Srijedom u sridu:Sedamnaest pitanja za Gordanu Tadić i Milana Tegeltiju
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Srijedom u sridu: Sedamnaest pitanja za Gordanu Tadić i Milana Tegeltiju

Povodom parlamentarne rasprave i intervjua donosimo set pitanja i tačne odgovore koje predsjednik VSTV-a i glavna državna tužiteljica ne žele izgovoriti.

Sedamnaest pitanja za Gordanu Tadić i Milana Tegeltiju

"Petak veče je vrijeme kad otvoriš ventile i pustiš da iz tebe izađe makar dio gorčine, zvog svega što tokom sedmice, kao nekakva javna ličnost, moraš da slušaš, trpiš i ne reaguješ kako bi reagovao inače", glasi prikvačeni twitt Milana Tegeltije.

Srijeda ujutro je, pak, vrijeme, kad onaj što petkom otvara ventile mora doći na sjednicu Parlamenta i pustiti da ljudi iz sebe izbace dio gorčine zbog njegovog nerada. Dan kada će morati da sluša i trpi istinu o sebi. I dan koji mu neće popraviti ni intervjui pod kontrolom Stomatološkog fakulteta. 

Danas je, dakle, parlamentana rasprava o bh. pravosuđu, pa će Milan Tegeltija i Gordana Tadić, napokon, biti suočeni sa pitanjima na koja ne žele odgovoriti, jer bi tačan odgovor značio priznanje krivičnog djela. Danas je dan kada  "samodopadne TV zvijezde", u četvrtom po redu "rehabilitacijskom intervjuu" na "najboljoj televiziji" neće šefa pravosuđa pitati ona pitanja koja, prema sloganu te TV kuće, "niko drugi ne smije pitati". 

Žurnal, stoga, povodom parlamentarne rasprave i intervjua donosi set pitanja i tačne odgovore koje predsjednik VSTV-a i glavna državna tužiteljica ne žele izgovoriti. 

DESETKA ZA GORDANU TADIĆ

1. Zbog čega se Tužilaštvo BiH proglasilo nenadležnim za kriminal u kladionici BetLIVE? 

Odgovor: Zbog toga što glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić kladionici BetLIVE iznajmljuje poslovni prostor u porodičnoj kući u Živinicama.

2. Zbog čega je Tužilaštvo BiH donijelo odluku o neprovođenju istrage u predmetu diplome?

Odgovor: Zbog toga što uposlenici Tužilaštva BiH bliski Gordani Tadić rade na fakultetima Ivana Ševe i zbog toga što je Ivan Ševo finansijer HDZ-a BiH.

3. Zašto je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović zbog održavanja zabranjenog referenduma o danu RS?

Odgovor: Zbog toga što je Gordana Tadić tada bila samo vršilac dužnosti glavne tužiteljice, a željela je ostati na čelu Tužilaštva BiH.

4. Zbog čega je Tužilaštvo BiH u roku od 20 dana obustavilo istragu protiv Mije Krešića i drugih saradnika hrvatske obavještajne službe SOA koji su Bosni i Hercegovini pokušali podmetnuti terorizam?

Odgovor: Zbog toga što je Mijo Krešić prvi rođak Gordane Tadić i zbog toga što glavna tužiteljica Tužilaštva BiH na svojim službenim putovanjima umjesto bosanske koristi hrvatsku putovnicu.

5. Zbog čega Tužilaštvo BiH već četiri godine u ladici drži dokumente SIPA-e i Uprave za indirektno oporezivanje BiH prema kojima su Alem Hodović, Gordan Memija, marketinška Agencija Communis i drugi prali novac?

Odgovor: Zbog toga što je Gordana Tadić sa prijavljenom Agencijom Communis potpisala marketinški ugovor o oglašavanju Tužilaštva BiH u dnevnim novinama.

6. Zbog čega je predmet Pandora sa 56 osumnjičenih sveden na trojicu optuženih?

Odgovor: Zbog toga što su u predmetu Pandora trebali biti optuženi visoki zvaničnici HDZ-a, SNSD-a i SDA.

7. Zbog čega Tužilaštvo BiH nikad nije podiglo optužnicu zbog nezakonite privatizacije Bosnalijeka?

Odgovor: Zbog toga što je u svemu učestvovao sin visokopozicionirane ruske zvaničnice i Čovićeve prijateljice - Valentine Matvijenko.

8. Zbog čega je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu zbog nestanka 36 tona papira iz Centralne izborne komisije BiH?

Odgovor: Zbog toga što je članica CIK-a Irena Hadžiabdić na privatnim druženjima uspjela ubijediti Gordanu Tadić da je papir "kalirao".

9. Zbog čega Tužilaštvo BiH nije poduzelo ništa kako bi istražilo masovnu krađu identiteta bh građana na Općim izborima 2018. godine?

Odgovor: Zbog toga što su u krađu identiteta umiješane tri najveće političke partije u BiH.

10. Zbog čega je Tužilaštvo BiH odbilo javnosti dostaviti optužnicu protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića?

Odgovor: Zbog toga što će javnost vidjeti da je u pitanju montiran proces i da je Tužilaštvo BiH slagalo da je Mektić optužen za visoku korupciju.

Ovih deset pitanja i odgovora glavni su razlozi zbog kojih Milan Tegeltija sa svojim VSTV-om drži Gordanu Tadić na poziciji glavne tužiteljice Tužilaštva BiH. 

Ali da vidimo šta to Milana Tegeltiju drži na čelu VSTV-a. Evo ključnih pitanja i za njega.

TEGELTIJINA SEDMICA

1.  Zbog čega je članica VSTV-a Željka Radović bila protiv razrješenja Milana Tegeltije u slučaju - "potkivanje"?

Odgovor: Kćerka Željka Radović, Marina, je zaposlena u Tužilaštvu BiH. VSTV je izbornim manipulacijama obezbijedio Željki Radović novi mandat na čelu Okružnog javnog tužilaštva Doboj.

2. Zbog čega je članica VSTV-a Berina Alihodžić bila protiv razrješenja Milana Tegeltije u predmetu potkivanje?

Odgovor: U svojstvu tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Berina Alihodžić je upropastila najmanje 22 krivična predmeta. Njen brat Edin Muratbegović je uništio 27 krivičnih predmeta. Oboje su  kažnjeni samo umanjenjem plaće za deset posto nakon čega su napredovali u pravosuđu. Pored toga, setrična Berine Alihodžić, Bojana Miralem, 2017. godine je imenovana za dodatnu sutkinju Općinskog suda u Sarajevu. Sestra članice VSTV-a Edina Danilović imenovana je za sutkinju Vrhovnog suda FBiH.

3. Zbog čega je Milan Tegeltija imenovao Dalidu Burzić za sutkinju Suda BiH, iako je protiv nje u tom trenutku trajao disciplinski postupak?

Odgovor: Dalida Buzić rukovodila je Kantonalnim tužilaštvom Sarajevo kada je donesena odluka o neprovođenju istrage protiv dekana Stomatologije - Muhameda Ajanovića koji je prijatelj Milana Tegeltije. Osim toga, Dalida Burzić je involivirana u slučaj "Potkivanje", jer je Milan Tegeltija obećao Nerminu Aleševiću da će "razgovarati sa Dalidom" kako bi se ubrzao proces. Tada glavna tužiteljica - Dalida Burzić je nakon sastanka Tegeltije i Aleševića postupajućim tužiocima pisala "urgencije".

4. Kako je moguće da Amer Kapetanović u februaru prošle godine bude imenovan za sudiju Suda BiH, iako je čak sedam kandidata na konkursu bilo bolje rangirano od njega, a nisu imenovani?

Odgovor: Moguće je. Amer Kapetanović je prijatelj Milana Tegeltije. 

5. Zbog čega je Milan Tegeltija mjesecima odbijao razriješiti Sašu Labotića, tužioca iz Banja Luke koji je prije imenovanja na Sudu BiH osuđen zbog piratstva?

Odgovor: Saša Labotić je u svojstvu tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka podigao optužnicu protiv mrtvog Davida Dragičevića kako bi istragu o ubistvu ovog mladića preusmjerio u drugom pravcu.

6. Zbog čega VSTV odbija razriješiti ili barem suspendovati državnog tužioca Olega Čavku, iako je on pod istragom u najmanje dva krivična predmeta?

Odgovor: Oleg Čavka je zadužen za sve prljave akcije Tužilaštva BiH. Zataškao je predmet - diplome, zataškao je predmeto SOA, zataškao je predmet Leutar, predmete protiv "duhanske mafije". Iako je uništavao dokaze iz spisa, krao mobitele zaplijenjene od kriminalaca, hakirao mail svojih kolega, Čavka nikad nije razriješen. Oleg Čavka je prijatelj Muhameda Ajanovića, "dobrog prijatelja" Milana Tegeltije.

7. Zbog čega VSTV nije suspendovao banjalučkog tužioca Dalibora Vreću za kojeg je Ured disciplinskog tužioca utvrdio da se nagodio sa NN osobom da se lažno predstavi kao Dragan Naerac i prizna krivično djelo, kako bi pravi Dragan Naerac bio pušten iz pritvora u Francuskoj?

Odgovor: Dalibor Vrećo je postupajući tužilac u predmetu David Dragičević.

Moglo bi se Milanu Tegeltiji postaviti još mnogo pitanja, ali red je ostaviti nešto i kolegama koje se pripremaju za "rehabilitacijski intervju". Četvrti po redu. 

(zurnal.info)