Na kraju sedmice:SEDAM DOBRIH VIJESTI: Šta povezuje Andrića, Kočića, Lucića & Kontića?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Šta povezuje Andrića, Kočića, Lucića & Kontića?

Na kraju sedmice odlučili smo da vas okrijepimo sa sedam dobrih vijesti. Nije bilo lako, svakodnevno smo vrijedno i mukotrpno prekopavali sve moguće medije ne bi li u uobičajenom bosanskom mraku pronašli malo svjetla. Pred vama je sedam skromnih ali dobrih vijesti. Nije puno, al je od srca

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Šta povezuje Andrića, Kočića, Lucića & Kontića?

Subota 02.11.
Akcija pošumljavanja Vidikovca na Trebeviću


Ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica, zajedno sa 100 učenika srednjih škola iz Kantona Sarajevo, učestvuje u akciji pošumljavanja lokaliteta Vidikovca na Trebeviću.
Akciji su se pridružiti i profesori Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu te uposlenici Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo i KJKP Sarajevo-šume d.o.o. Sarajevo.
Na ovaj način bit će pošumljeno oko 1,2 hektara šumskog zemljišta.

Nedjelja 03.11.
Donacija SOS Dječijem selu


Predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH posjetit će sutra SOS Dječije selo u Gračanici gdje će uručiti donaciju u iznosu od 5.040 KM.

Ovaj iznos, saopćeno je iz SOS Dječijih sela BiH, pokrit će godišnje troškove školskog pribora, knjiga, materijala i školskih obaveza za dvije sedmočlane SOS porodice.
Pored uručenja donacije, predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH će posjetiti jednu SOS porodicu u Gračanici i upoznati se s djecom i SOS mamom te s njihovim načinom života.

Ponedeljak 04.11.
Prvi gosti Jazz Festa Sarajevo stigli u Sarajevo


U Sarajevo su pristigli prvi gosti 17. Jazz Festa Sarajevo 2013 koji će od 5. do 10. novembra, nastupati u festivalskim programima koji će biti organizirani na scenama Bosanskog kulturnog centra, Pozorišta mladih i kluba Monument.

Učesnici ovogodišnjeg festivala će biti i predavači programa Music Meeting, edukativnog programa Jazz Festa koji drugu godinu zaredom okuplja u Sarajevu mlade muzičare i studente muzike iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije.

Ove godine Music Meeting će okupiti 80 mladih, a cilj projekta je uspostavljanje kontakata sa kolegama iz regije, učenje od međunarodnih umjetnika te iniciranje novih muzičkih saradnji.

Utorak 05.11.
Premijerno prikazan film Bore Kontića “Posljednji svjedoci”


Dokumentarni film Bore Kontića “Posljednji svjedoci” premijerno je prikazan u Barutani tvrđave Stari grad u Travniku, u programu kulturne manifestacije “Andrićevi dani”.

“Posljednji svjedoci” predstavlja svjedočenje Čede Kisića o susretima s Ivom Andrićem, u kojem posebno mjesto ima zajedničko putovanje u Stockholm 1961. godine na ceremonijal dodjele Nobelove nagrade.
U jednom dijelu filma Čedo Kisić je govorio o Mikiju Đuraševiću, jedinom fotoreporteru koji je tada bio u zvaničnoj novinarskoj pratnji Ive Andrića.

Srijeda 06.11.
Aktivisti “Jer me se tiče” najavljuju ponovno postavljanje spomen-ploče žrtvama u Foči


Delegacija Inicijative “Jer me se tiče” preuzela je od fočanske Komunalne policije spomen-ploču žrtvama ratnih zločina na području Foče, koja je postavljena gerila-akcijom u tom gradu u noći sa 25. na 26. oktobar.

Spomen ploča je uklonjena u subotu, 26. oktobra zbog, kako je navedeno u saopćenju Komunalne policije Foča, “neposjedovanja dozvole za postavljanje memorijala”.

Nakon preuzimanja, aktivisti Inicijative su se uputili u Općinu Foča, kako bi zvanično predali zahtjev za postavljanje spomen-ploče u tom gradu. No, nakon višesatnog boravka u zgradi Općine, te nakon sastanka s predsjednikom Skupštine Općine Foča, zahtjev zbog “pravnih procedura” nije predat, a što će biti učinjeno u nekoliko narednih dana.

Četvrtak 07.11.
Kampanja “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu”


Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini i Omladinska novinska asocijacija u BiH (ONAuBiH) organiziraju javnu kampanju pod nazivom “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu” koja će biti održana u 21 gradu Bosne i Hercegovine.
Kampanja će biti provedena u gradovima: Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Bratunac, Brčko, Cazin, Čapljina, Foča, Goražde, Gradiška, Istočno Sarajevo, Jajce, Mostar, Odžak, Pale, Rudo, Sarajevo, Šamac, Tuzla, Zavidovići i Zenica.

Cilj ove kampanje je upoznati javnost o pravu građana da se žale na netačno i neprofesionalno izvještavanje medija, o ne/slobodi izražavanja i o odgovornosti novinara, i o pravu građana na istinitu i pravovremenu informaciju.

Petak 08.11.
Nagrada “Kočićevo pero” Predragu Luciću


Nagrada “Kočićevo pero za jesen 2013. godine” bit će dodjeljena Predragu Luciću za djelo “Gusle u magli”, za, kako je ocijenio žiri, visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

Žiri za književnu nagradu Kočićevo pero, radio je u sastavu književnici: Nikola Vukolić (predsjednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković, a odluku o nagradi donio je jednoglasno.
Po Vukolićevim riječima, svoju, nazovimo je tako, čitanku, autor namjenjuje učenicima trećih razreda muzičkih, književnih i medicinskih škola.

(zurnal.info/fena)