DOK TRAJE ŽALBENI POSTUPAK:Kupac imovine Vitezita hoće, ali istovremeno i neće namjensku proizvodnju

Istražujemo

DOK TRAJE ŽALBENI POSTUPAK: Kupac imovine Vitezita hoće, ali istovremeno i neće namjensku proizvodnju

Kao inostrana firma „WDG Promet“ nije mogla kupiti firmu namjenske industrije Vitezit bez prethodne saglasnosti Vlade Federacije. No, oni su iskoristili „rupu“ u zakonu te kupili nekretnine izdvojene iz Vitezita. Sada putem novoregistrovane firme u Vitezu, planiraju iznova tražiti dozvole za proizvodnju i promet iz oblasti namjenske industrije, iako su to u prethodnim dopisima sudu negirali.

Kupac imovine Vitezita hoće, ali istovremeno i neće namjensku proizvodnju
Vitezit zurnal.info

Dvije su žalbe upućene Kantonalnom sudu Novi Travnik na Rješenje o dosudi nekretnina firme Vitezit kupcu „WDG promet“. Obje žalbe temeljene su na tvrdnji da je prodana i imovina koja ne pripada Vitezitu, za što posjeduju sudske presude. Jedna je dostavljena iz firme Interpromet vlasnika Velimira Didaka, koji uz istu prilaže presudu Vrhovnog suda o vanknjižnom vlasništvu pojedinih nekretnina.

izvod iz žalbe Interprometa

Po istom osnovu žalbu uložila je i firma „Grom-L“ koja prilaže presude o preuzimanju dijela nekretnina Vitezita od prije gotovo dvadeset godina. No direktor ove firme Mario Lujić duže vrijeme dodatno ukazuje i na niz nezakonitosti koje su pratile stečajni postupak i prodaju, ispostaviće se ne firme Vitezit nego 1,3 miliona m2 zemljišta sa pripadajućim objektima i infrastrukturom za 10.8 miliona maraka.

izvod iz žalbe firme "Grom-L"

Kupac imovine Vitezita, prije godinu dana osnovana firma iz Zagreba „WDG Promet“ vlasnika Matiasa Zubaka, u međuvremenu je uvedena u privremeni posjed, što god to značilo. Otac Matiasa Zubaka je Zvonko Zubak, kontroverzni trgovac naoružanjem i vojnom opremom iz Hrvatske, kojeg je Žurnal prije gotovo pet godina najavio kao kupca Vitezita.

Kome je HDZ BiH namjerio prepustiti Vitezit? Posljednji čin otimačine (1)Kome je HDZ BiH namjerio prepustiti Vitezit?

Prema izjavi pravnog zastupnika porodice Zubak i firme WDG Ivana Matišića date za portal viteski.ba, upućen je zahtjev nadležnim institucijama za izdavanje dozvola za obavljanje djelatnosti proizvodnje i remonta naoružanja i vojne opreme. Samo nekoliko dana ranije, u zahtjevu stečajnom sudiji Ivi Žabiću za donošenje Rješenja o dosudi Matišić u ime firme WDG piše nešto drugo.

„Nije bilo želje niti ambicije da se društvo WDG promet bavi prometom naoružanja i vojne opreme..“, navedeno u zahtjevu za donošenje Rješenja o osudi.

I Zvonko Zubak putem medijske kampanje uvjerava da će se na ruševinama Vitezita ukazati proizvodni pogoni i radna mjesta.

Zvonko Zubak za viteski.ba (foto: N1)

Početkom jula registrovana je firma „WDG - Vitez“, čiji je direktor Josip Rajić, posljednji direktor Vitezita prije stečajnog postupka i odani kadar HDZ-a BiH.

Postaje sada jasnije kako su uz sačesništvo stečajne upraviteljice Behrije Huseinbegović i predsjednika Odbora povjerilaca Adila Loze elegantno zaobiđene zakonske odredbe. Kao inostrana firma „WDG Promet“ nije mogla kupiti firmu namjenske industrije Vitezit bez prethodne saglasnosti Vlade Federacije. No, oni su kupili nekretnine izdvojene iz Vitezita, jer kao pravne osobe sa sjedištem u Republici Hrvatskoj imaju reciprocitet bez ograničenja za stjecanje prava vlasništva nad nekretninama u Federaciji BiH.

Sada putem novoregistrovane firme u Vitezu, planiraju iznova tražiti dozvole za proizvodnju i promet iz oblasti namjenske industrije.Začuđujuće je kako je stečajni sudija Ivo Žabić u samo nekoliko dana promjenio stav o legalnosti postupka.

Ugovor pun pravnih praznina, nedostaju odredbe brojnih zakonaStečajni sudija o kupoprodaji VitezitaUgovor pun pravnih praznina, nedostaju odredbe brojnih zakona

Preostali dio Vitezita u stečaju ionako nema vrijednost osim dva detalja. Jedan je tehnička dokumentacija o proizvodnji naoružanja i vojne opreme i prateće licence, koja je prema navodima stečajne uprave deponovana od strane federalne vlade.

„Licence za proizvodnju kompozitnog goriva po NATO standardu, potom za dvobazno gorivo te oko 700 tona smjese za ovo gorivo koje ima na zalihama, vrijede sigurno dvadesetak miliona maraka“, izjavio je na početku stečajnog postupka za Žurnal vojni stručnjak Berko Zečević.

Firmu prodaju za 13 miliona, a samo licence za vojnu proizvodnju vrijede 20!UDRUŽENI PODUHVAT PRODAJE VITEZITA (2) Firmu prodaju za 13 miliona, a samo licence za vojnu proizvodnju vrijede 20!

Ne treba zaboraviti i na strogo čuvanu tajnu o Vitezitovoj imovini u inostranstvu, možda i vrijednijoj nego što je naplaćeno Zubakovima.

Zaboravljena Vitezitova imovina u inostranstvuAktivna pljačka pasivnog podbilansaZaboravljena Vitezitova imovina u inostranstvu

Ono što je nepoznanica jeste čiji je novac uplaćen za kupovinu imovine Vitezita? Stečajna upraviteljica je sudu dostavila teško čitljivu uplatnicu od 5,5 miliona eura koju je u ime „WDG Promet“ uplatila „Podnikatelská družstevní záložna“, kreditni fond iz Češke. Prema izvorima Žurnala, nastao je „kratak spoj“ između Zubaka i čeških kreditora oko upisa imovine kao garancije povrata novca. Nezvanično, zatražen je povrat novca i on je realizovan, a nisu nemoguće ni međusobne tužbe Zubaka i tog fonda.

Činjenica je da novac postoji na računu Vitezita o čemu svjedoči izvod sa konta koji je od svojih izvora dobio Žurnal.

Zvonko Zubak tvrdi da mu je u međuvremenu HDZ „okrenuo leđa“ i vjerovatno će trebati investitora ukoliko želi zaista pokrenuti najavljenu namjensku proizvodnju. Nekoliko dana nakon „privremenog“ uvođenja u posjed jednu delegaciju u Vitezit dovodi formalni penzioner Enver Mujezinović? Žurnal je pisao da je prošli mjesec ovaj dana bivši član Odbora povjerilaca (i bivši KOS-ovac) bio u Turskoj pokušavajući pronaći investitore koji bi iz Azerbejdžana preko Turske uložili novac za novu firmu namjenske proizvodnje u Vitezu. Linija tih transfera ukazuje na mogućnost da novac dolazi iz Rusije,a ne isključuje se i Iran u toj kombinaciji. Znajući prethodna dešavanja ne treba ništa isključiti.

Kadrovi HDZ-a i SDA omogućili prodaju Vitezitovog pogona Iranu!UDRUŽENI KRIMINALNI PODUHVATKadrovi HDZ-a i SDA omogućili prodaju Vitezitovog pogona Iranu!

U svakom slučaju, jedino dosljedno svih ovih godina odvijanja pljačke Vitezita jeste Tužilaštvo SBK. Samo zaprima krivične prijave i uredno ih zanemaruje.

Završena višegodišnja pljačka Vitezita, sva imovina konačno rasprodanaNema više firme namjenske industrijeZavršena višegodišnja pljačka Vitezita, sva imovina konačno rasprodana

Umjesto Vitezita, prodane nekretnine i zemljište firmeEPILOG STEČAJA PREPUNOG OBMANAUmjesto Vitezita, prodane nekretnine i zemljište firme

(zurnal.info)