Na kraju sedmice:SEDAM DOBRIH VIJESTI: Sasvim malo o skijašima, lavici, slobodi, svjetlu...
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Sasvim malo o skijašima, lavici, slobodi, svjetlu...

Na kraju sedmice odlučili smo da vas okrijepimo sa sedam dobrih vijesti. Nije bilo lako, svakodnevno smo vrijedno i mukotrpno prekopavali sve moguće medije ne bi li u uobičajenom bosanskom mraku pronašli malo svjetla. Pred vama je sedam skromnih ali dobrih vijesti. Nije puno, al je od srca

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Sasvim malo o skijašima, lavici, slobodi, svjetlu...

Subota 30.11.
Prvi skijaši na Vlašiću


S temperaturom od 2 stepena i ranim zrakama sunca, Vlašić je jutros dočekao prve skijaše.
Visina snijega od 60 cm, omogućila je ljubiteljima zimskih sportova, prvo ovosezonsko uživanje na snijegu, na ski-liftovima "Babanovac" i "Markovac", koji su jutros otvoreni na vrijeme, onako kako je i najavljeno, u 9.00 sati.
Ako se posmatra nekoliko posljednjih godina, ovo je najranije otvaranje sezone skijanja na Vlašiću, i radi toga je jedinstven, s obzirom na to, da je jedino veće skijalište u BiH, koje je počelo s radom, javlja portal DAN.ba.

Nedelja 01.12.
Magacin Kabare predstavio projekat “Patriot”


Ideja projekta pod nazivom „Patriot“ u izvedbi Magacin Kabarea predstavljena je danas u Sarajevu.
Radi se o multimedijalnom projektu - sedam web serijala koji se zasnivaju na mjuziklu „Jedinac“, te na humorističan način, kroz kabaretski izraz obrađuju teme diskriminacije u bh društvu.

Tim Kabarea u sastavu Emir Kapetanović kao reditelj i scenarista, te glumci Zana Marjanović, Moamer Kasumović, Mona Muratović, Ena Kurtalić i Aldin Tutić web serijale će snimati na nekoliko lokacija u Sarajevu.

Ponedeljak 02.12.
“Moje lijepo Sarajevo”, izložba fotografija članova NVO Altruista “Svjetlo”


Predstavnici NVO altruista ''Svjetlo'' danas će u sarajevskoj galeriji ''BlackBOX'' otvoriti izložbu fotografija ''Moje lijepo Sarajevo'', a povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.
Izložba će biti prodajnog karaktera i bit će postavljena do 9. decembra.

Bit će postavljene fotografije 17 članova NVO altruista ''Svjetlo'' koji su pohađali kurs fotografije i četiri fotografije uposlenika.
Organizatori navode da pored fotografije neće pisati ime autora iz razloga jer žele da posjetitelji ocijene fotografiju, a ne autora.

Utorak 03.12.
Besplatno sterilisan 781 pas na području Sarajeva


Dogs Trust BH objavio je danas da je tokom akcije besplatne sterilizacije vlasničkih pasa i pasa u zajednici koja je provođena tokom  novembra u Kantonu Sarajevo i Istočnom Sarajevu steriliziran 781 pas, od kojih 586 vlasničkih i 195 pasa iz zajednice.

Ovo je druga akcija besplatne masovne sterilizacije pasa ove godine, koje Dogs Trust BH u cijelosti organizira i finansira. Sama aktivnost se odvijala u devet registriranih veterinarskih stanica u KS-u i Istočnom Sarajevu, saopćeno je iz Dogs Trusta.

“Drago nam je da smo uradili ovako veliki broj sterilizacija, time spriječivši pojavljivanje znatnog broja novih uličnih pasa, te da smo u vrijeme finansijske krize mogli pomoći velikom broju odgovornih vlasnika da se na ispravan način brinu o svojim ljubimcima”, kazao je menadžer projekta Dogs Trust u BiH Anel Bećirović.

Srijeda 04.12.
“Moj put” Ivane Šušnjar pobjednik Međunarodnog festivala jednominutnog filma


Učenica iz Posušja Ivana Šušnjar osvojila je Tommy nagradu za film "Moj put" na Međunarodnom festivalu jednominutnog filma održanom u Amsterdamu.

U konkurenciji od 15 filmova iz cijelog svijeta, "Moj put" osvojio je nagradu u kategoriji "Autoportret".
Od ukupno 315 nominovanih filmova, film "Moj put", zajedno s još tri filma iz BiH: "Naš dom" Džejlana Sefića iz Velike Kladuše, "Zbogom" Mateja Tokića iz Kupresa, i "Neodlučna" Jovane Šikanić iz Prnjavora, izabran je u finale Međunarodnog festivala.

Svi finalisti iz Bosne i Hercegovine, u organizaciji UNICEF-a, boravili su tri dana u Amsterdamu, gdje su prisustvovali i profesionalnoj filmskoj radionici.

Četvrtak 05.12.
U Pionirsku dolinu uskoro stiže lavica


Zahvaljujući donaciji Općine Centar Sarajevo, bosanskohercegovački zoo vrt, odnosno Rekreaciono zabavni centar "Pionirska dolina" u prvim mjesecima naredne godine ponovo bi trebao imati lavicu.

Sredstva u iznosu od 13.000 KM potrebna su isključivo za transport lavice što podrazumijeva osiguranje kompletnog veterinarsko-medicinskog pregleda životinje, izdavanje potvrda, odnosno medicinske dokumentacije, te obezbijeđivanje specijalnog boksa za transport životinje, troškove transportnog vozila za prevoz životinje u boksu, izlaznu, transportnu i ulaznu dozvolu, odnosno kompletne špediterske usluge.

Petak 06.12.
Međunarodni centar za mir Sarajevo tradicionalno se dodjeljuje nagradu “Sloboda”


Međunarodni centar za mir Sarajevo (IPC) povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, donio je odluku da nagradu "Sloboda" za 2013. godinu dodijeli pojedincima i organizacijama koje svojim radom i djelovanjem daju doprinos borbi za slobodu, mir i razvoj u BiH, Evropi i svijetu.

Nagrada "Sloboda" tradicionalno se dodjeljuje svake godine već dvije decenije.

Njeni ovogodišnji dobitnici su - SABNORBiH za antifašistički angažman, Omladinska informativna agencija BiH za borbu za prava mladih, Savez sjedeće odbojke BiH za kontinuirane svjetske uspjehe, Fudbalski savez BiH za plasman na svjetsko prvenstvo, tvorci mosta Festina lente za kreativni stvaralački poduhvat.

Tu su i restauratori Vijećnice za obnovu sjedišta NUB-a BiH i grupa Urban futura za rješenje za izgradnju najvažnijeg kulturnog objekta za umjetnost u BiH Concert hall Sarajevo na Marijin-Dvoru, Avinjonski festival za projekt "Sarajevo, kulturna prijestolnica Evrope 93/94", Soul of Europe za promociju građanskih prava na kulturu u Evropi i OK XIV ZOI 84 za svjetsku organizaciju igara.
Pojedinačne nagrade dobili su Dervo Sejdić i Jakob Finci za borbu za ljudska prava.
Specijalna nagrada "Sloboda" bit će dodijeljena Oružanim snagama BiH za mirovne misije u svijetu.
Nagrade će 8. februara dobitnicima uručiti predsjednik IPC-a Sarajevo Ibrahim Spahić, saopćeno je iz Pres- službe IPC-a.

(zurnal.info/fena)