Slučaj sudije Špoljarića istražuje i SIPA:Seksualno uznemiravanje, angažman stručnih saradnika, utrošak novca...

Istražujemo

Slučaj sudije Špoljarića istražuje i SIPA: Seksualno uznemiravanje, angažman stručnih saradnika, utrošak novca...

Nakon Ureda disciplinskog tužioca u slučaj prijave protiv predsjednika Kantonalnog suda Sarajevo zbog seksualnog uznemiravanja uposlenice uključena i SIPA. Za kršenja odredbi Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, nadležno je državno tužilaštvo.

Seksualno uznemiravanje, angažman stručnih saradnika, utrošak novca...

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uključila se u istragu protiv predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića. Djelo seksualnog uznemiravanja, za koje je prethodno prijavljen Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a, kažnjivo je po Zakonu o ravnopravnosti spolova u BiH, što je nadležnost državnog tužilaštva. Kako saznaje Žurnal, Enisa Pazalja, sekretar Kantonalnog suda u Sarajevu, koja je i prijavila Špoljarića, već je dala iscrpan iskaz inspektorima SIPA-e. Uporedo je i Ured disciplinskog tužioca otvorio istragu.

Prijetnje nakon neuspjelog udvaranja

Žurnal je jučer objavio neke detalje iz prijave pravnice Enise Pazalje, sekretara ovog suda, koja je nakon višemjesečnih Špoljarićevih pokušaja za fizičkim kontaktom, neprimjerenih poruka i drugih metoda čiji je zajednički sadržilac seksualno uznemiravanje, sve prijavila Uredu disciplnskog tužioca.  Dodatno je potvrđeno kako je predsjednik suda pojedinim uposlenicama lijepio naljepnice sa određenim sadržajem na njihova vozila ili poklanjao primjera radi privjeske sa natpisom“tražim momka“ i slično.

„Sjedila sam za svojim računarom okrenuta leđima, kada sam se okrenula prišao je i pokušao da me poljubi i zagrli. Nakon što sam ga odgurnula prijetećim tonom je izjavio 'vidjećeš svog Boga, letićeš odavde sa ovog radnog mjesta...“ jedna je od opisanih situacija, nakon koje je počela presija spram Pazalje, sa namjerom radne diskreditacije i oduzimanja nadležnosti kao sekretara suda.

Seksualno uznemiravanje nije jedina stavka zbog koje bi Vladimir Špoljarić mogao biti predmetom istrage. Kako saznaje Žurnal od izvora iz Kantonalnog suda Sarajevo, mnogo je spornih detalja o njegovom načinu odabira i angažmana stručnih saradnika tokom posljednjeg konkursa za prijem uposlenika, potom utroška sredstava namijenjenih zapošljavanju nedostajućih sudija te nabavci opreme i inventara za sud.

Kupoprodaja nekretnina sa osuđenima i optuženima

Sudija Vladimir Špoljarić je „odranije poznat“ medijima. Tako je CIN opisao njegovu ulogu u procesu protiv političara Eseda Radeljaša, kada je usporavanjem dostave zabilješke pogodovao da Radeljaš zbog zastare izbjegne izdržavanje zatvorske kazne. Nedugo potom Radeljaš od Špoljarića kupuje vikendicu (!?), priznavši da su lažirali podatke o građevinskoj dozvoli i cijeni kako bi porez bio manji!!  

Žurnal je pisao da je sudija Špoljarić saslušavan u okviru istrage u predmetu Pravda u procesu protiv Alije Delimustafića. Špoljarić je istražiteljima priznao da se  nekoliko puta sastajao sa Alijom Delimustafićem jer je preko njega namjeravao kupiti nekretnine u Hrvatskoj!?

Prilikom prisluškivanja telefona u predmetu Pravda, zabilježeno je da osoba kodnog imena „Brko“ iz Kantonalnog suda Sarajevo pomaže Delimustafićima. 

(zurnal.info)