vijesti. Nije puno, al je od srca

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Kino, jezero, stan, kontejneri, doktoranti...

Subota 09.11.
Promovisano 7.097 diplomanata, magistranata i doktoranata Univerziteta u Sarajevu


Diplomantima, magistrantima i doktorantima Univerziteta u Sarajevu na svečanoj promociji u dvorani "Juan Antonio Samaranch" na Zetri dodijeljene su diplome.
Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Muharem Avdispahić, prorektori Univerziteta u Sarajevu i dekani fakulteta i akademija promovirali su 7.097 diplomanata, magistranata i doktoranata Univerziteta u Sarajevu.

Nedelja 10.11.
Ambasada Njemačke pomogla uređenje jezera Starča u Ilijašu


Članovi Udruženja “Bistro!” sa ribolovcima iz Ilijaša i Udruženja sportskih ribolovaca “Sarajevo 1906” organizovali su druženje i poribljavanje jezera Starača u Ilijašu, čemu je povod bio završetak radova revitalizacije i uređenja jezera koji je finansijski podržala Ambasada Njemačke u BiH.
Vrijednost ovih radova je bila 6.000 KM koje su utrošene u izradu drenaža i uređenje pristupnog puta, izgradnju septičke jame, te kupovinu građe za izgradnju sanitarnog čvora od koje je izgrađen i jedan hladnjak.

Ponedeljak 11.11
Operacija kino u Goraždu, Prijedoru, Cazinu i Busovači


Program zimske turneje Operacije kino, nakon Bihaća, Tuzle i Zvornika, posjetit će četiri bh. grada Goražde, Prijedor, Cazin i Busovača.
Repertoar zimske turneje i ovaj put čine vrhunski filmovi visoke produkcije, program svjetskih, evropskih i domaćih art house hitova uz koje će publika imati priliku doživjeti sasvim drugačije kino iskustvo.

Utorak 12.11
Stan Udruženju "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH"


Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i predsjednica Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" Lejla Kamerić potpisali su ugovor o ponovnom davanju stana na privremeno korištenje bez naknade ovom Udruženju.

Naime, u sazivu gradske vlasti na čelu s gradonačelnicom Semihom Borovac, Grad Sarajevo je kupio i dodijelio stan na privremeno korištenje Udruženju "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH".

Na četvrtoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj 26. juna 2013., jednoglasno je usvojena Odluka o ponovnom davanju stana na privremeno korištenje bez naknade Udruženju "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH".

Ovim ugovorom će roditeljima iz gradova širom FBiH, a čija su djeca na liječenju od malignih oboljenja u Sarajevu, biti omogućeno da i u narednih pet godina, koriste trosoban stan veličine oko 74 kvadrata.

Srijeda 13.11.
Hadžići prvi u BiH dobili kontejnere za odlaganje obuće i odjeće


U dvorištu Srednjoškolskog centra Hadžići postavljeni su humanitarni kontejneri u koje građani mogu odložiti nosivu odjeću i obuću za socijalno ugrožene.
Prikupljena odjeća, obuća, igračke prosljeđivat će se socijalno ugroženim porodicama s područja općine, štićenicima Zavoda za zaštitu djece i omladine Pazarić te drugim sličnim ustanovama u Kantonu Sarajevo.
Ovaj projekt realiziraju Općina Hadžići, Srednjoškolski centar Hadžići, Crveni križ Hadžići te humanitarna organizacija MDD "Merhamet".

Četvrtak 14.11.
BiH u akciji prikupljanja novčane pomoći narodu Filipina


Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine pokrenulo je akciju prikupljanja novčanih sredstava za pomoć narodu na Filipinima koje je zadesio katastrofalni tajfun Haiyan.

Međunarodna federacija društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca objavila je u utorak apel za prikupljanje sredstava u iznosu od 87 miliona švicarskih franaka što bi bilo dovoljno za osiguranje vode, hrane, smještaja i drugih neophodnih namirnica za 100.000 porodica za period od 18 mjeseci. Toj akciji priključilo se i društvo Crvenog križa BiH.

Generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić je naveo podatak da je nesrećom koju je izazvao tajfun direktno ili indirektno obuhvaćeno deset miliona ljudi, a da je više od deset hiljada žrtava. Kazao je da su ti podaci i više nego dovoljan razlog da BiH pomogne Filipincima.

Petak 15.11
Magacin Kabare organizuje drugu noć takmičenja stand up takmičara


U caffe clubu Gogo na Ciglanama, prostoru Magacin kabarea, održat će se prva večer drugog kruga takmičenja stand up komičara amatera iz BiH "Šeret" na kojoj će se predstaviti jedan Sarajlija, Visočanin te dvoje Mostaraca.

Marko Puljiz, Navid Bulbulija, Nives Buzaljko i Almir Mataradžić sa šalama o ''alipašincima'' i Hercegovcima, uspjeli su osigurati nastup u ovom krugu takmičenja i večeras će se predstaviti sa šalama koje će im osigurati prolaz u polufinale "Šereta".

Žiri u sastavu Sanela Krsmanović, Filip Andronik i publika dat će  glasove za najsmješnije takmičare koji će prolaskom u naredni krug biti još bliže glavnim nagradama.

Najbolji šeret će se nakon pobjede u finalu odvesti Strida biciklom i predstaviti svoje šale na turneji po gradovima BiH.

(zurnal.info/fena)