Čitaonica Žurnal:SEFKE RECORDS: Sedam fantazija, prvi put
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Selvedin Avdić

SEFKE RECORDS: Sedam fantazija, prvi put

Umišljaš Avdiću? Pomalo i to u slobodno vrijeme

SEFKE RECORDS: Sedam fantazija, prvi put
FOTO: ilustracija: elmo tide

Umišljaš Avdiću?

Pomalo i to u slobodno vrijeme.

Država gori, a ti fantaziraš!

Nek gori ako je pala da je ja gasim.

Fantazije, umišljaji, halucinacije, djetinjarije, besmislice i zajebancije. Čisti eskapizam, sramoto! 

Kakve halucijancije, moram poslije dijete vodit u školu...

Dobro Sefke, al pomalo, imaš osjetljiv želudac...

Hvala na razumijevanju Her Gauleiter! Majka ti pjevala!

...

Kaže mi čovjek da je vidio risa kako pije vodu ispod Lašvanske petlje. Kad je podigao glavu, kune mi se čovjek, očnjaci mu po deset centi dugački.
Grabi uzbrdo po ledu ko srndać, još mi je reko.
Ja sam njemu ispričao da imam džemper star 30 godina, a još grije ko mladić.

...

U flašu votke ubacio je šaku tableta. Dok pije, bijeli komadići lepršaju kao snijeg u staklenim kuglama. Biće još 15 minuta s nama, a onda će propasti u zečju rupu.

...

Wooden Shjips je sjajan bend za slušati dok se voziš pored napuštene javne banje u Tičićima, gdje se magla miješa sa isparenjima vodonik sulfida a siluete kostoboljnih nena u pravilnoj koloni promiču po horizontu izbodenom plastovima sijena...

...

Leukemija mu je svukla kosu. Kapa od sintetike puna je sitnih bijelih grudvica, meni sasvim nepoznatog porijekla. Priča da je arogantnim ljekarima postavio filozofski problem, zaboravio sam koji, sigurno neki o smrti. Ljekari su gospodstveno prečuli pitanje.

...

Boris Vian svjedoči da se u temi "Diner au motel” može čuti strange sonority zato što je trubaču otpao komadić usne i zaglavio u nausniku instrumenta. Šta radi Jeanne Moreau u tom momentu? Recimo da po ko zna koji put sklanja pramen kose iza uha zato što je nervozna, zato što ne voli gledati svoje filmove.

...

U kafani sjede Adem Čejvan, Stole Aranđelović i Bekim Fehmiu, pije se Badelov konjak, iz kaputa izbija para gušća od duhanskog dima, u dvorištu ržu gladni konji i smetaju orkestru.

...

Starica pretura po novčaniku. Sporo i nespretno. Iz novčanika izleti, zaista, kao na krilima, mala fotografija. Na njoj je muškarac, vidim ozbiljan, crnokos i mlad. Ona uzima fotografiju, gužva je i baca na pod. Kasirka je pita: Imate li pika karticu?

Kada odlazi, starica malim potpeticama kucka ko singerica.

(zurnal.info)