BIJEG OD BROJNIH NEZAKONITOSTI:Slijedi li smjena stečajne upraviteljice Vitezita?

Istražujemo

BIJEG OD BROJNIH NEZAKONITOSTI: Slijedi li smjena stečajne upraviteljice Vitezita?

Sjednica Odbora povjeritelja 22. maja nije održana jer nema kvoruma. Četiri od sedam članova nije došlo na sjednicu, kako su i ranije najavili. No ono što prema izvorima Žurnala slijedi, jeste sazivanje sjednice Skupštine, ali ne sa željenim ishodom navedenih „da se kupcu uruči kupljena imovina”, nego ona na kojoj će biti smijenjena stečajna upraviteljica,

Slijedi li smjena stečajne upraviteljice Vitezita?
Vitezit - Behrija Huseinbegović

Ponovo uzavrela atmosfera u Odboru povjerilaca i stečajnoj upravi Vitezita. Stečajni sudija Ivo Žabić piše urgenciju federalnoj vladi odnosno ministru energetike, rudarstva i industrije Vedranu Lakiću.

“Ponovno Vam se obraćam, kao uredujući sudac u predmetu stečajnog postupka, nad stečajnim dužnikom PS „Vitezit“ d.o.o. Vitez, koji se vodi kod ovog Suda, radi pismene suglasnosti o načinu i uslovima predaje u posjed kupcu WDG Promet d.o.o. Zagreb, nekretnina  stečajnog dužnika PS „Vitezit“ d.o.o. Vitez (LOT-I), koje služe za proizvodnju NVO“, navodi Žabić u dopisu.

iz dopisa stečajnog sudije Žabića

Stečajni sudija zna da je „preskočen“ zakon u prodaji 1,3 miliona m2 zemljišta i pripadajućim objektima, odnosno pogonima firme namjenske industrije Vitezit, ali nema hrabrosti da to sam kaže, pa traži izjašnjenje federalne vlade.

Oprostite, Premijeru, što Vas možda uznemiravam...ŠTA PIŠE STEČAJNI SUDIJA VITEZITAOprostite, Premijeru, što Vas možda uznemiravam...

Podsjetimo, Žabić je naložio stečajnoj upraviteljici Behriji Huseinbegović da ne poduzima radnje uvođenja u posjed kupca prije nego se ne upiše kao vlasnik imovine u zemljišnim knjigama, odnosno dobije pismenu suglasnost Vlade FBiH o načinu i uvjetima pod kojima će se imovina, koja služi za namjensku proizvodnju, predati u posjed!

Sud zabranio uvođenje Zubaka u posjed VitezitaNEZAVRŠENA KORUPTIVNA PRIČASud zabranio uvođenje Zubaka u posjed Vitezita

Sjednica Odbora povjeritelja 22. maja nije održana jer nema kvoruma. Četiri od sedam članova nije došlo na sjednicu, kako su i ranije najavili. Traže da se zbog konfuzne situacije, prije svega po pitanju da li je stečajna uprava poštovala zakonski slijed pri prodaji Vitezita kupcu „WDG promet“ iz Zagreba, prethodno održi Skupština povjerilaca.

Sjednica dakle nije održana, nije bilo kvoruma. Tako piše i na početku zapisnika sa sjednice. Potom je slijedila diskusija i usvajanje zaključaka sa sjednice „koja nije održana“ jer, ponovimo, nije bilo kvoruma!

Prema zapisniku, početnu riječ imao je predsjednik Odbora Adil Lozo.

„Mišljenja sam da bi trebalo prekinuti opstrukcije koje se događaju a naročito od direktora Direkcije za namjensku industriju Zlatana Bilanovića i njegovog pravnog savjetnika Adnana Frljka, na način što bismo sugerisali stečajnoj upraviteljici da u skladu sa Odredbama Zakona o stečajnom postupku zatraži zakazivanje Skupštine povjerilaca sa prijedlogom glavne diobe i zatvaranje stečajnog postupka a u smislu da se kupcu uruči kupljena imovina“, izjavio je Lozo.

Punomoćnik kupca advokat Ivan Matišić predložio je angažovanje vještaka mašinske struke iz oblasti namjenske proizvodnje, koji bi utvrdio koje nekretnine su prodane zagrebačkoj firmi.

“..da se na temelju takvog nalaza i mišljenja  ukoliko budu postojale nekretnine i oprema,  koje služe za NVO (naoružanja i vojne opreme), zapečate i ne predaju se u posjed kupcu  sve dok ne dobije potrebne suglasnosti od Vlade FBiH za obavljanje djelatnosti NVO, a da se ostale nekretnine predaju kupcu u posjed“, prijedlog je Matišića ispred WDG-a.

Tu dolazimo do suštine problema. Vlasniku zagrebačke firme Matiasu Zubaku, sinu poznatog trgovca naoružanjem Zvonka Zubaka, bitne su samo nekretnine Vitezita koje su kupili daleko ispod realne cijene. Pri tome treba podsjetiti na najvažniju činjenicu - ako su, kako kažu, kupovali firmu namjenske inustrije, morali su već imati dozvolu za promet naoružanjem i vojnom opremom.

Kupac imovine Vitezita hoće, ali istovremeno i neće namjensku proizvodnjuDOK TRAJE ŽALBENI POSTUPAKKupac imovine Vitezita hoće, ali istovremeno i neće namjensku proizvodnju

Uporedo, saglasnost za prodaju, ukoliko je veća od 49% prethodno mora dati federalna vlada. A svega toga nije bilo. Stečajna upraviteljica je tobože prodavala imovinu Vitezita, a ne firmu namjenske industrije?

Predsjedniku Odbora povjerilaca Adilu Lozi, kao i stečajnoj upraviteljici, bitno je samo da ispune obećano kupcima, „da će sve biti u redu“. Zato i insisiraju da Vlada FBiH preuzme tehničku dokumentaciju, jer bi bila otvorena vrata „njihovom“ kupcu. Na opasni slijed takvih događaja upozorila je predstavnica radnika u Orboru povjerilava Vlatka Mlakić.

iz dopisa Vlatke Mlakić

No ono što prema izvorima Žurnala slijedi, jeste sazivanje sjednice Skupštine, ali ne sa željenim ishodom navedenih „da se kupcu uruči kupljena imovina”, nego ona na kojoj će biti smijenjena stečajna upraviteljica, Vlada Federacije preuzeće 51% imovine, dok bi tek trebalo vidjeti da li će „WDG Promet“ realizovati namjeru da u BiH registruje i firmu namjenske industrije i postane „partner“ federalnoj vladi. O tom slijedu događaja i konekciji Pretisa i Vitezita, uskoro opširnije.

(zurnal.info)