Na kraju sedmice:SEDAM DOBRIH VIJESTI: Lav u Pionirskoj više neće biti usamljen i druge priče
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Lav u Pionirskoj više neće biti usamljen i druge priče

Na kraju sedmice odlučili smo da vas okrijepimo sa sedam dobrih vijesti. Nije bilo lako, svakodnevno smo vrijedno i mukotrpno prekopavali sve moguće medije ne bi li u uobičajenom bosanskom mraku pronašli malo svjetla. Pred vama je sedam skromnih ali dobrih vijesti. Nije puno, al je od srca

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Lav u Pionirskoj više neće biti usamljen i druge priče

26.10. (Subota)
Aktivisti i aktivistkinje Inicijative “Jer me se tiče” postavili spomen ploče žrtvama ratnih zločina


Aktivisti i aktivistkinje Inicijative "Jer me se tiče" u noći s petka na subotu postavili su spomen-ploče žrtvama ratnih zločina u Bugojnu, Foči i Konjicu.
Memorijali su postavljeni u sinhronizovanoj akciji u kojoj su učestvovali mladi ljudi iz svih krajeva BiH, a navedeni gradovi su odabrani kako bi se skrenula pažnja javnosti na pravo žrtava ratnih zločina na dostojno obilježavanje stradanja.
- Postavljanjem spomen-ploča želimo odati iskrenu počast svim civilnim i žrtvama ratnih zločina te još jednom podsjetiti da je negiranje zločina u BiH neprihvatljivo i anticivilizacijsko - saopćeno je.

27.10. (Nedelja)
Manchester United sprema 30 miliona eura za Pjanića


Italijanski mediji javili su da Manchester United sprema ponudu vrijednu 30 miliona eura za veznog igrača Rome Miralema Pjanića.
Glasine su počele u petak, ali je vijest o ponudi Uniteda osvanula danas na naslovnoj strani "Gazzette dello Sport".
Ovo nije prvi put da se govori o mogućem odlasku Pjanića u Premier ligu, jer je on ljetos bio na listi želja Tottenhama.
Nakon što su prodali Erika Lamelu Spursima, u Romi misle da nije mudro da se odreknu još jednog mladog talenta, prenosi Football Italia.
Bosanskohercegovački reprezentativac ima 23 godine, ali iza sebe ima bogatu karijeru.

28.10. (Ponedeljak)
U online knjižari dostupna nova knjiga Aleksandra Hemona


Nova knjiga bosanskohercegovačkog  i američkog pisca Aleksandra Hemona pod nazivom "Knjiga mojih života", dostupna je u online knjižari knjiga.ba.
Hemon je okarekterisao knjigu kao istinite priče ili lične eseje koji su nastajali proteklih 13 godina.
Memoari su to kojima pisac pokušava vratiti krhka sjećanja na Sarajevo i teme iz bosanske prošlosti povezati s američkom sadašnjošću.
Aleksandar Hemon je bh. pisac i kolumnist. Rođen je u Sarajevu 1964. godine gdje je odrastao i počeo se baviti književnošću na Filozofskom fakultetu. Nakon što je dobio stipendiju 1992. godine odlazi u Chicago.

29.10. (Utorak)
Lav u Pionirskoj dolini uskoro bi trebao dobiti lavicu


Nakon vijesti o uginuću lavice u sarajevskom zoološkom vrtu Pionirska dolina, nekoliko zooloških vrtova iz Evrope je iskazalo svoj stav da su spremni ponuditi novu lavicu, a u ovom trenutku tri zoološka vrta su spremni donirati lavicu sarajevskom zoološkom vrtu, potvrdio je danas Feni upravnik Rekreativno zabavnog centra Pionirska dolina Esad Tajić.
On je naglasio kako će, ukoliko Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo ispuni obećanje i osigura neophodna sredstva za transport, lav u Pionirskoj dolini dobiti lavicu u narednih nekoliko sedmica.

30.10. (Srijeda)
Stipendije za studiranje u Njemačkoj


Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD) dodjeljuje i ove godine odličnim studentima kao i znanstvenicima stipendije za studiranje ili istraživanje na jednom od njemačkih univerziteta, saopćeno je iz njemačke ambasade u Sarajevu.
Za stipendiju u okviru naredne akademske godine 2014/15. se mogu prijaviti kandidati po traženom profilu. Mogu se prijaviti studenti svih studijskih pravaca koji će naredne godine završitiprvi ciklus bechelor studija te nakon toga žele upisati master studij u Njemačkoj, znanstvenici svih naučnih oblasti za istraživačke i doktorske stipendije, studenti te znanstvenici svih naučnih oblasti koji u Njemačkoj žele završiti intenzivni kurs njemačkog jezika kao i studenti te znanstvenici iz svih naučnih oblasti koji u Njemačkoj žele posjetiti ljetnu školu iz svoje stručne oblasti.

31.10. (Četvrtak)
Općina Centar Sarajevo organizira školu košarke za osnovce


Općina Centar u saradnji sa ''Centrom za sport i rekreaciju'', javnom ustanovom čiji je osnivač Općina, realizira i u školskoj 2013/2014. godini niz sportskih projekata za učenike 11 osnovnih škola sa svog područja.
Imajući u vidu značaj organizovanog oblika fizičke aktivnosti za pravilan razvoj i odrastanje djece, jedan od takvih projekata je i Škola košarke koju besplatno pohađaju učenici osnovnih škola s područja Centra uzrasta od petog do devetog razreda.
Općina Centar je za ovaj projekt iz svog budžeta izdvojila 5.250 KM.

01.11. (Petak)
JKP “Park” i JU “Djeca Sarajeva” pokrenuli projekat za uređenje vrtića u Kantonu Sarajevo


 U potpunosti uređena i zelenilom bogata dvorišta, kao i opremljena, odnosno rekonstruirana dječija igrališta svakog od 30 vrtića u Kantonu Sarajevo koliko ih trenutno broji JU "Djeca Sarajeva" cilj su sastanka koji su danas održali predstavnici preduzeća "Park" i JU "Djeca Sarajeva".
Naime, inicijativa inženjera projektnog Biroa preduzeća "Park", dobija obrise jednog kvalitetnog, plemenitog i  neophodnog projekta koji će ova dva preduzeća uz pomoć društveno odgovornih firmi i organizacija realizirati, saopćeno je iz KJKP "Park".

(zurnal.info)